Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neteko vilkiko, cigarečių ir mokės riebią baudą: kontrabandos vairuotojui ir muitininkui – griežtas teismo verdiktas

Kontrabandines cigaretes į Lietuvą leidusiam pravežti muitinės darbuotojui Linvydui Čižauskui ir vilkiką vairavusiam Sergei Babich – griežtas Klaipėdos apygardos teismo nuosprendis. Jiems abiem skirtos tūkstantinės baudos, konfiskuotas ir nusikaltimo įrankis – vilkikas bei gabentos 180 tūkstančių eurų vertės cigaretės.
Linvydas Čižauskas ir Sergei Babich sulaukė griežtų teismo bausmių.
Linvydas Čižauskas ir Sergei Babich sulaukė griežtų teismo bausmių. / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Nusikaltimas buvo padarytas 2016 metų rugpjūčio 30 dienos naktį, kuomet Panemunės kelio poste budėjo L.Čižauskas. Čia atvykus vilkikui šis buvo nuskenuotas, tačiau nuotrauka neišsaugota, o žurnaluose pažymėta, jog neatitikimų nepastebėta.

Įtarimų, jog vykstant šiam vilkikui galimai daromas nusikaltimas ir kaskart budi L.Čižauskas pastebėta jau anksčiau, tad muitininkas buvo stebimas. Netrukus vilkiką patikrino kolegos ir nustatė, jog vilkiko lubose ir grindyse esančiose ertmėse vežama apie 54 tūkstančiai pakelių rusiškų cigarečių, kurių vertė 183 tūkstančiai eurų. Po nusikaltimo padarymo 13 metų tarnyboje dirbęs L.Čižauskas buvo nušalintas nuo pareigų.

Klaipėdos apygardos teismas pripažino muitinės inspektorių kaltu ir jam paskyrė 500 MGL arba 18 tūkstančių eurų baudą. Jam taip pat trejus metus uždrausta dirbti valstybės tarnyboje.

Teismas motyvavo, jog muitininkas gerai suprato savo darbą, turėjo didelę patirtį ir savo veiksmais padarė didelę žalą valstybei. Sunkinančia aplinkybe įvardijama tai, jog buvo veikiama su bendrininkų grupe. L.Čižauskas, kaip nustatyta, veikė kaip padėjėjas. Anksčiau vyras neteistas.

Kontrabandos vežimas atsirūgo ir kaltę pripažinusiam vairuotojui Sergei Babich, kuriam skirta daugiau kaip 9 400 eurų bauda. Teismo sprendimu konfiskuotas Rusijos bendrovei „Ekipaž“ priklausantis vilkikas, kuriuo buvo padarytas nusikaltimas, o cigaretes, saugomas muitinėje, nurodyta sunaikinti.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Linvydas Čižauskas ir Sergei Babich sulaukė griežtų teismo bausmių.
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Linvydas Čižauskas ir Sergei Babich sulaukė griežtų teismo bausmių.

Kaltės nepripažino

Teismo nuosprendyje nurodoma, kad kaltinamasis L.Čižauskas kaltu neprisipažino ir nurodė, jog jo darbas – tai savotiškas šešėlių žaismas. Esą stebint rentgeno nuotraukas galima suklysti, nematyti, be to, minėtą naktį L.Čižauskas nurodė jautęsis blogai, turėjęs temperatūros.

Muitininkas paminėjo, jog neseniai buvo vykęs darbuotojų vertinimas ir jis jautėsi nusivylęs, jog nebuvo paaukštintas, mat jo rezultatai poste buvo vieni geriausių. Esą jis imdavo neapmokamas atostogas, kad užsidirbtų Švedijoje ar Jungtinėje Karalystėje. Dėl šių priežasčių jis kiek atsainiau žiūrėjo į savo darbą ir galėjo būti ne toks atidus. Vyras tikino, jog dėl kontrabandos nebuvo sutaręs.

Teismas konstatavo, jog remiantis liudininkų parodymais ir kita medžiaga, abiejų kaltinamųjų kaltė yra visiškai įrodyta.

Vežė ne kartą

Pasak prokurorės Saulės Pučkienės, nustatyta, jog nusikaltimas buvo vykdomas ne vieną kartą ir gabenant kontrabandines cigaretes Panemunės kelio poste budėdavo L.Čižauskas.

„Buvo nustatyta, kad yra du vilkikai su tokiais pačiais valstybiniais numeriais – viena tentinė puspriekabė, kita puspriekabė-šaldytuvas. Pastebėta, kad kai važiuoja puspriekabė dirba L.Čižauskas ir nėra nuotraukų. Nustatyta dvylika kartų, kai važiavo transporto priemonė galimai su slėptuvėmis, ji atsižymėjo, kad viskas tvarkoje, tačiau nuotraukų nėra“, – po teismo sprendimo sakė prokurorė.

Anot jos, teismo proceso metu vairuotojas pripažino vykęs keturis kartus, bet esą du kartus galimai važiavo tuščias, o dukart vežė kontrabandą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius