Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 24 /10:28

Policija pradėjo tyrimą dėl Ukmergės mediko: įtaria, kad nusikalstamai platino virusą

Dėl vieno koronavirusu užsikrėtusio mediko sustojo visas Ukmergės ligoninės darbas. Galbūt šioje gydymo įstaigoje apsikrėtė ir garbaus amžiaus senjorė, kuri tapo pirmąja viruso auka Lietuvoje. Dabar į šių įvykių tyrimą įsitraukė teisėsauga – pareigūnai įtaria, kad virusas galėjo būti išplatintas nusikalstamai. Institucijos pirštu beda į vieną mediką, kuris esą nesilaikė saviizoliacijos, bet jis pats pasakojo iš Italijos grįžęs vasario 15 dieną, kai COVID-19 Lietuvoje dar nieko per daug negąsdino ir izoliacija būtina buvo tik parvykusiems iš Kinijos.
Ukmergės ligoninė
Ukmergės ligoninė / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Tikėtina, kad teisėsauga pradėjo darbą po to, kai paaiškėjo, kad vienas ligoninės medikas grįžo iš Šiaurės Italijos, galbūt nesilaikė saviizoliacijos ir be simptomų sirgdamas koronavirusu galėjo apkrėsti aplinkinius.

Būtent tokias aplinkybes pirmadienį paskelbė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), pranešęs, kad nustatė infekcijos protrūkio Ukmergės ligoninėje šaltinį.

Tiesa, pats medikas, susisiekęs su 15min, detaliau papasakojo aplinkybes ir kaltinimus vadina „raganų medžiokle“.

Jis tvirtina iš Šiaurės Italijos į Lietuvą grįžęs dar vasario 15 dieną, kai oficialių atvejų ten beveik nebuvo užfiksuota. Tuo metu vienintelė šalis, nurodyta kaip endeminė zona, iš kurių grįžus privaloma saviizoliacija, buvo Kinija.

„Gydytoja, kuriai nustatė virusą, davė visų kolegų kontaktus, su kuriais bendravo ir kurie buvo užsienyje. NVSC net nesigilino, kad aš grįžęs vasario 15 dieną“, – pasakojo medikas.

Sprendimas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl viruso protrūkio Ukmergės ligoninėje Vilniaus apskrities policijoje priimtas pirmadienį.

Tyrimas pradėtas pagal Baudžiamojo kodekso (BK) 277 str. 1 d., kuriame numatyta atsakomybė už kovos su epidemijomis ar užkrečiamosiomis ligomis taisyklių pažeidimą.

Šiame BK straipsnyje nurodoma, kad tas, kas pažeidė teisės aktų reikalavimus, jeigu dėl to išplito susirgimas ar kilo epidemija, baudžiamas bauda arba areštu arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Kol kas policija daugiau detalių apie tai neteikia, neaišku, ar kam nors yra pareikšti įtarimai. Daugiau papasakoti galėtų tik tyrimą kontroliuojantis prokuroras, bet jis dar nėra paskirtas.

Pirštu bedė į mediką

15min primena, kad iš pradžių virusu apsikrėtė medikė, kuri galėjo kontaktuoti su maždaug 160 žmonių. Tačiau ji nekeliavo užsienyje ir nebendravo su rizikos grupėse esančiais asmenimis.

Beje, kai ši medikė pajuto simptomus, net neskubėta jos tirti, nes ji neatitiko Aurelijaus Verygos „algoritmo“. Testo dėl COVID-19 ji turėjo išprašyti.

NVSC atsekė ir pirmadienį paskelbė, kad užkrato šaltinis greičiausiai buvo kitas Ukmergės ligoninės medikas – jis lankėsi Šiaurės Italijoje, bet neva nesilaikė saviizoliacijos sąlygų. Jis ligos simptomų nejuto.

„Ta medikė, mūsų epidemiologinio tyrimo medžiaga remiantis, galėjo užsikrėsti nuo savo kolegos, kuris su kitais kolegomis lankėsi paveiktose teritorijose ir nesiizoliavo grįžęs. Ieškant pirminio atvejo, nuo ko užsikrėtė, buvo ištirti visi kolegos, kurie keliavo atitinkamu 14 dienų laikotarpiu po užsienio šalis. Visi jie jautėsi gerai, bet vieno asmens testas buvo teigiamas“, – pasakojo NVSC Vilniaus regiono vadovė Rolanda Lingienė.

Visi jie jautėsi gerai, bet vieno asmens testas buvo teigiamas.

Pasak jos, medikas viešėjo Šiaurės Italijoje, iš kurios grįžusiems žmonėms buvo numatyta griežta saviizoliacija. Dabar šis asmuo gydomas.

Tačiau pats medikas sako, kad jam grįžus iš Italijos ten net nebuvo fiksuota viruso atvejų ir saviizoliacija buvo numatyta tik parvykstantiems iš Kinijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius