-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po mergaitės išžaginimo Vilniaus Žvėryno gyventojai formuoja savigynos būrius, kai ko griebtis ragina ir policija

Pranešimas apie šiurpų nusikaltimą – Vilniuje dienos metu išžagintą po pamokų namo ėjusią mokinę, sukėlė didžiulį nerimą ne tik šio prestižinio sostinės rajono gyventojams. Kol dauguma susirūpinusiųjų laukia žinių iš policijos apie sučiuptą įtariamąjį, Žvėryno gyventojai ėmėsi bendruomeninės savigynos. Kaip saugumu pasirūpinti, pataria ir pareigūnai, kurie, beje, ir patys pastaruoju metu intensyviai patruliuoja Paribio gatvėje bei apylinkėse.
Temos iliustracija
Temos iliustracija / 15min archyvo nuotraukų koliažas

Po rezonansinio nusikaltimo, juolab įtariamasis dar nėra nustatytas, sunerimę sostinės Žvėryno bendruomenės nariai aktyviai komunikuoja socialiniame tinkle „Facebook“.

Tęsdamas skaudžią temą dėl užvakar įvykusio nusikaltimo Paribio gatvėje, penktadienio pavakarę, kaip paprastas neabejingas vilnietis, į kitus tėvus feisbuke kreipėsi žinomas advokatas Mažvydas Misiūnas.

„Ką tik kalbėjau su atsakingu policijos pareigūnu, kuris, kol dar nėra suorganizuotas susitikimas, instruktavo, kaip turėtume elgtis ir kas yra jau šiuo metu daroma“, – pranešė M.Misiūnas, tuo pačiu anonsuodamas numatoma surengti specialų policijos ir bendruomenės atstovų susitikimą.

Advokato žiniomis, „policijos pajėgos padidintos, viešai ir ne viešai dirba saugumo tarnybos, civiliai pareigūnai su civilinėm mašinom stebi stoteles ir kitas viešas vietas“ Žvėryno rajone.

Kaip jau rašė ir 15min, teisėsauga neturi duomenų, jog šiuo veikia kažkoks serijinis maniakas ar kažkaip pastarieji įvykiai būtų susiję tarpusavyje – spėjama, kad tai pavieniai atvejai (žr. susijusius straipsnius).

  • Pareigūnai prašo gyventojų įspėti savo vaikus nešnekėti su nepažįstamais, neimti iš pažįstamų saldainių, nesėsti į svetimus automobilius;
  • Siūlo mažamečius vaikus lydėti jiems einant atokesnėmis vietomis, ypač tamsesniu paros metu;
  • Įspėti vaikus, kad jeigu vyksta pasikėsinimas į vaiką, šaukti ir iškart skambinti 112, kurie pagal skambutį nustatys, artimiausio patrulio buvimo vietą, kuris galėtų operatyviai reaguoti;
  • Patiems gyventojams būti budriems ir prižiūrėti savo vaikus, nes „policijos pareigūnų nepastatysi prie kiekvieno vaiko.“

Vilnietis kitus bendruomenės narius informavo, kad planuojamas derinant, su seniūnija policijos atstovo susitikimas su bendruomene, apie tai tiksliau bus pranešta vėliau.

Anot M.Misiūno, konsultavęs pareigūnas išreiškė apmaudą, kad žurnalistai šalia gimnazijos ar aplink bando gauti daugiau informacijos apie įvykį, kurio kontekste ir taip yra pranešta „per daug mergaitės privatumą liečiančios informacijos“. Todėl daugiau informacijos apie įvykį esą nebus teikiama.

„Aš išreiškiau pastebėjimą, kad susitikime turėtų dalyvauti ir savivaldybės atstovas, nes saugumo klausimai yra susiję su neapšviestais Šiaurinio Žvėryno gatvių ir skverų ruožais, kuriuos reikia skubiai spręsti, atsižvelgiant į jau ankščiau žinomus užpuolimo atvejus“, – pranešimą socialiniame tinkle reziumuoja vilnietis.

Suprasti akimirksniu

  • Trečiadienį, apie 15.40 val., Žvėryno rajone, miško masyve ties Paribio g., nepažįstamas vyriškis, panaudojęs fizinę jėgą prieš 16-metę, su ja santykiavo lytiniu būdu prieš jos valią.
  • Įtariamojo karštais pėdsakais sulaikyti nepavyko, jo ieškoma. Žagintojui gresia iki 10 metų kalėjimo.
  • 15min sukūrė pastarojo meto mergaičių užpuolimo teritorijos žemėlapį Vilniuje. Į jį žiūrint kyla klausimas, ar užpuolimai gali būti susiję?
  • Pastaruoju metu mieste būta ne vieno, galbūt netgi susijusio pranešimo apie moterų ir merginų užpuolimus, keli nusikaltimai turėjo ir seksualinį pobūdį.

Nerimu pasidalijo ir kita rajono bendruomenės atstovė. „Mačiau, kad Karoliniškių gyventojai rinkosi patruliuoti, nes palei draustinį kažkoks vyras kabinėjosi prie mergaičių prieš kelias savaites. Gal tas pats? Būkime budrūs, padėkime, jei matome įtartiną elgesį“, – feisbuke ragina vilnietė.

Policijos pareigūnai vilniečių susirūpimą pastarosiomis dienomis puikiai supranta, kad ne tik negaili patarimų, bet ir atlieka operatyvius tyrimo veiksmus, o taip pat ir stengiasi prevenciškai užtikrinti saugumą.
Vilniaus policijos tyrėja Ilona Radzevičienė yra viešai pasakiusi, kad Žvėryne dabar budi gausesnės pareigūnų pajėgos. Bet tuo pačiu ir gyventojai raginami būti budresni.

„Šiuo metu yra labai suaktyvintas darbas pareigūnų šioje teritorijoje, būtent Žvėryne. Yra daugiau ekipažų, tiek dieną, tiek naktį. Prašome gyventojų ir tėvelių pagalbos, primename, kad pastebėję kažkokius įtartinus automobilius, asmenis ar daiktus, o gal matote, kad vaikas pasimetęs ar vaikas kalbasi su žmogumi, kuris iš tolo matosi, kad yra nepažįstamas, tai nepabijoti prieiti prie vaiko, pakalbinti arba bent jau pranešti 112“, – LRT RADIJUI teigė Vilniaus policijos tyrėja I.Radzevičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius