Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prekyba poveikiu kaltinamas advokatas A.Surblys kaltės nepripažįsta, gintis neskuba

Prekyba poveikiu kaltinamas Klaipėdos regione dirbantis advokatas Aivaras Surblys kaltės nepripažįsta ir parodymų kol kas neduos.
Advokatas Aivaras Surblys
Advokatas Aivaras Surblys / 15min/Jurgitos Andriejauskaitės nuotr.

Savo poziciją A. Surblys antradienį išsakė per Panevėžio apygardos teismo posėdį. Teismas atvertė iš vadinamojo teisėjų korupcijos tyrimo atskirtą advokato baudžiamąją bylą.

„Kaltės nepripažįsta, dabar parodymų neduos, duos tik po to, kai bus apklausti visi liudytojai ir ištirti visi bylos įrodymai. Teismas liudytojų apklausas pradės kitame posėdyje, liepos 1-ąją“, – BNS sakė teismo atstovė Jolita Gudelienė.

Antradienį Panevėžio apygardos teisme įvyko pirmasis posėdis, per jį paskelbtas kaltinamasis aktas.

Teisėsaugos duomenimis, buvęs advokatas Drąsutis Zagreckas, veikdamas vieno asmens naudai, A.Surbliui pasiūlė, pažadėjo ir susitarė duoti 50 tūkst. eurų kyšį.

„Neturiu, ką pasakyti“, – BNS sakė A. Surblys, paklaustas apie poziciją dėl kaltinimų. Jis minėjo, kad jo, kaip advokato įgaliojimai, nuo birželio 1 dienos yra sustabdyti.

Kaip skelbė Generalinė prokuratūra, A. Surblys kaltinamas siekęs paveikti Klaipėdos apygardos teismo teisėjų sprendimus.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) teigė, kad atlikto ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia pagrįstai įtarti, kad 2017 metų birželio–gruodžio mėnesiais Vilniuje ir Klaipėdoje vykusių susitikimų metu buvęs advokatas Drąsutis Zagreckas, veikdamas vieno asmens naudai, A. Surbliui pasiūlė, pažadėjo ir susitarė duoti 50 tūkst. eurų kyšį.

Tyrimo duomenimis, A. Surblys, pasinaudodamas pažintimi ar kita tikėtina įtaka keliems Klaipėdos apygardos teismo teisėjams, susitarė priimti minėtą kyšį, pažadėjęs paveikti tris Klaipėdos apygardos teismo teisėjus, kad jie, nagrinėdami baudžiamąją bylą apeliacine tvarka, priimtų asmeniui palankų sprendimą.

Anot prokuratūros, ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad D. Zagreckas 2017 metų gruodžio mėnesį Klaipėdos rajone kaltinamajam advokatui perdavė dalį – 10 tūkst. eurų – sutarto kyšio.

„Netrukus A. Surblys sužinojo, kad teisėjai numato priimti nurodytam asmeniui nepalankų sprendimą, todėl 2018 metų sausio mėnesį susitiko su D. Zagrecku ir gautą kaip kyšį sumą grąžino, tačiau to paties susitikimo metu D. Zagreckas tiesiogiai pažadėjo ir susitarė kaltinamajam A. Surbliui duoti didesnę sutarto kyšio dalį – 20 tūkst. eurų, už tai kaltinamasis pakartotinai pažadėjo paveikti minėtus teisėjus, kad šie priimtų asmeniui palankų sprendimą“, – rašoma prokuratūros pranešime.

Netrukus po to abu advokatai buvo sulaikyti.

Pernai vasarą teisėsauga pranešė, kad D. Zagreckas nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleistas, nes bendradarbiauja su teisėsauga ir padeda atskleisti kitus nusikaltimus. D. Zagreckas bus apklaustas Panevėžio apygardos teisme.

Tai yra vienuoliktoji iš didelės apimties ikiteisminio tyrimo, susijusio su aukšto rango teisėjų, advokatų ir kitų asmenų galimai padarytomis korupcinio pobūdžio nusikalstamomis veikomis atskirta byla.

Ikiteisminį tyrimą teismui perduotoje byloje atliko teisėsaugos institucijų tyrimo grupė, ją sudarė STT Centrinės tyrimų valdybos ir Klaipėdos valdybos, Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai. Ikiteisminį tyrimą organizavo ir kontroliavo Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius