Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 16 /14:41

Pedagoginio seksualiniam maniakui Arturui Vasilevskiui – dar vienas teismo smūgis

Apeliacinis teismas sugriežtino bausmę garsiam seksualiniam maniakui Arturui Vasilevskiui.
Arturas Vasilevskis
Arturas Vasilevskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pirmadienio popietę Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė, kad garsusis Pedagoginio  (dabar – Edukologijos) universiteto maniakas Arturas Vasilevskis kalės net 12,5 metų.

Kaip žinoma, ankstesniu nuosprendžiu A.Vasilevskiui buvo skirta tik 9 metų nelaisvės bausmė.

Kaip rašė 15min.lt, 2011 m. rugsėjį Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad už šešių merginų ir moterų išprievartavimą VPU studentas A.Vasilevskis (gim. 1988 m.) turės kalėti 9 metus, pirmuosius 5 praleisdamas kalėjime, o 4 – pataisos namuose. Skirdamas šią palyginti švelnią bausmę, teisėjas atsižvelgė ir į tai, kad nuteistasis šiuo metu sukūrė šeimą.

Šešių nukentėjusiųjų turtinei ir neturtinei žalai atlyginti iš A.Vasilevskio iš viso buvo priteista 115,5 tūkst. litų (kompensacijos už moralinę žalą siekia nuo 10 iki 30 tūkst. litų). Ieškinius tik iš dalies patenkinęs teisėjas pabrėžė, kad tokias sumas nustatė atsižvelgdamas į teismų suformuotą praktiką, taip pat nuteistojo turtinę padėtį, jo kaltę, žalos dydį.

Skirdamas prievartautojui laisvės atėmimo terminą (prokuratūra buvo prašiusi sodinti jį beveik 14 metų), teismas atsižvelgė, kad A.Vasilevskis pripažintas kaltu dėl 4 sunkių ir vieno labai sunkaus nusikaltimo. Tačiau jis visiškai pripažino savo kaltę, gailėjosi. Praeityje jis neteistas, tik baustas už KET pažeidimus. A.Vasilevskio atsakomybę sunkinančių aplinkybių byloje nenustatyta.

Apeliacinius skundus šioje byloje buvo pateikęs ir pats nuteistasis, ir prokurorai. Teisėjų kolegija atsižvelgė į prokuroro Liutauro Rudzevičiaus argumentus, kad buvęs studentas turėtų būti baudžiamas griežčiau.

Apeliacinis teismo kolegija sutiko su prokuroro apeliacinio skundo teiginiu, kad A. Vasilevskiui paskirta galutinė bausmė yra aiškiai per švelni. Teismas pritarė prokuroro argumentui, kad darydamas vėlesnius nusikaltimus, nuteistasis palaipsniui darėsi vis žiauresnis – siekdamas tenkinti lytinę aistrą ir palaužti nukentėjusiųjų moterų ir merginų valią ėmė naudoti ne tik gąsdinimus ir grasinimus, bet ir peilį, rašoma Apeliacinio teismo atstovės spaudai Kristinos Petrošienės pranešime žiniasklaidai.

Todėl, Apeliacinio teismo nuomone, prie griežčiausios bausmės yra tikslinga pridėti po didesnę už atskirus nusikaltimus paskirtų bausmių dalį, kuri nustatoma pagal konkretaus nusikaltimo pavojingumą, sunkumą ir padarymo mechanizmą.

Prokuratūros nuotr./Arturas Vasilevskis
Prokuratūros nuotr./Arturas Vasilevskis

Teismas nepakeitė nuosprendžio dalies dėl priteistų civilinių ieškinių. A. Vasilevskis, kaip ir anksčiau nuspręsta, turės nukentėjusioms sumokėti apie 115 tūkst. litų.

Pirmus ketverius metus A.Vasilevskis kalės griežčiausiomis sąlygomis – kalėjime, o likusius – pataisos namuose. 

Primename, kad 2010 m. viduryje (gegužę – rugsėjį) A.Vasilevskis seksualiai prievartavo keturias 13-17 metų mergaites ir dvi 19 bei 20 metų merginas.

A.Vasilevskis prašė sušvelninti jam skirtą bausmę. Prokuroras prašė paskirti griežtesnes bausmes už atskirus nusikaltimus, o subendrintą bausmę – trylikos metų ir devynių mėnesių laisvės atėmimą, iš kurių pirmus septynerius metus paskirti atlikti kalėjime, o likusią bausmės dalį – pataisos namuose.

Beje, pirmadienį konvojaus pareigūnai buvo atvežę A.Vasilevskį į teismą, vaikinas pageidavo išklausyti naująjį nuosprendį. Nuteistasis kruopščiai slėpė veidą, kad jo niekas nepamatytų, nenufilmuotų, nenufotografuotų.

Šis Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius