Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuteista darbo kabinete kyšius ėmusi Vilniaus policijos skyriaus viršininkė Renata Skimundrė

Vilniaus apygardos teismas Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Valdymo organizavimo skyriaus viršininkę Renatą Skimundrę pripažino kalta dėl kyšininkavimo ir skyrė jai 11 298 eurų baudą. Bausmės sulaukė ir kyšio davėjas – įmonės „Alpera“ vadovas Paulius Maciulevičius.
Renata Skimundrė
Nuteistieji Renata Skimundrė ir Paulius Maciulevičius / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Komisariato nuolatinės viešųjų pirkimų komisijos pirmininko pavaduotoja pripažinta savo tarnybiniame kabinete Birželio 23-osios gatvėje, komisariato patalpose, per du kartus paėmusi 9 tūkst. litų (2 606 eurų) kyšį. Verslininko policininkei duotus pinigus teismas konfiskavo. Įtarimų sulaukusi pareigūnė dar anksčiau laikinai buvo nušalinta nuo pareigų ir komisariate nedirba.

P.Maciulevičiui už papirkimą (2 606 eurų kyšį) teismas skyrė 7 532 eurų baudą.

Bausmės sulaukė ir kyšio davėjas – dailiųjų ir juvelyrinių spalvotųjų metalų dirbinių projektavimo, gamybos ir prekybos įmonės „Alpera“ vadovas Paulius Maciulevičius. Bylos duomenimis, kyšiai buvo duodami už palankų sprendimą šiai bendrovei vykdant viešuosius pirkimus.

Pakeistais parodymais nepatikėjo

P.Maciulevičiui už papirkimą teismas skyrė 7 532 eurų baudą. Bylą nagrinėjant teisme parodymus pakeitusio verslininko parodymus teismas įvertino kaip siekį išvengti atsakomybės.

Bylos duomenimis, vienas kyšis buvo duotas 2011 metų spalio mėnesį. Tąkart susitikęs su R.Skimundre jos kabinete komisariate, verslininkas jai davė 3 tūkst. litų (868 eurus). 2012 metų birželį policininkei P.Maculevičius davė dar 6 tūkst. litų (1 737 eurų).

Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas buvo nusprendęs įsigyti suvenyrų su policijos simbolika, todėl paskelbtas viešas pirkimas apklausos būdu.

Baiminosi nekokybiškų gaminių?

Teisme liudytojais apklausti R.Skimundrės kolegos iš Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato nurodė, kad suvenyrinio laikrodžio viešųjų pirkimų iniciatorė buvo R.Skimundrė.

Viena liudytoja teismui sakė, kad reikiamų dokumentų nepasirašė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas. Jis liepė pirkimą paskelbti centrinėje pirkimų informacinėje sistemoje. Kolegos pastebėjo, kad tada kaltinamoji reiškė nepasitenkinimą, kad esą bendrovė, kuri laimės konkursą, pagamins nekokybiškus gaminius. Liudytojai sakė, kad „Alperos“ kaina buvo viena iš aukščiausių, nepateikė visų reikalaujamų pavyzdžių.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Vilniaus policijos būstinė
Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Vilniaus policijos būstinė

2012 birželį atostogavusi R.Skimundrė buvo atėjusi į kolegės kabinetą, teiravosi, ar yra pasiūlymų dėl konkurso. R.Skimundrė davė nurodymą greičiau parengti sutartis.

R.Skimundrė pripažino, kad buvo kreipusis į „Alperą“, tačiau ji pabrėžė viešųjų pirkimų taisyklės nedraudžia bendrauti.

Policininkės vyras: žmonai stigo pinigų

„Kai nepasirašė viršininkas, parodė nepasitenkinimą. Iš liudytojų parodymų matyti, kad siekė daryti apklausos būdu. Bylos medžiaga tvirtina, kad komisariate veikė materialinio aprūpino ir logistikos skyrius, skyrių darbuotojai galėjo parengti techninę specifiką, tačiau pa rengė P.Maciulevičius“, – trečiadienį skelbdamas nuosprendį sakė teisėjas Vladislavas Lenčikas.

Jis taip pat pažymėjo, kad R.Skimundrė neleistinai bendravo su P.Maculevičiumi, teikė jam duomenis, konsultavosi su juo, pažeisdama skaidrumo ir sąžiningumo principus.

Teisėjas sakė, kad bylos nagrinėjimo metu apklaustas R.Skimundrės sutuoktinis sakė, kad šeimos materialinė padėtis buvo komplikuota, reikėjo mokėti paskolą su procentais.

Nuosprendį greičiausiai apskųs

Ikiteisminio tyrimo metu P.Maculevičius buvo apklaustas ir visiškai pripažino savo kaltę. Jis aiškino, kad ne kartą bendravo su R.Skimundre ir ji paprašė suteikti paskolą. Tačiau teisme verslininkas ėmė neigit kaltę, aiškindamas, kad apkalbėjo policininkę pasidavęs jos kolegų psichologiniam poveikiui.

Vyras raštu pateikė paaiškinumus teismui ir pasinaudojo teise neatsakyti į klausimus.

„Teismo vertinimu, P.Maculevičiaus pakeistus parodymus paneigia bylos medžiaga ir bylos liudytojai, Jis įmonės direktorius, turintis aukštąjį išsilavinimą. Galima teigti, kad suvokė duodamus parodymus, neturėjo pagrindo apkalbėti Apklausė jį ikiteisminio tyrimo teisėjas, o jo procesinės teisės buvo tinkamai užtikrintos ir ginamos. Apie psichologinį poveikį tik teisme pradėjo kalbėti“, – sakė teisėjas V.Lenčikas. Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad teisme liudiję pareigūnai nurodė, kad ikiteisminio tyrimo metu verslininkas mintis dėstė logiškai.

Nuosprendis dar gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Tarp klientų – Prezidentūra, LRS, LRV

2012 metų rugsėjį Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto skyriaus pareigūnai, atlikdami ikiteisminį tyrimą dėl kyšininkavimo, papirkimo, piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo vykdant viešuosius pirkimus, atliko kratas bendrovėse ir Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Valdymo organizavimo skyriaus viršininkės R.Skimundrės kabinete. Po atliktų kratų bendrovės direktoriui ir R. Skimundrei buvo įteikti pranešimai apie įtarimą.

„Alpera“ skelbia, kad jos produkcija – verslo dovanos, ordinai, medaliai, ženkliukai, pareigūnų skiriamieji ženklai, prizai, suvenyrai, papuošalai, o jos nuolatiniai klientai – Seimas, Prezidentūra, Vyriausybė, ministerijos, Kūno kultūros ir sporto departamentas, Muitinės departamentas, Valstybės sienos apsaugos tarnyba, bankai ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius