Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

S.Rachinšteinas ir dar septyni žmonės įtariami apgaule įgiję 5 mln. eurų PVM

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) ketvirtadienį pranešė apie atliekamą ikiteisminį tyrimą dėl galbūt valstybei nesumokėto ir apgaule įgyto per 5 mln. eurų bendrai siekiančio pridėtinės vertės mokesčio (PVM), įtarimai iš viso pareikšti aštuoniems asmenims, tarp kurių - ir trečiadienį sulaikytas skandalingos reputacijos verslininkas Sergejus Rachinšteinas.
Sergejus Rachinšteinas
Sergejus Rachinšteinas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tyrimas pradėtas dėl įtariamo didelės vertės sukčiavimo, dokumentų klastojimo, trukdymo pareigūnų veiklai bei kitų galimų nusikalstamų veikų. Tyrimui vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras.

Pareigūnų surinktais duomenimis, galimai organizuotoje grupėje veikdami asmenys 2017-2021 metais, siekdami išvengti mokėtino PVM, galimai kūrė fiktyvių sandorių grandines panaudodami suklastotus dokumentus ir taip, įtariama, apgaule išvengė virš 3 mln. eurų PVM bei vienos įmonės naudai įgijo daugiau kaip 2 mln. eurų grąžintino PVM.

Vykdant ikiteisminį tyrimą liepos 14 dieną Vilniaus mieste buvo atlikta 20 kratų, kurių metu rasti ir paimti paslėpti, tyrimui reikšmingi dokumentai, laikmenos, rastas nemažas kiekis grynųjų pinigų, kurių kilmė dar tiriama.

Per kratas sulaikyti šeši asmenys, dėl jiems taikytinų tolesnių kardomųjų priemonių skyrimo sprendimai dar nepriimti. Įtarimai iš viso pareikšti aštuoniems asmenims. Ikiteisminis tyrimas tęsiamas.

Už sukčiaujant įgytą didelės vertės svetimą turtą teismas gali skirti griežčiausią bausmę – laisvės atėmimą iki aštuonerių metų. Dokumentų klastojimas griežčiausiai baudžiamas laisvės atėmimu iki šešerių metų. Trukdymas teisėjo, prokuroro, ikiteisminio tyrimo pareigūno, advokato ar antstolio veiklai griežčiausiai baudžiamas laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) trečiadienį popiet sulaikė S.Rachinšteiną, pranešė LNK televizijos žinios.

Anot televizijos, pareigūnai į S. Rachinšteinui priklausančias patalpas Šeškinės gatvėje atlikti kratų atvyko apie 14 valandą, antrankiai buvo uždėti ir kartą už sukčiavimą jau teistam verslininkui. Pati krata pastate, kuriame įrengtos komercinės ir gyvenamosios patalpos, truko apie valandą, apžiūrėti ir automobiliai.

Komentuoti sulaikymo televizijai nesutiko nei S. Rachinšteinas, nei jo advokatas Mindaugas Dūda.

Kiek vėliau pranešta, kad verslininkas yra sulaikytas 48 valandoms.

2016 metais Lietuvos Aukščiausiasis Teismas pripažino, kad S. Rachinšteinas yra kaltas dėl daugiau nei 700 epizodų kaltinimų ir nuteistas už sunkiausius finansinius nusikaltimus. Jam tuomet skirta pustrečių metų kalėjimo.

Tuomet teismai konstatavo, kad jis per fiktyvių įmonių tinklą galėjo legalizuoti apie 3 mln. eurų, pasisavinti per 400 tūkst. eurų PVM. Nusikaltimai įvykdyti 2000–2004 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius