Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaulių policija kratosi atsakomybės dėl pernelyg šiurpių AMOK pratybų: „Žiniasklaida kai kuriuos momentus užaštrino“

AMOK – nusikalstami veiksmai, kai asmuo, veikiamas spontaniškos agresijos protrūkio, puola žudyti ar žaloti žmones. Pareigūnų paruošimui tokioms situacijoms skirti mokymai Šiauliuose sukėlė prieštaringų vertinimų. Šiaulių apskrities policijos atstovai ginasi, kad kritika nepagrįsta.
Pratybų akimirka
Pratybų akimirka / Telšių apskrities VPK nuotr.

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnų surengtos AMOK pratybos, kuriose dalyvavo ir kitos miesto specialiosios tarnybos, susilaukė prieštaringų vertinimų. Šiaulių apskrities policijos manymu, Seimo narys Linas Balsys, nežinodamas visos mokymo eigos, o tik susidaręs įspūdį iš televizijos parengto filmuoto siužeto, kreipėsi į Vidaus reikalų ministeriją ir inicijavo pareigūnų veiksmų tyrimą, nes, jo manymu, vaikai patyrė stiprų šoką.

Galima tik konstatuoti, kad mokymuose dalyvavusiems medikams teikti pagalbos moksleiviams dėl ištikusio šoko neprireikė.

Žiniasklaida, pateikdama mokymo eigą ir siekdama parodyti galimos situacijos baisumą, tiesiog kai kuriuos momentus užaštrino, kad visuomenė suprastų, jog grėsmė yra reali, pasireiškianti visai neprognozuotai ir jai visada reikia būti tinkamai pasirengus.

Rengdamiesi mokymams, Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovai bendradarbiavo su Šiaulių profesinio rengimo centro administracija, supažindino juos su pratybų eiga. Buvo sutarta su mokymo įstaigos vadovais, kad apie AMOK mokymus pedagogams bus pranešta tik pratybų dienos rytą, jie bus instruktuoti, kaip turi elgtis ir, prasidėjus pirmiesiems pratybų veiksmams, nuramins moksleivius, pranešdami, kad prasidėjo policijos surengtos pratybos. Šauksmai, sklindantys iš mokyklos, tai buvo ne mokyklos mokinių išgąstis, o statistų gera inscenizacija.

Aplinkiniams gyventojams pratybos nerimo irgi nesukėlė, nes jų metu nesulaukta nė vieno miesto gyventojo telefoninio skambučio apie kokius nors jiems nesuprantamus ir nerimą keliančius įvykius tame mikrorajone.

Nusiskundimų nesulaukta nei iš mokymo įstaigos pedagogų, nei iš moksleivių, kai po mokymų jie buvo sukviesti į aktų salę ir Šiaulių apskrities VPK viršininkas Vincas Urbonavičius papasakojo jiems apie pasaulyje ir Lietuvoje pasitaikančius AMOK reiškinius, kaip reikėtų elgtis tokiose situacijose ir kam reikalingi tokie mokymai. Ši mokymo įstaiga buvo pasirinkta dėl to, kad yra miesto pakraštyje, joje mokosi tik vyresnio amžiaus vaikai, kurių dalis jau pilnamečiai, pažymima Šiaulių apskrities atstovės spaudai Gailutės Smagriūnienės ketvirtadienį paviešintame pranešime.

VIDEO: Šiauliuose vyko AMOK pratybos be išankstinio mokinių ir mokytojų informavimo, imituotas susišaudymas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius