-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 24 /14:19

Nuteistas jaunuolį avarijoje Kaune užmušęs ir kaltę draugui suvertęs kelių siaubūnas: kalės 11 metų

Penktadienį Kauno apygardos teisme paskelbtas nuosprendis jaunuolio gyvybę 2014 m. sausio 30 d. nusinešusios avarijos Kaune byloje. Iš pradžių tik įvykio liudininku dėjęsis, o vėliau įtariamuoju žudiku virtęs trisdešimtmetis Arūnas Stiklioraitis nuteistas 11 metų kalėti.
Arūnas Stiklioraitis
Arūnas Stiklioraitis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaltinamasis teismo posėdžių salėje, į kurią susirinko daugybė žmonių, pasirodė paskutinę akimirką. Jis ir toliau slėpė savo veidą nuo fotografų.

Teismas pripažino jį kaltu tiek dėl nužudymo, tiek dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo. Jam paskirta bendra 11 metų laisvės atėmimo bausmė. Už nužudymą skirta 11-ika metų, už sunkų sveikatos sutrikdymą – 5-eri metai nelaisvės. Bausmės subendrintos apėmimo būdu.

Teismas, skelbdamas nuosprendį, pripažino, kad nukentėjusioji neturėjo jokios galimybės išvengti eismo nelaimės.

„Kiti eismo dalyviai negali pagrįstai tikėtis, kad kažkas važiuos miesto gatvėmis tris kartus viršydamas greitį“, – konstatavo teismas.

Kaltinamasis kaltu neprisipažino ir teisme atsisakė duoti parodymus, tačiau patvirtino ikiteisminio tyrimo metu duotus parodymus, jog įvykio metu važiavo automobilyje kaip keleivis, sėdėjo ant priekinės keleivio sėdynės, o automobilį vairavo jo draugas, tai patvirtino ir kai kurie liudytojai.

„Mercedes“ važiavo vienas žmogus ir tai buvo A.Stiklioraitis“, – konstatavo teismas.

Taip pat teismas priteisė nukentėjusiajai Gretai Labanauskaitei, žuvusiojo sužadėtinei, 382,54 eurų turtinę bei 17,5 tūkst. eurų neturtinę žalą.

Kelių chuligano advokatas patikino, kad nuosprendis bus skundžiamas, o kol skundas neišnagrinėtas, tol nuteistasis laiką leis laisvėje.

Teismas taip pat priėmė ir nutartį, kuria pranešė Kauno apygardos prokuratūros vyriausiajam prokurorui, kad dalis liudytojų, tvirtinę, jog vairavo ne nuteistasis, apklausų metu galėjo duoti melagingus parodymus.

Taip pat teismas priteisė nukentėjusiajai Gretai Labanauskaitei, žuvusiojo sužadėtinei, 382,54 eurų turtinę bei 17,5 tūkst. eurų neturtinę žalą.

Moteriai, kuri lemtingąją dieną vairavo „Opel“, į kurį rėžėsi kaltinamojo automobilis, buvo atliekamos operacijos. Pašalinta blužnis, nustatytas kraujo išsiliejimas, galvos, stuburo traumos, suprastėjo regėjimas, plaučiuose aptikta vandens, išsivystė potrauminė epilepsija, nuo kurios moteris gydosi ir dabar.

Dalį žalos kaltinamasis buvo atlyginęs anksčiau – sumokėjo 2 500 eurų. Atlygino jis ir už visiškai sumaitotą automobilį „Opel Astra“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Greta Labanauskaitė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Greta Labanauskaitė

Nukentėjusieji: bausmė teisinga

Kiti nukentėjusieji civilinių ieškinių nereiškė. Žuvusiojo tėveliai patikino, jog svarbiausia jiems tai, kad būtų nuteistas jų sūnų nužudęs asmuo.

„Mes čia susirinkome ne pinigų klausimų spręsti. Tai – moraliniai dalykai. Neįmanoma susitaikyti su tuo, kas įvyko. Nors ir praėjo treji metai.

„Stiklioraitis man net grasino. Tiksliau, grasino jo draugai. Teigė, jog bus man ir mano žmonai užsakytos mišios bažnyčioje“, – teigė žuvusio vaikino tėvas.

Ar sprendimas teisingas? Manau, kad taip. Nors prokuroras prašė 13-ikos metų, bet teismai visad skiria keleriais metais mažiau. Toks grėsmingas mums visiems asmuo privalo būti uždarytas.

Jis iki pat bylos nagrinėjimo pabaigos tikino, kad yra nekaltas, kad nevairavo mašinos. Tikrai nesigailėjo to, ką padarė, net priešpaskutiniame posėdyje užsipuolė ir necenzūriniais žodžiais išvadino nukentėjusios Gretos mamą“, – teigė žuvusiojo tėvelis Šarūnas Motiejaitis.

Būtent jis labiausiai prisidėjo prie to, kad tiesa išaiškėtų. Jis atliko daugybę skaičiavimų, testų, užsakė ekspertizes, nes iškart po avarijos įtarė, jog nuteistasis meluoja. Vyro surinkti įrodymai, atliktas sudėtingas tyrimas ir galėjo paskatinti lūžį šioje byloje.

„Stiklioraitis man net grasino. Tiksliau, grasino jo draugai. Teigė, jog bus man ir mano žmonai užsakytos mišios bažnyčioje. Taip, kaip ir mano žuvusiam sūnui“, – tikino Š.Motiejaitis.

Jis tikisi, jog tokie nuosprendžiai sustabdys kitus kelių erelius.

Apsimetė tik liudininku

Vėlyvą 2014 m. sausio 30-osios vakarą Kauno centre įvyko skaudi avarija, kurios metu žuvo jaunuolis.

Automobilis „Mercedes-Benz“, pagrindiniu keliu važiuodamas Karaliaus Mindaugo pr. link, sankryžoje su prospektu ir nuovaža į M.K.Čiurlionio g. pažeidė ne vieną Kelių eismo taisyklę ir rėžėsi į priešinga kryptimi atvažiavusią, kairio posūkio kreive judėjusią „Opel Astra“.

Eismo įvykio metu žuvo automobilio „Opel Astra“ keleivis, 22 metų kaunietis Eimantas Motiejaitis, o vairuotojai 23-jų metų G.Labanauskaitei padaryti kūno sužalojimai, sukėlę sunkų sveikatos sutrikdymą.

Iš pradžių buvo manoma, jog „Mercedes-Benz“ vairavo A.Stiklioraičio draugas Darius Vilūnas, o Arūnas neva sėdėjo šalia ir buvo laikomas avarijos liudininku.

Eismo įvykį sukėlusio vairuotojo veiksmus suskubta kvalifikuoti kaip nusikaltimą kelių transporto eismo saugumui. Byla nuo 2014 m. lapkričio 3 d. nagrinėta Kauno apylinkės teisme. Tačiau galiausiai joje įvyko netikėtas lūžis. Draugų avarijos vietoje sukurptas planas subliuško. Teisėsaugos vedžiojimas už nosies baigėsi po dvejų metų tyrimo, – paaiškėjo, kad A.Stiklioraitis pats vairavo mašiną. Nusikalstama veika perkvalifikuota į nužudymą bei sunkų sveikatos sutrikdymą.

Nustatyta, kad kaltinamasis lemtingąją naktį net negalėjo sėsti prie vairo, – 2015 m. sausį Kauno apylinkės teismas jam paskyrė 30 MGL baudą ir trims metams atėmė teisę vairuoti. Kauno gatvėmis jis lėkė daugiau nei 144 km/val. greičiu.

Nukentėjusioji G.Labanauskaitė yra pasakojusi, kad prieš darydama posūkį ji apsidairė, tačiau automobilio nematė – tik šviesas tolumoje, kurios galėjo būti ir žibintai. Ji neabejojo, kad tokiu greičiu skriejančio automobilio pastebėti negalėjo.

A.Stiklioraitis Kelių eismo taisykles yra pažeidęs 34 kartus, du kartus prie vairo yra įkliuvęs girtas. Anksčiau teistas jis ir užsienyje. Nuo pat bylos nagrinėjimo pradžios su kaltinimais nužudymu jis nesutiko.

Nuteistas trečias kelių erelis-žudikas

Šių metų sausio pabaigoje Vilniaus apygardos teismas kaltu dėl tyčinio nužudymo pripažino Joną Šatkevičių, kuris neblaivus sukėlė avariją. Po eismo įvykio viena pėsčioji vėliau mirė ligoninėje. Buvo sužeisti penki žmonės, tarp jų - du vaikai. Už avariją vairuotojui skirta 10 metų laisvės atėmimo bausmė.

2015 metų gruodžio pabaigoje Lietuvos Aukščiausiasis Teismas paskelbė, kad tris žmones avarijoje užmušęs neblaivus Utenos rajono gyventojas pagrįstai buvo pripažintas kaltu dėl nužudymo. Mantui Šironui skirta kalėti 14 metų.

Avarija įvyko 2014 metų pavasarį Utenoje. Kovo 29 dienos rytą, apie 7 val. 40 min., aikštelėje prie prekybos centro J.Basanavičiaus gatvėje policijos patrulių ekipažas nutarė sustabdyti įtarimų sukėlusį automobilį „Audi A6 Avant“. Tačiau pastarojo vairuotojas – Utenos rajono gyventojas M.Šironas teisėtiems pareigūnų reikalavimams nepakluso ir padidinęs greitį nuvažiavo.

Uteniškio vairuojamas automobilis artimiausią sankryžą kirto degant raudonam šviesoforo signalui, vėliau nestabdydamas, įvažiavęs iš šalutinės gatvės, kirto judrią J.Basanavičiaus gatvę.

Sprunkančio nuo policijos vairuotojo kelionė baigėsi, kai lėkdamas šalutine A.Baranausko gatve, jis susidūrė su pagrindine Užpalių gatve važiuojančiu automobiliu „Renault Megane“. Šiuo taksi automobiliu 57 metų taksistas G.T. į turgų apsipirkti vežė dvi nuolatines klientes, garbaus amžiaus uteniškes.

Per avariją taksi automobilio vairuotojas ir abi keleivės žuvo vietoje. M.Šironas ir kartu važiavę trys vaikinai bei mergina atsipirko nesunkiais kūno sužalojimais.

Po nelaimės avarijos kaltininkui nustatytas vidutinis girtumo laipsnis. Tyrimo metu paaiškėjo, kad jaunų uteniškių kompanija per visą naktį šventė vieno vaikino gimtadienį, o vėliau neblaivus M.Šironas nežinia ko sumanė važiuoti į Uteną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius