-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

STT: Neteisėtai sklypus su NŽT darbuotojos pagalba užvaldę asmenys pripažinti kaltais

Teismas pripažino kaltais Aivarą Vaizgėlą, Artūrą Šiaulytį ir Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) prie Žemės ūkio ministerijos Kretingos skyriaus vyresniąją specialistę Javitą Anužytę dėl to, kad jie, veikdami bendrininkų grupėje, apgaule kitų asmenų naudai įgijo didelės vertės svetimą turtą.
Nacionalinė žemės tarnyba
Asociatyvi iliustracija: Nacionalinė žemės tarnyba / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šiaulių apygardos teismas, 2017 m. birželio 29 d. apeliacine tvarka išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, paliko galioti Skuodo rajono apylinkės teismo 2017 m. vasario 17 d. nuosprendį, kuriuo dėl sukčiavimo, dokumento suklastojimo ir disponavimo suklastotu dokumentu pripažinti kaltais trys asmenys.

NŽT Kretingos skyriaus darbuotoja J.Anužytė disponavo informacija apie buvusius savininkus, iki nacionalizacijos turėjusius žemės ir miško sklypus, į kuriuos nebuvo atkurtos nuosavybės teisės. Šiuos duomenis ji neteisėtai suteikė A.Vaizgėlai, kuris, veikdamas grupėje su A.Šiaulyčiu, nutarė tyčia apgaule įgyti teisę į svetimą turtą – 76,68 ha žemę Laukžemės kaime, Kretingos rajone.

Teismas konstatavo, kad J.Anužytė priėmė žinomai suklastotą A.Šiaulyčio pateiktą prašymą atkurti nuosavybės teises ir šio prašymo pagrindu bei tarnyboje naudodama žinomai suklastotus oficialius dokumentus, neteisėtai parengė melagingas išvadas, kurių pagrindu NŽT priėmė sprendimus atkurti A.Šiaulyčiui nuosavybės teises ir neatlygintinai nuosavybėn perdavė žemės ir miško sklypus Rietavo, Mažeikių rajono, Ignalinos rajono savivaldybių teritorijose.

Be to, A.Vaizgėla ir A.Šiaulytis nuteisti ir už tai, kad sukurstė liudytojus duoti melagingus parodymus teisme, pažymima STT atstovų penktadienį paviešintame pranešime.

Už šias nusikalstamas veikas J.Anužytė nuteista 2 metų laisvės atėmimo bausme ir jos vykdymas atidėtas vieniems metams ir šešiems mėnesiams, taip pat kaltinamajai atimta teisė ketverius metus eiti valstybės tarnautojo ar jam prilyginto asmens pareigas.

A.Vaizgėlai skirta 3 metų laisvės atėmimo bausmė ir jos vykdymas atidėtas dvejiems metams, taip pat iš jo konfiskuotas turtas, kurio vertė 396 368 eurai. A.Šiaulyčiui skirta vienų metų ir penkių mėnesių laisvės apribojimo bausmė.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos Klaipėdos valdybos pareigūnai, tyrimą kontroliavo ir jam vadovavo Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius