Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti
2023 08 28 /15:43

Kaune – didžiausio kyšio istorijoje byla: V.Šiliauskas teisme nepasirodė, prisipažino dirbantis vadybininku

Kauno apygardos teisme pirmadienį buvo numatyta pradėti nagrinėti didžiausio kyšio istorijoje bylą, kurioje kyšininkavimu kaltinamas buvęs Kauno savivaldybės administracijos direktorius bei mero Visvaldo Matijošaičio bendražygis „Vieningame Kaune“ Vilius Šiliauskas. Posėdis buvo atidėtas, nes jame negalėjo dalyvauti V.Šiliausko advokatas. Pats kaltinamasis teismo pastate taip pat nepasirodė.
Viliaus Šiliausko teismas
Viliaus Šiliausko teismas / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Pirmadienį Kauno apygardos teismas 15min informavo, kad V.Šiliausko gynėjas Ruslanas Boiko („MG Baltic“ politinės korupcijos byloje gynė buvusį Liberalų sąjūdžio lyderį Eligijų Masiulį) pateikė teismui prašymą atidėti posėdį dėl jo užimtumo kitose bylose.

1977 m. gimęs kaltinamasis V.Šiliauskas teismo pastate taip pat nepasirodė – posėdyje dalyvavo nuotoliu. Žurnalistai bandė jam užduoti klausimus, tačiau atsakymų neišgirdo.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Viliaus Šiliausko teismas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Viliaus Šiliausko teismas

Kaltinamasis teisėjui prisipažino šiuo metu dirbantis vienoje įmonėje pardavimų vadybininku. Jis augina du mažamečius vaikus.

Jis patikino nenorintis, kad byla būtų pradėta nagrinėti, nedalyvaujant jo gynėjui (šio dalyvavimas nėra būtinas).

Kaltę pripažino

Bylą, kurią sudaro net 21 tomas, nagrinėja Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjas Audrius Meilutis.

Teismo posėdžio metu tik pratęstas laikinasis nuosavybės teisių apribojimas, taikomas 19 070 eurų piniginių lėšų, laikomų V.Šiliausko banko sąskaitoje. Kaltinamasis šio apribojimo pratęsimui trims mėnesiams neprieštaravo.

Iš viso areštuoto turto vertė – 260 tūkst. eurų. Tai padaryta, siekiant užtikrinti galimą turto (galimai paimtų kyšių dydžio) konfiskavimą, jei teismas priims tokį sprendimą.

V.Šiliauskui šiuo metu skirtos kardomosios priemonės – užstatas ir rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

V.Šiliauskas viešai jokių komentarų apie sulaikymą, kyšio ėmimą, santykius su „Autokaustos“ vadovu nėra iki šiol davęs.

Kitas posėdis šioje byloje numatytas rugsėjo 19 d.

Kaip po posėdžio teigė prokuroras Valentinas Alekna, kaltinamasis ikiteisminio tyrimo metu pripažino savo kaltę.

„Ikiteisminio tyrimo metu iš esmės prisipažino, kaip jis elgsis būdamas kaltinamuoju, išgirsime teismo posėdžio metu“, – tvirtino Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Byloje V.Matijošaičio pavardė tarp liudytojų neminima. Prokuroras prašo apklausti vieną liudytoją – nuo atsakomybės tame pačiame tyrime atleistą įmonės „Autokausta“ vadovą Juozą Kriaučiūną.

Anot teisėjo A.Meilučio, pagarsinus kaltinamąjį aktą, bus sprendžiama, ar būtini papildomi įrodymai ir kitų asmenų apklausos.

Didžiausias kyšis istorijoje

Ši byla teismą pasiekė rugpjūčio 1 dieną.

15min primena, kad 2022 metų kovo 9 dieną Kauno miesto savivaldybės patalpose Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) vykdė kratas. Paaiškėjo, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas, kuriame Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius V.Šiliauskas įtariamas kyšininkavimu, o „Autokaustos“ direktorius Juozas Kriaučiūnas – papirkimu.

Prokuratūra tuomet paviešino, kad V.Šiliauskui galimai buvo duotas (kyšį bandyta perduoti naktį) didžiausias kyšis Lietuvos istorijoje – 140 tūkst. eurų, o jį galimai davė beveik visus didžiausius konkursus Kaune laiminčios „Autokaustos“ direktorius.

Bylos duomenimis, eidamas Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas V.Šiliauskas 2021–2022 metais savo naudai pats tiesiogiai reikalavo ir priėmė iš „Autokaustos“ bendrovės vadovo kyšius, kurių bendra suma siekia 260 tūkst. eurų.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vilius Šiliauskas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vilius Šiliauskas

Pernai kovą atlikus kratas, V.Šiliausko namuose rasta 140 tūkst. eurų, kaip manoma, gautų kaip kyšis.

Įtariamųjų darbo vietose ir namuose pradėtos kratos truko 16 valandų, iš viso pas abu rasta apie 600 tūkst. eurų grynųjų pinigų. Jie buvo slepiami ir slėptuvėse. Iš vėliau paviešintų STT nuotraukų tapo aišku, kad pinigai slėpti ir stiklainiuose.

Tai, pasak prokuratūros, iki šiol didžiausia Lietuvoje rasta kyšio suma.

Turėjo bilietus į vieną pusę

Prokuratūra iškart siekė V.Šiliausko suėmimo, nes paaiškėjo, kad jis su šeima turėjo išskristi į Tenerifę, o atgalinių bilietų neturėjo.

Vėliau buvo pranešta, kad prokuroras areštavo apie 170 nekilnojamojo turto objektų, priklausančių kyšininkavimu įtariamam V.Šiliauskui.

Įtariama, kad aštuoniuose nusikalstamos veikos epizoduose kyšiai buvo imami už palankumą ateityje ir teisėtą veikimą, vykdant įgaliojimus, priimant sprendimus, susijusius su Kauno miesto savivaldybės ir minimos bendrovės sutarčių vykdymu ir jų administravimu.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./„Autokausta“ direktorius Juozas Kriaučiūnas ir Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas
Kauno miesto savivaldybės nuotr./„Autokausta“ direktorius Juozas Kriaučiūnas ir Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas

Anksčiau įtarimai šiame tyrime buvo pareikšti ir statybų įmonės „Autokausta“ vadovui Juozui Kriaučiūnui, tačiau jis netikėtai atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės.

Prokuratūra nurodė, kad toks sprendimas priimtas remiantis Baudžiamojo kodekso nuostata, numatančia, kad žmogus, pranešęs apie kyšio davimą, gali būti atleistas nuo atsakomybės, jei tą padarė iki įtarimų pareiškimo. Taip pat tais atvejais, jeigu kyšį jis pažadėjo duoti ar davė su teisėsaugos institucijos žinia.

Už kyšininkavimą gresia įkalinimas iki 8-erių metų, papirkimą – iki 7-erių metų.

Liudijo apie „nusikalstamą grupę“

Žiniasklaida anksčiau yra skelbusi V.Šiliausko liudijimus, kuriuose jis teisėsaugai atskleidė, kad Kauno meras Visvaldas Matijošaitis nurodė pavaldiniams neišduoti leidimo „Britanikos“ viešbučio rekonstrukcijai, nes tai kenktų jo šeimos verslo interesams. Apie V.Šiliausko liudijimą prieš tai skelbė ir 15min.

Anot jo, V.Matijošaitis taip pat nurodydavo pavaldiniams nederinti tam tikrų objektų vystymo, kad juos galėtų įsigyti jo šeima.

Kaltinamasis taip pat teigė, kad Kauno mero šeima veikia kaip „nusikalstama organizuota grupė“, o jis buvęs šios grupės narys.

Naujienų portalas 15min šiemet pavasarį pranešė, kad šios informacijos pagrindu teisėsauga yra pradėjusi atskirą ikiteisminį tyrimą dėl sisteminės korupcijos Kauno savivaldybėje.

Anot prokuratūros, šis tyrimas tebevyksta, jame įtarimai kol kas niekam nepareikšti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius