-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 13 /15:51

Mažamečio nužudymo Kėdainiuose metu patėvis ir mama buvo apsvaigę nuo narkotikų

Pirmadienį spaudos konferencijoje Kauno teisėsaugos pareigūnai atskleidė keletą naujų mažamečio nužudymo Kėdainiuose tyrimo detalių. Abu įtariamieji nusikaltimo padarymo metu buvo apsvaigę nuo narkotinių medžiagų – metamfetamino.
Gediminas Kontenis
Gediminas Kontenis / Algimanto Barzdžiaus / rinkosaikste.lt nuotr.

Pasak Kauno apskrities VPK viršininko Dariaus Žukausko, įtariamųjų šlapime rasta narkotinių medžiagų – galimai metamfetamino. Taip pat paaiškėjo, jog G.Kontenis yra įtariamas įvykdęs nusikalstamą veiką užsienio šalyje. Jis įtariamas atlikęs plėšimą, tačiau tarptautinė paieška nebuvo paskelbta, dėl to šis faktas Lietuvos policijai nebuvo iš pradžių žinomas.

Įtariamųjų šlapime rasta narkotinių medžiagų.

„Nuo ikiteisminio tyrimo pradžios policija yra apklaususi daugiau nei 150 asmenų – kaimynus, Kėdainių rajono vaiko teisių apsaugos tarnybos, darželio, kurį lankė nužudytas berniukas, darbuotojus, vaiko artimuosius. Dar iki nužudymo Kontenis yra naudojęs fizinį smurtą prieš savo sugyventinę – dėl to pradėtas atskiras ikiteisminis tyrimas. Abiem įtariamiesiems bus atliekamas ir psichiatrinis tyrimas.

Šiandien sprendžiama, kada tai bus padaryta. Šią savaitę paaiškės, ar abiem jiems reikalingas psichiatrinis ambulatorinis tyrimas. Taip pat bus atliekamas tyrimas, kokiu būdu susidarė kraujo pėdsakai ant buto sienų ir grindų, atliktas dar bus ir drabužių tyrimas – bus ieškoma biologinių kraujo pėdsakų. Šiandien aišku, jog vaikas mirė nuo galvos sumušimų, nuo kurių kraujas išsiliejo į smegenis“, – teigė Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius.

Pareigūnų apklausta įtariamosios močiutė neigia žinojusi, kad mažametis proanūkis buvo mušamas.

Anot D.Valkavičiaus, galimai abu įtariamieji buvo apsvaigę nuo narkotinių medžiagų ir nusikaltimo padarymo akimirką. Tačiau kratos metu narkotikų įtariamųjų namuose nerasta.

Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius
Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius

„Įtariamieji kalba apie vieną narkotikų rūšį, tai yra žolę, o ekspertai pateikia kiek kitokias išvadas“, – patikino D.Žukauskas.

Klausimų, kas mušė, nebekyla

Prokuroro teigimu, klausimų, kas ir kaip mušė, teisėsaugai jau nebekyla – tai aišku.

„Vaiką mušė patėvis. Jis buvo mušamas tiek ranka, tiek diržu į įvairias kūno vietas. Aplinkybės dėl mamos prisidėjimo smurtaujant yra tikslinamos. Negalėčiau šiandien pasakyti, kuo tyrimas baigsis. Kokia apimti bus įteikti įtarimai, dar nėra aišku. Tačiau abu sugyventiniai yra įtariami bendrininkavimu nužudant vaiką“, – teigė D.Valkavičius.

VIDEO: Policija: mirtinai berniuką sumušę sugyventiniai buvo apsvaigę nuo narkotikų

Anot D.Žukausko, nužudyto berniuko mama nepripažįsta tam tikrų faktų, kuriuos teigia kitas įtariamasis. G.Kontenis prisipažįsta, kad kelis kartus yra smurtavęs prieš vaiką, tačiau, prokurorų žiniomis, kategoriškai neigia jį mušęs lapkričio 23 d., kai vaikas į darželį atėjo su guzu galvoje ir sumuštu keliu.

Pirmadienio rytą keturmečio nužudymu įtariamas G.Kontenis atvežtas į Kėdainius, Mindaugo g. daugiabutį, kur davė parodymus vietoje, kaip užmušė keturmetį. Nužudyto berniuko motina parodymus vietoje davė kiek anksčiau – vasario 7 d.

Nuo pat sulaikymo momento įtariamųjų parodymai skyrėsi. Iš pradžių nužudyto berniuko motina bandė užstoti sugyventinį, prisiimdama sau kaltę, tačiau vėliau jos istorijos versija pakito. Įtariamieji atsigręžė vienas prieš kitą. G.Kontenis nuo pat pradžių neneigė smurtavęs prieš sugyventinės mažametį sūnų. Vaikas buvo daužomas mažiausiai pusę paros ne tik rankomis, bet ir įvairiais daiktais. Apžiūrėję vaiko egzekucijos vietą tyrėjai rado kraujo žymių ant įvairiausių daiktų.

Teisėsauga aiškinasi, ar berniuko motina nebuvo įbauginta nekalbėti apie smurtą artimoje aplinkoje. Jos advokatas netgi prakalbo apie tai, kad moteris neatsigauna po patirto šoko – jai reikalinga psichologų pagalba.

Vilima Jucevičiūtė – specialioji liudytoja

Tiriant keturmečio nužudymą buvusi Kėdainių rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Vilima Jucevičiūtė apklausta kaip specialioji liudytoja (apie savo galimai padarytą nusikaltimą), – tai patvirtino prokuroras D.Valkavičius.

Kėdainių rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Vilima Jucevičiūtė apklausta kaip specialioji liudytoja.

V.Jucevičiūtė iš pareigų atsistatydino sausio pabaigoje.

Prokurorai šiuo metu atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo tarnybinių pareigų neatliko. Specialaus liudytojo statusas suteikiamas, kai asmuo apklausiamas apie savo veiksmus, bet nėra pagrindo įtarimams pareikšti.

„Jau tyrimo pradžioje turėjome informacijos iš vaiko teisių apsaugos tarnybos dėl galimo smurto šioje šeimoje, kad šeimą reikia įrašyti į socialinės rizikos šeimų sąrašą, bet šios informacijos iš vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojų mes negavome tinkamu laiku. Vaiko teisių apsaugos tarnybos raštas buvo surašytas dar pernai metų gruodį, bet jis buvo paliktas savivaldybės kanceliarijoje, spintoje.

Socialinių paslaugų centro darbuotojas turėjo pasiimti juos iš ten, bet nepasiėmė. Tad iš savivaldybės centrui siųsta informacija, jog reikia šią šeimą įrašyti į socialinės rizikos šeimų grupę, nenukeliavo. Tad su šia šeima tinkamai dirbti jau buvo galima pradėti pernai“, – kuriozinę situaciją atskleidė D.Valkavičius.

Įvykis, išjudinęs vaikų apsaugos sritį

Kaip skelbta anksčiau, sausio 25 d. vakarą Kėdainiuose itin sunkiai sužalotas buvo ketverių metų vaikas.

„Sužalojimai ypač sunkūs, sumušimai su pakraujavimu visame kūne, nugaros srityje, beveik visas kūnas nusėtas mėlynėmis. Stipriausiai sužalota galva, po kietaisiais galvos dangalais dešinėje pusėje išsiliejęs kraujas, smegenys patinę. Skubiai operuotas. Neurochirurgų komanda pašalino kraujo krešulius, atliko kitus reikalingus chirurginius veiksmus“, – yra pasakojęs Kauno klinikų vaikų reanimatologas Vaidotas Gurskis.

Po dviejų parų, praleistų Kauno klinikose, berniukas mirė. Vaikų ligų klinikos gydytojai tuomet tikino, kad iš sužalojimų akivaizdu, jog berniukas buvo mušamas ne pirmąkart, smurtui naudoti kieti ir buki daiktai.

Sulaikyti įtariamieji – vaiko mama ir patėvis buvo blaivūs. Vis dar laukiama narkotinių medžiagų testų rezultatų. Tai ypač svarbi detalė tyrimui, kadangi G.Kontenis teisėsaugos akiratyje buvo atsidūręs dėl pagalbos narkotikų prekeiviams. Anksčiau abu sugyventiniai buvo teisti.

G.Kontenis – 2014 m. už neteisėtą disponavimą narkotikais (treji metai nelaisvės) ir 2015 m., tik išėjus į laisvę, už viešosios tvarkos pažeidimą bei nesunkų sveikatos sutrikdymą iš chuliganiškų paskatų, tai yra, sudaužytus kaimynų automobilius ir sulaužytą nosį moteriai (1 m. ir 10 mėn. nelaisvės, bausmės vykdymą atidedant dvejiems metams).

Nužudyto berniuko mama bausta administracine tvarka už smulkią vagystę, įvykdytą praėjusių metų liepą, bei už gyvenamosios vietos deklaravimo nuostatų pažeidimą.

Per tyrimą įtariamieji aiškino, kad smurtas šeimoje kilo dėl to, kad mažametis nemokėjo ištarti skaičių pavadinimų. Vaiko egzekucija tęsėsi ne vieną valandą. Merdinčiam vaikui motina dar sugirdė vaistų, manė, kad pavyks pagydyti pačiai. Medikai iškviesti, kai mažametis realiai buvo miręs.

Šeima nebuvo įtraukta į socialinės rizikos sąrašą, socialiniai darbuotojai teigia neturėję pagrįstų duomenų apie galimą ankstesnį smurtą. Mažametis socialiniams darbuotojams buvo užsiminęs, kad jį mušė patėvis, tačiau teisėsauga, nesurinkusi pakankamai įrodymų, ikiteisminį tyrimą nutraukė. Nuvilnijus šiam skandalui, dėl nutarimo nutrauktų ikiteisminį tyrimą pradėtas tarnybinis patikrinimas. Dėl tyrėjo veiksmų atskirą tyrimą atlieka Policijos departamentas.

Be šio kontroversiško sprendimo, taip pat nuspręsta patikrinti visus nutrauktus ikiteisminius tyrimus, susijusius su galimai nuo smurto artimoje aplinkoje nukentėjusiais nepilnamečiais, praneša prokuratūra.

Traukiasi ir Kėdainių policijos vadovas

Pirmadienį pranešta, kad iš savo pareigų nori trauktis Kėdainių rajono policijos komisariato viršininkas Gintautas Dirmeikis, – praneša portalas „Rinkosaikste.lt“.

„Parašiau prašymą apskrities viršininkui. Mano asmeniniai norai, toks mano asmeninis sprendimas. Jokie įvykiai nedarė įtakos. Aš rėmiausi savo asmeninėmis priežastimis“, – BNS pirmadienį sakė G.Dirmeikis.

Tą patį patvirtino ir Kauno apskrities policijos vadovas.

„Tokių duomenų neturiu. Jis yra išdirbęs 27-erius metus. 42 kartus skatintas. Kai jis mane informavo apie tai praėjusią savaitę, paprašiau keletą dienų dar pagalvoti. Trauktis panoro dėl asmeninių motyvų. Iš darbo jis išeina nuo kovo 1 dienos“, – paklaustas, ar Kėdainių policijos viršininkas panoro trauktis dėl šio skandalo, atsakė D.Žukauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius