Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 10 11 /20:08

Fiksuojami šimtai galbūt įvykdytų rinkimų pažeidimų, įpykęs rinkėjas užpuolė komisijos darbuotoją

Lietuvoje vykstančius Seimo rinkimus akylai prižiūri pareigūnai. Šiandien jie jau gavo 70 pranešimų apie galimus pažeidimus, o nuo pareigų nušalinta viena girta rinkimų komisijos narė. Pradėtas vienas ikiteisminis tyrimas po to, kai popietę sostinėje įpykęs rinkėjas užpuolė komisijos narę. Organizacija „Baltosios pirštinės“ užfiksavo daugiau nei 760 galbūt padarytų rinkimų pažeidimų.
Lietuvoje prasidėjo LR Seimo rinkimai
Asociatyvi iliustracija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip informavo Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis, iki 19 val. gauta 70 pranešimų apie galimus pažeidimus.

„Daugiausiai pranešimų gauta dėl neleistinos agitacijos, įtartinų asmenų ar automobilių šalia rinkiminių komisijų, viešosios tvarkos pažeidimų, apsaugos priemonių nedėvėjimo, galimo rinkėjų pavežimo, neblaivių asmenų ar komisijos narių, saviizoliacijos pažeidimų.“, – skelbia Policijos departamentas.

Pradėtas vienas ikiteisminis tyrimas dėl smurto po to, kai 15 val. 30 sostinėje į L.Sapiegos rinkimų apylinkę atvyko agresyvus pilietis. Jis nuplėšė nuo komisijos nario veido apsauginę kaukę ir sudavė ranka į veidą, tuo sukeldamas fizinį skausmą.

Pasak R. Matonio, didžioji dalis pranešimų nepasitvirtina.

„Kai kur yra renkama medžiaga, kuri galbūt vėliau pasitvirtins arba ne. Jeigu tai agitacija, perduodama Vyriausiajai rinkimų komisijai, nes tai jų straipsnis, jie už tai gali bausti“, – sakė policijos atstovas.

Iš viso nuo išankstinio balsavimo pradžios policija yra pradėjusi dar du ikiteisminius tyrimus – dėl galimo balsų pirkimo Kaišiadorių rajone ir dėl Vilniuje neblaivaus vairavusio kandidato į Seimą Virginijaus Šmigelsko.

Policija neatmeta, kad gali būti pradėta ir dar daugiau tyrimų, nes nemažai informacijos gauta iš „Baltųjų pirštinių“.

"Aktyviai bendradarbiaujame, dėl kai kurių pranešimų informacija bus tikslinama, sprendžiama dėl ikiteisminių tyrimų pradėjimo", - praneša Policijos departamentas.

„Baltosios pirštinės“ nuotr./Baltosios pirštinės
„Baltosios pirštinės“ nuotr./Baltosios pirštinės

Organizacija „Baltosios pirštinės“ praneša, kad jie jau užfiksavo 760 galimų rinkimų pažeidimų.

„Rinkimų dieną gauta 14 pranešimų dėl galimo rinkėjų papirkimo, iš kurių 8 atvejai perduoti Lietuvos Policijai. „Baltųjų pirštinių“ mobilieji ekipažai, kurie aktyviai vykdė stebėseną ir rinkimų apylinkių išorėje, rizikingose vietose, užfiksavo tik kelis įtartinus atvejus, dėl kurių bendravo su Policijos pareigūnais.. Daugiausiai pranešimų yra susiję su agitacijos draudimo laikotarpiu ir rinkimų komisijų darbu“, – skelbia nepriklausomi rinkimų stebėtojai.

„Baltųjų pirštinių“ stebėtojai yra aplankę daugiau nei 1200 apylinkių, iš kurių, anot jų, kas trečioje fiksuojami galimi rinkimų pažeidimai.

„Dominuoja atvejai, kai balsadėžė yra netaisyklingai užplombuota ar visai neplombuota, rinkėjai į balsavimo kabinas eina po kelis, jose ketina fotografuoti biuletenius, rinkimų komisijų nariai patarinėja rinkėjams, už ką balsuoti, ar netaisyklingai dėvi apsaugos priemones“, – skelbiama pranešime.

Girta komisijos narė

Žirmūnų apygardos pirmininkė 7 val. 28 min. pranešė, kad reikia patikrinti vieno komisijos nario blaivumą.

Atvykę pareigūnai komisijos narei (g. 1964 m.) nustatė 1,32 prom. girtumą.

Ji nušalinta nuo rinkimų apylinkės komisijos narės pareigų.Jis nuplėšė nuo komisijos nario veido apsauginę kaukę ir sudavė ranka į veidą, tuo sukeldamas fizinį skausmą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius