Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiemet muitinė sulaikė apie 167 kg narkotikų: daugiausia – pašto siuntose

Muitinės pareigūnai jau įvertino pirmuosius 2018– ųjų kovos su narkotikų kontrabanda rezultatus: sulaikyta daugiau nei 167 kg kvaišalų, pradėti 107 ikiteisminiai tyrimai. Žiniasklaidai išplatintame pranešime teigiama, kad bene įspūdingiausia šiemet sulaikyta narkotikų kontrabanda – vasarį Lietuvos ir Lenkijos pasienyje aptikti 85 kg hašišo, kuris gabentas užvirintas metalinių plūgų rėmuose.
Pirmi 2018-ųjų kovos su narkotikų kontrabanda rezultatai Lietuvos muitinėje
Muitininkų sulaikytų narkotikų naikinimas / Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr.

Daugiausia sulaikė hašišo

Bendros narkotikų kontrabandos tendencijos nesikeičia – absoliuti dauguma ikiteisminių tyrimų ir toliau pradedama dėl mėginimų kvaišalus atsisiųsti pašto siuntomis. Tad iš 107 šiemet muitinėje pradėtų tyrimų net 102 – dėl kvaišalų pašto siuntose.

Dažniausiai šiemet paštu į Lietuvą kvaišalai siųsti iš Nyderlandų, taip pat Didžiosios Britanijos ir Ispanijos. Tarp pašto siuntose aptiktų narkotikų vyrauja ecstasy – 24 atvejai, taip pat – kanapės (15 atvejų), nemažai rasta ir LSD (12 kartų) bei kokaino (10 atvejų). Aktyviausi narkotikų parsisiuntėjai buvo iš Vilniaus (66 atvejai), Kauno ir Klaipėdos gyventojai kvaišalus siuntėsi apylygiai – kiekvieni maždaug po 20 skaičių kartų.

Daugiausia (net 165 kg) šiemet sulaikyta hašišo. Juodojoje rinkoje tokio kiekio sulaikytų kvaišalų vertė siektų apie 2 mln. eurų. Šie kvaišalai muitinės kriminalistų buvo sulaikyti vos per dvi sėkmingas operacijas Lietuvos – Lenkijos pasienyje.

Vasario mėnesį 85 kg hašišo aptikti iš Ispanijos gabentuose aklinai užvirintuose masyviuose metaliniuose plūguose. Narkotikai buvo supakuoti itin kruopščiai – rėmų galai buvo užpildyti apsauginiu žemių sluoksniu, kad šis apsaugotų hašišą nuo ugnies, užvirinant padargų slėptuves.

Balandžio pradžioje dar 80 kg hašišo rasta taip pat iš Ispanijos grįžtančio verslininko automobilyje „Citroen DS5“ įrengtose slėptuvėse.

Taip pat 2018–ųjų pradžioje Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) pareigūnai baigė ilgalaikę tarptautinę operaciją, pradėtą dar 2015 m. Jos metu, bendradarbiaujant su Prancūzijos muitininkais, išaiškinta ir sunaikinta narkotikų kontrabandininkų grupuotė, kurios nariai dideliais kiekiais gabeno hašišą ir kokainą iš Ispanijos į Norvegiją. Nors kontrabandininkai veikė itin atsargiai – įtariamas grupuotės organizatorius M.B. sausio 16 d. buvo sulaikytas Klaipėdoje, dar vienas įtariamasis sulaikytas Kaišiadoryse, likę trys – Prancūzijoje.

Ketvirtadalis pernykščių narkotikų nesunaikinta

Pernai pareigūnai sulaikė beveik 2 tonas narkotikų – tai didžiausias sulaikytų kvaišalų kiekis per visą Lietuvos muitinės istoriją. Iš 2017 m. sulaikytų narkotikų jau sunaikinta 1658 kg. Šie kvaišalai 2017 m. spalio ir gruodžio mėnesiais sudeginti Šiaulių rajone esančios bendrovės pavojingų atliekų deginimo įrenginyje.

Pabrėžiame, jog kvaišalai naikinami griežtai laikantis tokių atliekų tvarkymą reglamentuojančių Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos teisės aktų reikalavimų, prižiūrint iš muitinės pareigūnų sudarytai komisijai, dalyvaujant žiniasklaidos atstovams.

Šiemet narkotikų naikinimai dar nevyko. Šiuo metu Lietuvos muitinės sandėlyje saugoma 734 pozicijų skirtingų narkotinių medžiagų ar psichotropinių vaistų. Tarp jų – 136, 8 kg hašišo, 71, 4 kg kokaino, 11,8 kg marihuanos.

Dalis sulaikytų įtariamų narkotinių medžiagų tebėra tiriamos ekspertų, kurių išvados lemia ar sulaikyta medžiaga pripažįstama kvaišalais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius