Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Narkotikus į tualetą nuleidusio kalinių prižiūrėtojo bylą peržiūrėjo sostinės teisėjai

Kalėjimo pareigūno veiksmai nuslepiant galimo nusikaltimo įrodymus negali būti vertinami tik kaip drausminis pažeidimas, pažymima Lietuvos apeliacinis teismo pranešime apie peržiūrėtą baudžiamąją bylą.
Kaltinamasis teisme
Kaltinamasis teisme Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Lietuvos apeliacinis teismas atmetė nuteistojo Grigorijaus Ugolnikovo apeliacinį skundą ir paliko galioti apygardos teismo nuosprendį, kuriuo G. Ugolnikovas, tuometis Pravieniškių pataisos namų pareigūnas, pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir jam paskirta 8 500 Eur bauda bei 4 metams atimta teisė dirbti valstybės tarnyboje.

Bylą išnagrinėjusi Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija konstatavo, kad apelianto argumentai, jog jo veika buvo tik drausminis pažeidimas, yra nepagrįsti, ir padarė išvadą, kad kalėjimo pareigūnas pagrįstai pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Byloje nustatyta, kad G. Ugolnikovas, būdamas pamainos budėtoju ir tuo metu eidamas vadovaujamas pareigas, sužinojęs, kad iš nuteistojo paimtas galimai psichiką veikiančia medžiaga supurkštas popierinis paketėlis, tyčia nevykdė savo pareigų, poste dirbantiems pareigūnams nurodė dėl minėto įvykio nerašyti tarnybinių dokumentų, pats dėl įvykio taip pat neužpildė jokių privalomų dokumentų, neinformavo atsakingų pareigūnų ir paketėlį sunaikino išmesdamas jį į kanalizaciją, taip toleruodamas galimą nusikalstamą elgesį bei suteikdamas galimybę bausmę atliekantiems asmenims išvengti atsakomybės už galimai padarytą nusikaltimą.

Teismo vertinimu, tokiais savo veiksmais kalėjimo pareigūnas padarė didelę neturtinę žalą ne tik kalėjimų sistemai bei jos autoritetui, bet ir visuomenei.

Apeliacinės instancijos teismo vertinimu, tokiais savo veiksmais kalėjimo pareigūnas padarė didelę neturtinę žalą ne tik kalėjimų sistemai bei jos autoritetui, bet ir visuomenei, kuri tikisi, kad būdami kalėjime nuteistieji ne tik negalės daryti naujų nusikaltimų, bet ir jiems bus sudaromos sąlygos keisti nusikalstamą elgesį bei išėjus į laisvę nedaryti naujų ir dar pavojingesnių nusikaltimų. Šiuo atveju bausmę atliekantiems asmenims buvo sudarytos sąlygos manyti, kad nusikalstamas elgesys gali būti toleruojamas ir už tokį elgesį įmanoma išvengti atsakomybės.

Visa tai patvirtina, kad kalėjimo pareigūno elgesys siekė tokį pavojingumo laipsnį, kuris peržengia drausminės atsakomybės ribas, todėl Apeliacinio teismo teisėjų kolegija neįžvelgė jokio pagrindo G. Ugolnikovą patraukti drausminėn atsakomybėn, taip sudarant prielaidas pateisinti itin pavojingus ir nusikalstamus veiksmus.

Lietuvos apeliacinio teismo nutartis baudžiamojoje byloje įsiteisėja jos priėmimo dieną, tačiau kasacine tvarka per tris mėnesius gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius