Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

STT nemažina apsukų: teisėjų byloje sulaikyti dar 5 asmenys, tarp jų – advokatas

Praėjus lygiai savaitei po skandalingo pranešimo apie 8 teisėjų ir 5 advokatų sulaikymą ir įtarimus korupcija teismų sistemoje, tyrimą atliekančios tarnybos nemažina apsukų. Trečiadienio popietę pranešta apie dar 5 sulaikytus asmenis.
Gintaras Ruseckas
Gintaras Ruseckas / 15min archyvo nuotr.

Specialiųjų tyrimų tarnybai ir Generalinei prokuratūrai atliekant ikiteisminį tyrimą dėl įtariamo stambaus masto kyšininkavimo, prekybos poveikiu, papirkimo ir piktnaudžiavimo teismų sistemoje, trečiadienį sulaikyti dar 5 asmenys, rašoma STT pranešime spaudai.

Tarp sulaikytų asmenų – praktikuojantis advokatas Gintaras Ruseckas, kiti – suinteresuoti teismų sprendimais ar jų tarpininkai. Siekiant surinkti tyrimui reikšmingų duomenų, šiandien atliktos kratos sulaikytų asmenų darbo, gyvenamosiose vietose, automobiliuose.

Ikiteisminiam tyrimui vadovauja, jį organizuoja ir kontroliuoja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento ir Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorų grupė.

Advokatas Gintaras Ruseckas atstovavo buvusiam „Vilniaus vandenų“ vadovui Dariui Norkui. Jis buvo suimtas ir apkaltintas kyšininkavimu prieš bene dešimtmetį, tačiau po ilgai trukusių teisminių ginčų galutinai išteisintas.

Ši istorija netiesiogiai siejama su galima teisėjų korupcija, nes vienas iš suimtų Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų Valdimaras Bavėjanas priėmė išteisinamąjį nuosprendį.

Tuomet trijų teisėjų kolegija, kur buvo ir V.Bavėjanas, nusprendė, kad operatyviniu būdu gauti duomenys nelaikytini įrodymais ir yra neteisėti.

Suprasti akimirksniu

  • Kyšininkavimu, prekyba poveikiu, papirkimu ir piktnaudžiavimu įtariami 3 Apeliacinio teismo teisėjai (Viktoras Kažys, Konstantinas Gurinas ir Valdimaras Bavėjanas), Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas, Vilniaus apygardos teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis, Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjas Arūnas Kaminskas, Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų teisėjas Gintaras Čekanauskas, Vilniaus m. apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys. 5 iš 8 teisėjų teismas leido suimti, 3 skirti švelnesni apribojimai
  • Tarp 28 sulaikytųjų yra ir 5 advokatai: Drąsutis Zagreckas, Romualdas Mikliušas, Giedrė Cimbolienė, Aivaras Surblys, Marius Navickas (praktikuojantis Klaipėdoje).
  • Tyrimo duomenimis, korupcinis teisėjų ir advokatų voratinklis buvo sukurtas dėl suinteresuotiems asmenims palankių teismo sprendimų, teigiama, kad sutartų kyšių sumos galėjo siekti 400 tūkst. eurų.
  • Viena iš konkrečiai paminėtų nešvarių bylų susijusi su garsiojo Vijūnėlės dvaro istorija. STT kreipėsi į VRK dėl Druskininkų mero Ričardo Malinausko teisinės neliečiamybės panaikinimo, o tuomet pareiškė jam įtarimus. Tuo pat metu teismas leido suimti R.Malinausko patarėją A.Kadziauską.
  • Generalinis prokuroras sudarė 5 prokurorų grupę, vadovaujančią šiam plataus masto ikiteisminiam tyrimui, į kurį įtraukta bemaž 100 teisėsaugos pareigūnų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius