Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje dėl 0,16 g kokaino pričiuptas estas dėkingas pareigūnams: pasikeitė gyvenimas

Kokaino kontrabandos byloje užsieniečiui paskirta bauda, pranešė Šiaulių apygardos teismas.
Rastas kokainas
Asociatyvi iliustracija: pakeliui į Tauragę dėl 0,16 gramo kokaino pričiuptas estas dėkingas Lietuvos pareigūnams: teismas privertė pakeisti gyvenimą / Vilniaus apskrities VPK nuotr.

Šiaulių apygardos teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje 37 metų Estijos pilietis Kenas Milleris buvo kaltinamas narkotinių priemonių kontrabanda. K.Milleris anksčiau neteistas. Byla išnagrinėta sutrumpinto įrodymų tyrimo tvarka. Teismo procese užsienietis dalyvavo būdamas savo gimtajame Taline. Vyras pripažintas kaltu.

Nustatyta, kad nusikaltimas padarytas 2020 metų spalio 4-osios vėlų vakarą, kai K.Millerio automobilis BMW kirto Lietuvos–Latvijos valstybinę sieną.

Svečio automobilis buvo sustabdytas ir apžiūrėtas ties Kalvių kaimų, esančiu Joniškio rajone, apie 300 metrų nuo valstybės sienos. Lietuvos pareigūnų tarnybinis šuo mašinoje padėjo aptikti narkotinę medžiagą – 0,1572 g kokaino. Vienas plastiko maišelis su narkotikais rastas po kilimėliu automobilio salono keleivio vietoje, kitas – K.Millerio piniginėje. Ikiteisminio tyrimo metu užsienietis prisipažino, kad narkotikai priklauso jam.

Kokainą pirko per diskoteką

K.Milleris teigė, jog kokainą sau įsigijo tų pačių metų spalio 3-ąją Taline iš nepažįstamo asmens. Kaltinamasis sakė žinojęs, kad narkotikų pervežimas per Lietuvos Respublikos valstybės sieną užtraukia baudžiamąją atsakomybę.

Teismo posėdžio metu K.Milleris papasakojo, kad praėjusių metų spalio 3 dieną Talino mieste jis buvo diskotekoje ir ten nusipirko narkotikų – du plastikinius pakelius kokaino, po 1 gramą kiekviename pakelyje. Už vieną pakelį, kuriame buvo 1 gramas, sumokėjo 100 eurų.

Už abu pakelius, kuriuose buvo narkotikai – kokainas, sumokėjo 200 eurų. Kaltinamasis patikslino, jog vartojo tik kokainą. K.Millerio teigimu, dalį kokaino suvartojo diskotekoje, likučius įsidėjo į piniginę, kitą pakelį su kokainu paliko automobilyje, o dar kitą – apytuštį pakelį – paliko automobilyje.

Anot kaltinamojo, šeštadienį jis paskambino draugui R. K., kad šis su juo nuvažiuotų į Lietuvą, į Tauragės miestą, kuriame ketino nusipirkti automobilį. K.Milleris teigė, jog sunkiai kalba rusiškai, todėl draugo paprašė, kad šis pavertėjautų. K.Mileris sakė, kad į Lietuvą važiuoja kartas nuo karto nusipirkti automobilių. Juos perparduoda Estijoje.

Gamintojo nuotr./Asociatyvi iliustracija: „BMW 5“
Gamintojo nuotr./Asociatyvi iliustracija: „BMW 5“

Tą dieną K.Milleris Tauragės mieste turėjęs susitikti su automobilio pardavėju ir ketino už 11 000 eurų nusipirkti automobilį BMW.

Bet juos spalio 4-ąją sulaikė pasienio pareigūnai.

K.Milleris teisme sakė, kad važiuodami jie nieko nevartojo, buvo blaivūs, neapsvaigę. Kaltinamasis teisme pasakojo, jog lemtingąją dieną pareigūnai paprašė pateikti dokumentus ir atidaryti bagažinę.

Teisiamasis sakė, kad kelionės metu jiedu su draugu nieko nevartojo, buvo blaivūs, neapsvaigę.

Automobilyje, po kilimėliu, jie surado narkotikus – kokainą. Kaip pakelis atsirado po kilimėliu, K.Milleris paaiškinti negalėjo, nes neprisiminė. Po to, pasak užsieniečio, jį ir draugą pareigūnai atvežė į Šiaulius, kur su šunimi juos ir apieškojo. Pasak kaltinamojo, pareigūnai jo piniginėje rado plastikinį maišelį su kokainu, neilgai trukus jis buvo sulaikytas.

Augina vaiką, darbo neturi

K.Milleris teisme pakartojo, kad platinti narkotikų neketino, pirko sau. Gailisi nuoširdžiai, kad taip įvyko, teismo prašė jam skirti piniginę baudą. Kaltinamasis teigė, jog augina vaiką, yra tėvystės atostogose, dabar neturintis darbo.

Teisme valstybės kaltintojas konstatavo, jog K.Millerio padaryta nusikalstama veika yra įrodyta kaltinamojo, liudytojų parodymais, kita byloje surinkta medžiaga. K.Millerio atsakomybę lengvinančia aplinkybe pripažintina tai, kad kaltinamasis pripažino savo kaltę. Teisme prokuroras prašė K.Millerį pripažinti kaltu ir paskirti bausmę – 4900 eurų baudą.

Kaltinamojo prisipažinimą ir nuoširdų galėjimąsi teismas pripažino K.Millerio atsakomybę lengvinančia aplinkybe. Teismas pažymėjo, jog kaltinamasis yra jauno amžiaus, dirbantis, o šiuo metu vaiko priežiūros atostogose, praeityje neteistas, administracine tvarka nebaustas, byloje nėra duomenų, kurie jį charakterizuotų neigiamai.

Tikina pakeitęs gyvenimo būdą

Teismas pabrėžė, jog posėdyje K.Milleris paaiškino ir patvirtino dokumentu, kad po šio įvykio gydėsi nuo priklausomybės narkotinėms medžiagoms ir pakeitė savo gyvenimo būdą. Teismas konstatavo, jog byloje esanti įrodymų visuma leidžia daryti išvadą, kad K.Millerio padaryta nusikalstama veika nėra tokia pavojinga, jog už jos padarymą gali būti skiriama laisvės atėmimo bausmė.

Už padarytą nusikalstamą veiką teismas K.Millerį pripažino kaltu ir paskyrė jam galutinę vienu trečdaliu sumažintą bausmę – 100 MGL (5 000 eurų) dydžio baudą, kurią nuteistasis turės sumokėti per vienus metus nuo nuosprendžio įsiteisėjimo. Per nustatytą terminą nesumokėjus paskirtos baudos, ši galėtų būti išieškota priverstinai. Iš K.Millerio Lietuvos valstybei priteisti 189 eurai už kaltinamajam suteiktas advokato paslaugas.

Estas teismui pateikė dokumentą, kad po šio įvykio gydėsi nuo priklausomybės narkotinėms medžiagoms ir tikino pakeitęs savo gyvenimo būdą.

Dėl COVID-19 pandemijos įvestų judėjimo ribojimų tarp valstybių, buvo nuspręsta bylą nagrinėti nuotoliniu būdu naudojant vaizdo konferencijų programą „Zoom“. Estijos piliečiui iš lietuvių kalbos buvo verčiama į estų kalbą.

Šis nuosprendis yra neįsiteisėjęs ir gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius