Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Savivaldybė nedramatizuoja narkomanų reabilitacijos Vilniuje „nešvarumų“: jei mėtosi švirkštai – kiemsargiai sušluoja

Savo ir kaimynų vardu kalbantis sostinės Kauno gatvės gyventojas po 15min publikacijos apie „Demetros“ veiklą pripažino, kad situacija aplink reabilitacijos įstaigą šiek tiek pagerėjo, tačiau esminės pretenzijos gyventojas neišsižada: esą nepaisant deklaruojamų kilnių tikslų, tokios kaimynystės vilniečiai nenori, nes realiai užtikrinti saugumo neįmanoma. Į problematiką reagavo ir Vilniaus savivaldybės atstovai, siunčiantys tokią žinią: tvarką prižiūri kiemsargiai, o jei prasideda kriminalai – reikia šauktis policijos.
Asociatyvi iliustracija
Asociatyvi iliustracija / 15min archyvo nuotraukų koliažas

Neseniai 15min pasakojo, kaip Vilniaus centre, prie Stoties rajono, veikianti nevyriausybinė ne pelno siekianti organizacija, siekianti mažinti ŽIV/AIDS plitimą bei teikianti pagalbą rizikos grupės asmens, neišvengia ir iššūkių dėl neigiamo požiūrio į savo veiklą.

„Narkomanai gauna švirkštų, hidrochlorido natrio tirpalo injekcijoms, dezinfekcines priešinjekcines servetėles ir visas tas grožis kaip ir narkotikų susileidimas vyksta vidury baltos dienos toje tarpuvartėje arba vidiniame kiemelyje, taip pat ten pat jie lytiškai santykiauja ir tai vyksta baltą dieną. „Demetra“ įsikūrusi gyvenamajame name, kur gyvena paprasti žmonės, kurie jau net bijo išeiti į laiptinę, nes joje gali būti „Demetros“ klientų. O ir savo laiptinėje buvau ne kartą radęs švirkštų ir kitų „Demetra“ dovanų. O juk pas mus gyvena ir mažamečiai vaikai, kurie gali netyčia įsidurti tuo švirkštu“, – skundėsi vienas gyventojas.

Pilnas rajonas tų švirkštų ir narkomanų, kaip šmirinėjo, taip ir šmirinėja...

Tuo metu policija teigė pagrįstų skundų dėl šios vietos nesulaukusi, o pačios „Demetros“ vadovė labiausiai prašė supratingumo. „Gali būti, jog dėl užsitęsusio karantino žmonės kitaip nei įprastai reaguoja į aplinką, todėl mes visados esame pasiruošę kalbėtis su gyventojais ir reaguoti į jų skundus, jei tokie būtų pagrįsti ir išsakyti tiesiai mums“, – ragino ŽIV ir AIDS paveiktų asmenų bei jų artimųjų asociacijai „Demetra“ vadovaujanti Svetlana Kulšis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Svetlana Kulšis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Svetlana Kulšis

Kiek vėliau į 15min aprašytą situaciją sostinės Stoties rajone reagavo ir Vilniaus miesto savivaldybės atstovai. Miesto valdžios principinė pozicija šia tema tokia: klausimai, susiję su disponavimu narkotinėmis medžiagomis ir jų vartojimu viešose vietose, labiau turėtų būti skirti policijai, o ne savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui.

Jei aplinkinėse teritorijose randama švirkštų ar kitų šiukšlių, „Mano aplinkos“ darbuotojai visa tai sutvarko, sušluoja.

„Viešosios tvarkos skyrius skundų dėl „Demetra“, bent jau kiek mato specialistai, nėra gavęs, tokias veikas daugiausiai kontroliuoja policija. „Demetra“ yra Senamiesčio teritorijoje, aplinką čia prižiūri UAB „Mano aplinka“, todėl jei aplinkinėse teritorijose randama švirkštų ir kitų šiukšlių, „Mano aplinkos“ darbuotojai visa tai sutvarko, sušluoja“, rašoma Vilniaus savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus ryšių su žiniasklaida specialisto Pauliaus Vaitekėno parengtame komentare.

Jame dar kartą akcentuojama: bet kokiu atveju, pamačius galimą pažeidimą, įtariant, kad viešoje vietoje vartojamos narkotinės medžiagos, gyventojai raginami kreiptis į pareigūnus.

15min skaitytojo nuotr./Įvykio vietoje
15min skaitytojo nuotr./Įvykio vietoje

„Iš tiesų, prasivalė savo švirkštus iš to kiemelio“, – pripažino laišką 15min dėl šių problemų rašęs skaitytojas (vardas ir pavardė redakcijai žinoma), tačiau tuo pačiu neslėpė ir dar didesnės jį apėmusios nevilties.

„Narkomanai kaip šmirinėjo, taip ir šmirinėja, policijos pagalbos nulis, savivaldybė irgi tyli. Žodžiu, visi mus palikę likimo valiai“, – atsiduso vilnietis.

Jis užsiminė ir kiek atokesniuose kiemuose radęs taškus, kur narkomanai susileidžia jiems skiriamas medžiagas, o tuomet meta švirkštus, kur papuolę.

„Pilnas rajonas tų švirkštų ir narkomanų. Policija abejinga, kur žiūri pareigūnai ir miesto vadovai, aš neįsivaizduoju“, – apmaudą liejo 15min pašnekovas, neišvengęs ir vienos kitos necenzūrinės replikos.

Iš 3-iojo sostinės policijos komisariato pareigūnų gauta informacija buvo tokia: „Minėtu adresu (t. y. Kauno g. 6, Vilnius) policija nėra gavusi pranešimų ar skundų nei šiais metais, nei per 2020 m.“

Tuo pačiu policijos atstovai buvo užtikrinę, kad reaguodami į gyventojų viešą susirūpinimą, pareigūnai žada patikrinti minėtą adresą. „Ir esant reikalui imsis visų reikiamų priemonių užkardyti galimai neteisėtą veiklą“, – rašyta policijos atsakyme.

Asmenims, priklausantiems nuo psichotropinių medžiagų vartojimo, „Demetroje“ teikiama pagalba yra reglamentuota Žalos mažinimo tvarkos aprašo įsakymu, kuris buvo sudarytas remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius