Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šiauliečio bylos „kokteilis“: nelegalūs rūkalai, šoviniai ir 151 litras alkoholio

Šiaulietis nuteistas už kontrabandinių cigarečių, neteisėto naminio alkoholio ir šaudmenų laikymą.
Kontrabandos pilna bagažinė
Asociatyvi iliustracija: kontrabandos pilna bagažinė / VSAT nuotr.

Šiandien Šiaulių apygardos teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje 58 metų šiaulietis Vytautas N. buvo kaltinamas neteisėtu disponavimu akcizais apmokestinamomis prekėmis, šaudmenimis ir stipriaisiais alkoholiniais gėrimais, nedenatūruoto ir denatūruoto etilo alkoholio skiedinių mišinių) laikymu.

Byla išnagrinėta sutrumpinta įrodymų tyrimo tvarka. Vyras pripažintas kaltu, pažymima Šiaulių apygardos teismo pranešime.

Teismas nustatė, kad laikotarpiu nuo 2022 metų iki 2022 metų sausio 27 dienos, V. N. tyrimo metu nenustatytu laiku, iš nenustatyto asmens periodiškai įgijo, laikė ir gabeno beveik 20 tūkstančių pakelių įvairių pavadinimų – „Minsk kapital QS“, „NZ Gold“, „Heets“, kt. – cigarečių, kurių bendra vertė, įskaitant sumokėti privalomus mokesčius – beveik 71 tūkstantis eurų. Atlikus kratas šiauliečio gyvenamojoje ir kitose vietose aptikta ir neteisėtai laikomų 151 litras naminių stiprių alkoholinių gėrimų bei keli vienetai šaudmenų.

Ikiteisminis tyrimas šioje byloje pradėtas praėjusiųjų metų sausį. Policijos pareigūnų dėmesį atkreipė gatvėje įtartinai manevruojantis automobilis. Sustabdžius automobilį įtariamasis bandė sprukti, nepakluso teisėtiems policininkų reikalavimams sustoti, tačiau neilgai trukus buvo sulaikytas.

V. N. prisipažino, kad bėgo siekdamas išvengti baudžiamosios atsakomybės, nes kaip tik tuo metu automobiliu gabeno 11 dėžių kontrabandinių cigarečių – jos nebuvo paženklintos Lietuvos Respublikos banderolėmis.

Dar per ikiteisminį tyrimą V. N. prisipažino, kad visas kratos metu iš namų, garažų ir sodybos paimtas alkoholis, paimtos kontrabandinės cigaretės – priklauso jam. Vyras tikino neteisėtai laikęs ir realizavęs alkoholinius gėrimus, kontrabandines cigaretes norėdamas užsidirbti pinigų.

Teisme V. N. kaltu prisipažino visiškai, tikino suprantąs apie pasekmes.

Kaltinamojo teigimu, prieš pandemijos laikotarpį keletą metų dirbo užsienyje, važinėjo į Airiją, Norvegiją, Švediją. Ten neblogai sekėsi, galėjo dirbti, neturėjo išlaidų. Užsidirbdavo statybų srityje. Norvegijoje gyvenamąjį plotą turėjo pas draugus.

Kaltinamojo teigimu, prieš pandemiją keletą metų jis dirbo užsienyje. Važinėjo į Airiją, Norvegiją, Švediją, ten neblogai sekėsi.

Tačiau prasidėjus pandemijai, kaltinamojo teigimu, darbai sustojo. V. N. pasakojo, kad grįžęs į Lietuvą, norėdamas išsaugoti uždirbtų pinigų vertę, gavo pasiūlymą įsigyti mažos vertės prekių iš Baltarusijos, rizikavo ir per kelis kartus parsivežė iš Vilniaus cigaretes ir alkoholio. Pasibaigus pandemijai planavo vėl vykti į užsienį ir bandyti uždirbti legaliais būdais.

Kalbėdamas apie padarytas nusikalstamas veikas, vyras teigė pasielgęs taip, kaip neturėtų elgtis visuomenėje žmonės. Anot jo, nelegalių prekių pardavinėjimas yra neleistinas. Supranta, kad padarė nusikalstamas veikas. V. N. žodžiais, jis tvirtai pasiryžęs, jei teismas suteiks galimybę, keisti viską iš pagrindų, užsiimti legalia veikla ir atsiskaityti su valstybe.

Šiaulietis praeityje teistas tris kartus už kontrabandinių cigarečių gabenimą. Paskutinį kartą, 2013 metais, vyras įkliuvo su 24 tūkst. pakeliais baltarusiškų cigarečių.

Bylą išnagrinėjęs teismas Vytautui N. dėl jam inkriminuotų nusikalstamų veikų pripažino kaltu ir paskyrė bausmę – laisvės atėmimą 1 metams 4 mėnesiams, prie šios bausmės pridėta teismo dar 2014 metais paskirta ir neatlikta bausmė – 5 572 eurų dydžio bauda – už kitą anksčiau padarytą nusikaltimą.

Teismas nusprendė konfiskuoti ir nusikaltimo padarymo priemonę – automobilį.

Teismas nusprendė šios bendros paskirtos bausmės vykdymą atidėti iš dalies, nustatant dalį bausmės – 6 mėnesius laisvės atėmimo – atlikti nedelsiant, o likusios neatliktos laisvės atėmimo bausmės vykdymą atidėti 1 metams, įpareigojant V. N. bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpiu dirbti ar registruotis Užimtumo tarnyboje, neišvykti už gyvenamosios vietos miesto (rajono) ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo. Teismas nusprendė nusikaltimo padarymo priemonę – automobilį – konfiskuoti, šoviniai, alkoholis, cigaretės, nuosprendžiui įsiteisėjus bus konfiskuoti.

Šis nuosprendis yra neįsiteisėjęs ir gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius