Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 16 /11:45

Stadiono liekanų sprogdinimas Vilniuje – vėl su nuostoliais: šįkart dužo BMW stiklas

Penktadienį sostinėje tęsiamas Šeškinės rajone nepastatyto stadiono konstrukcijų demontavimas, darbai atliekami naudojant sprogmenis. Kaip ir ankstesnė sprogimų sesija, taip ir šįkart neapsieita be šalutinių poveikių – policija sulaukė dviejų skambučių.
„Audi A6“ po įsilaužimo Kėdainiuose
Asociatyvi iliustracija / Kauno VPK nuotr.

Vilniuje, stadiono griaučių demontavimo vietoje Šeškinės rajone, penktadienį vėl griaudėjo sprogimai.

Po jų skambėjo telefonas 112, kelis pagrįstus skambučius Bendrasis pagalbos centras peradresavo policijai.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyryje 15min sužinojo, kad pirmojo skambučio sulaukta 9.43 val.

Skambinęs vyras pareigūnus informavo, kad prieš minutę Ozo g. 25 nuaidėjo sprogimas, o atskriejusi skeveldra išdaužė vieną automobilio BMW langą.

9.58 val. su policija susisiekė viena moteris, kuri buvo sunerimusi dėl aidinčių sprogimų ir piktinosi jų keliamo triukšmu. Budėtojas vilnietei paaiškino, kad statybvietėje atliekami demontavimo darbai, suderinti tiek su Vilniaus miesto savivaldybe, tiek su Statybų inspekcija. Tad gyventojų laikinus nepatogumus prašoma pakentėti.

Po penktadienio incidentų Vilniaus savivaldybė pranešė, kad stadiono demontavimas konstrukcijų sprogdinimo būdu, dėl abejotino šios metodikos saugumo, šįkart stabdomas jau galutinai.

Kaip skelbta anksčiau, senų stadiono konstrukcijų ardymas, naudojant sprogmenis, jau buvo sukėlęs gyventojų nuogąstavimų ir pykčių. Keli vilniečiai kreipėsi į savivaldybę, kuomet statybvietės prieigose rado statybinių nuolaužų, apgadinusių pastatų fasadus. Savivaldybės atstovai suskubo užtikrinti, kad incidentai bus ištirti, o nuostoliai atlyginti iš draudimo.

Nors žmonės per šiuo įvykius sužeisti nebuvo, sprogdinimai stadiono demontavimo vietoje buvo sustabdyti, siekiant nustatyti aplinkybes ir užtikrinti visišką saugumą. Šį penktadienį sprogmenų naudojimas vėl buvo leistas.

Nuotraukos iš „Facebook“ asmeninio profilio/Šeškinės gyventojos užfiksuoti ir paviešinti vaizdai
Nuotraukos iš „Facebook“ asmeninio profilio/Šeškinės gyventojos užfiksuoti ir paviešinti vaizdai

Griovimo darbus organizuojančios bendrovės „Vilniaus BDT“ vadovybė jau pripažino, kad šalia „Akropolio“ prekybos ir pramogų centro stovėjusio automobilio BMW langas galėjo būti išdaužtas dėl vykdytų sprogdinimų, nukentėjusiam transporto priemonės savininkui nuostolį žadama atlyginti.

Informavo per „Facebook“

Apie šiandieną tęsiamus darbus ir sprogimus Šeškinėje Vilniaus miesto savivaldybės atstovai išvakarėse gyventojus informavo „Facebook“ profilyje.

Penktadienį, 9. 30 val., UAB „Vilniaus BDT“ ir AB „Detonas“ užbaigs pirmadienį pradėtą ir dėl nebūdingai plačios skeveldrų sklaidos laikinai sustabdytą Nacionalinio stadiono griaučių griovimo darbų etapą ir detonuos sprogdinimui paruoštus sprogmenis.

Atlikus tyrimą, nustatyta, kad gruntas, kuriuo neutralizuojama sprogimo banga, galėjo turėti priemaišų, kurios ir pasklido už apsauginės zonos ribų.

„Atlikus tyrimą, nustatyta, kad gruntas, kuriuo neutralizuojama sprogimo banga, galėjo turėti priemaišų, kurios ir pasklido už apsauginės zonos ribų“, – feisbuke skelbė savivaldybė.

Siekiant užtikrinti maksimalų saugumą, rangovai numatė papildomas saugumo priemones, jas įgyvendins sprogdindami likusį pamatų bloką:

  • bus užpiltas dvigubai storesnis (nei numatyta taisyklėse) smėlio sluoksnis (1 m);
  • smėlio sluoksnis bus uždengtas metaliniu tinklu, kurio akys yra 40x40 mm matmenų;
  • metalinis tinklas papildomai bus uždengtas neaustine geotekstile, kurios tankis yra 250 g/ m2, ant jos bus uždėti smėlio maišai.

„Atsiprašome už nepatogumus“, – užbaigtas pranešimas socialiniame tinkle.

Sprogdinimą filmavo dronu

Penktadienį privačios ryšių su visuomene agentūros išplatintame pranešime taip pat rašoma, kad Nacionalinio stadiono statybvietėje sprogdinimo darbai nebus vykdomi.

Šiandien Vilniuje, Nacionalinio stadiono statybų aikštelėje, specializuota įmonė AB „Detonas“ susprogdino gelžbetonio pamatų bloką. Nepaisant papildomų saugos priemonių, tikėtina, kad iš statybvietės atskriejusi skeveldra išdaužė netoli teritorijos stovėjusio automobilio lango stiklą. Statybvietės valymo rangovas, specializuota griovimo ir demontavimo įmonė „Vilniaus BDT“, sprogdinimą filmavo dronu, todėl specialistai turės galimybę sekundės dalių tikslumu išsiaiškinti įvykių eigą. Tačiau, nelaukiant tyrimo rezultatų, sprogdinimo darbus statybvietėje nuspręsta nutraukti.

„Šiandien sprogdinta dar pirmadienį sprogdinimui paruošta pamatų dalis. Ekspertų vertinimu, procesą reikėjo būtinai užbaigti, nes parengtų sprogmenų visiškai saugiai demontuoti neįmanoma. Rengiantis sprogdinimui buvo imtasi papildomų saugumo priemonių, deja, gali būti, kad jos tinkamai nesuveikė. Incidento aplinkybes išsiaiškins specialistai, tačiau akivaizdu, kad jei rizikos neįmanoma visiškai neutralizuoti, šio būdo reikia atsisakyti. Likusius senojo stadiono konstrukcijos blokus smulkinsime kitomis priemonėmis. Gyventojams bus atlyginta už apgadintą jų turtą“, – pranešime cituojamas BDT direktorius Giedrius Masalskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius