Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su kastuvu užpultos, sumuštos, įkaite laikytos panevėžietės istorija policijos nesujaudino: „Pareigūnai nieko nedaro“

Panevėžio policijos atstovams raminant, kad po rezonansinio nusikaltimo „ikiteisminio tyrimo veiksmai atliekami ir toliau“, neįtikėtinomis aplinkybėmis nukentėjusios „Audi“ vairuotojos šeima konstatuoja: per dvi savaites pareigūnai, regis, nieko taip ir nepadarė. Kai kurie kaltinimai policijai neveiklumu tiesiog glumina: teigiama, jog užpultos panevėžietės artimieji patys surado nuo pašalinių akių paslėptą smogikų automobilį, tačiau patruliai net nesiteikė šios informacijos patikrinti.
Įtariamųjų ir jų visureigio paieška po moters užpuolimo prie smėlio karjero kol kas vyksta vangiai.
Įtariamųjų ir jų visureigio paieška po moters užpuolimo prie smėlio karjero kol kas vyksta vangiai. / 15min iliustracija

Neįtikėtiną istoriją, kaip kraštovaizdžiu susižavėjusi 62 metų panevėžietė netyčia įsiutino nusikaltėlius, kurie užpuolė ją ir kastuvais daužė jos automobilį, 15min pasakojo prieš dvi savaites.

Tuo metu atrodė, kad neadekvačiai besielgę, savo veidų neslėpę ir išskirtinę transporto priemonę vairavę įtariamieji bus rasti jei ne žaibiškai, tai per kelias paras. Tačiau užpultos, įkaite laikytos iki šiol nuo šoko neatsigavusios panevėžietės artimieji po dviejų savaičių konstatuoja, jog policijos tyrimo klampumas stebina ne ką mažiau nei pats nusikaltimas.

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) atstovas tik bendrais bruožais 15min užtikrino, kad „tyrimas yra atliekamas“, tuo metu nukentėjusiosios marti su visomis smulkmenomis papasakojo, kodėl pareigūnų elgesys šeimą varo į neviltį.

Suprasti akimirksniu

  • Lemtingą sekmadienį tikriausiai neblaivūs vyrai smaginosi išskirtiniu prabangiu visureigiu važinėdami smėlio karjere ir jame užklimpo, o pamatę kažką fotografuojančią panevėžietę – ją užpuolė, laikė įkaite bent valandą, panaudojo jos mašiną savo visureigiui ištempti, o tada grąžino asmeninius daiktus ir leido šauktis pagalbos.
  • Šių „Dakaro erelių“ spąstuose panevėžietė atsidūrė atsitiktinai: tądien ji lankėsi svečiuose pas sūnų ir vakare išvyko savo automobiliu į Panevėžį. Moteris mėgsta fotografuoti gamtos vaizdus, tad pastebėjusi žavų peizažą, sustojo šalikelėje ir išsitraukė aparatą. Išvydę fotografuojančią moterį, ant keteros užklimpusio ekipažo nariai nepaleido kastuvų iš rankų ir, nieko nesiaiškinę, atbėgo mušti jos.

„Ką tik su nukentėjusia anyta išėjome iš policijos nuovados ir gavome tokios informacijos, kad patys pareigūnai nežino, ką jie darė, o ko jie nedarė. Tyrėjos pasiteisinimas yra, kad ji tik šiandien grįžo po biuletenio ir dar nespėjo susirinkti informacijos. Tada mes šnekėjome su vieno skyriaus viršininku, tai jis irgi nieko nežinojo, nes jam dar reikia pasišnekėti su patruliais. Vienu žodžiu, pas juos komunikacijos net tarpusavyje nėra“, – šio pirmadienio popietę 15min pasakojo užpultos panevėžietės anyta.

Nuo tyrėjų skaičiaus sukasi galva

Apie tai, kad tyrimas Panevėžio apskrities policijoje vyksta itin klampiai, moteris skambino pranešti redakcijai ir praėjusią savaitę. Tuo, ką ji pasakojo, buvo sunku patikėti, tad 15min pateikė konkrečią užklausą pareigūnų atstovui, bet papunkčiui klausimai liko neatsakyti.

Liko neaišku, ar tikrai bylą tirti buvo pavesta tyrėjai, kurios net nebuvo darbe, todėl ją perėmė kita tyrėja, o pastaroji gavo nedarbingumo lapelį. Į tyrimą įsijungus trečiai tyrėjai, anot 15min pašnekovės, pastaroji pareiškė nenorinti būti kamantinėjama, nes vis tiek visa byla netrukus bus perduota 4-tai tyrėjai.

Dabar, kai apsilankė nuovadoje rugsėjo 30 dieną, panevėžietės suprato, kad iš biuletenio grįžo tyrėja Nr.2, tačiau ir ji vadinama tik pavaduojančiąja tyrėją Nr. 1, kurios tarnyboje iki šiol nėra.

„Trečioji tyrėja žinodama, kad tuoj išeis į biuletenį, net nesidomėjo byla. Su ja telefonu buvo neįmanoma susisiekti ir jos kolegė kartojo, kad galimai greitai ir nepasirodys, todėl neverta gaišti laiko jos ieškant.

Ir tada buvo ketvirtai tyrėjai perduota. Bet jos nei mes matėm, nei nieko iš jos negirdėjom. Ji kaip ir buvo, bet kaip ir nebuvo, niekas jos neafišavo. Tai dabar grįžo antroji, o ta pirmoji – vis dar turi nedarbingumą ir turės iki spalio 11 dienos“, – policijos darbo organizaciniuose ypatumuose mėgina nesusipainioti 15min pašnekovė.

Gyvenimas pavirto košmaru

Anot 15min pašnekovės, jos anytą sukrėtė ne tik pats užpuolimas – baimė išlikusi ir vis auga dėl to, kad užpuolikai tebevaikšto laisvėje ir esą gali smogti vėl. Panevėžietė kartais net nenakvoja namuose.

„Mums baisiausia, kokia iki šiol yra būklė nukentėjusiosios: jai dar yra panika, ji iki šiol stresuoja. Jos gyvenimas po užpuolimo visiškai nesidėlioja, nes žmogus gyvena apimtas visiškos baimės. Nežinau, kaip po užpuolimo jos fizinė būklė, bet psichologinė – labai prasta“, – pasakojo marti.

Todėl šeima, kaltinanti pareigūnus neorganizuotumu, pati ėmėsi tirti nusikaltimą.

Patys rado, kur slepiamas visureigis

„Praėjusį penktadienį radome, kur paslėptas užpuolikų automobilis. Jį galėjome matyti tik iš tolo, todėl esame 90 proc. tikri, kad čia ta pati išskirtinė užsienyje registruota transporto priemonė. Pranešėme pareigūnams, kurioje vietoje stovi tas automobilis, prašėme, kad patikrintų tą kiemą. O šeštadienį ir sekmadienį visureigio toje vietoje jau nebebuvo“, – 15min pasakojo nukentėjusiosios marti.

Jei žmonės patys atliko seklių darbą ir informacija policijai buvo paduota tarsi ant lėkštutės – kaip pareigūnai (ne)reagavo į pranešimą apie galimai slepiamą su nusikaltimu ir ieškomais įtariamaisiais susijusį automobilį?

„Nuovadoje klausėme, kas buvo padaryta, ar penktadienį jūs nuvykote pažiūrėti to automobilio. Sako, oi, čia penktadienį kažkas patruliavo, bet dar nespėjom pasišnekėti, tai nieko nežinom. Žadėjo šiandien nusiųsti pažiūrėti į tą vietą. Bet tada sako – oi, pas mus čia užregistruota, kad jūs nurodėte tik vietovės pavadinimą, bet nenurodėte tikslaus namo. Nors iš tikrųjų, mes nurodėme viską detaliai – iš kurios pusės važiuojant matosi, kokia namo spalva ir taip toliau – viską, kas įmanoma, nurodėme“, – tikino gyventoja.

Vieną skriaudikų atpažino pagal nuotrauką

Pasirodo, žmonės savarankiškai ieškojo išskirtinio automobilio, galinčio vesti pas įtariamuosius, porą pastarųjų savaičių: važinėjo po apylinkes, kalbėjosi su vietiniais. Visureigis aptiktas galbūt už 7-8 kilometrų nuo nusikaltimo vietos. Mašina buvo paslėpta už pastato, tačiau keliais rakursais vis tiek matėsi. Įsižiūrėti į ją pavyko tik per žiūronus. Priekyje numerių, regis, nebuvo visai, o galinis užsieninės registracijos ženklas matėsi neryškiai.

Prašydami užtikrinimo, kad byla tiriama sėkmingai, panevėžiečiai kamantinėjo skyriaus viršininką, tačiau jis esą niekuo nudžiuginti negalėjo. „Sakė, kad kol kas nėra jokių kitų kabliukų. Mes suteikėme tiek informacijos, ir nėra jokių kabliukų?“, – piktinosi nukentėjusiosios marti.

Nukentėjusi 100 proc. atpažino vieną iš tų asmenų. Bet paaiškėjo, kad nuo to atpažinimo momento niekas ir nevyko, tyrimas nepasistūmėjo.

Ji prisiminė epizodą, kuris pirmąją tyrimo savaitę teikė itin daug vilčių, kad užpuolikai netrukus sulauks atpildo.

„Pas mus buvo atvykę pareigūnai, turėdami kadrų iš vienoje parduotuvėje filmuotos medžiagos. Pasirodo, tą patį sekmadienio vakarą darbuotojai ten įsidėmėjo agresyvius, kitokius, nei normalūs pirkėjai, tris vyrus, kurie draudžiamu metu bandė įsigyti alkoholio. Nukentėjusi 100 proc. atpažino vieną iš tų asmenų. Bet paaiškėjo, kad nuo to atpažinimo momento niekas ir nevyko, tyrimas nepasistūmėjo. Čia absurdas“, – baisėjosi 15min pašnekovė.

Atsidūrė ligoninėje

Kaip skelbta kriminalų suvestinėje, 2019-09-15 vakarą 20.08 val. moteris (gim. 1957 m.) gyvenanti Panevėžyje, policijai pranešė, kad tą patį sekmadienį kiek anksčiau (apie 18.20 val.) Paįstrio kaimo (Panevėžio r. sav., Paįstrio sen.) pakraštyje, Įstros g., sėdint jai priklausančiame automobilyje „Audi A3“ prie karjero, pribėgo du jaunuoliai ir su kastuvais kelis kartus trenkė į automobilį, apgadino kairės pusės priekines automobilio dureles, išdaužė stiklą, vienas iš jaunuolių sudavė kumščiu į veidą.

Respublikinėje Panevėžio ligoninėje nustatytas nugaros patempimas, galvos sumušimas, nosikaulio lūžis, po apžiūros nukentėjusioji išleista į namus.

Paaiškėjo, kad „sausas“ įvykio įforminimas toli gražu neatspindi viso istorijos siužeto, kuris buvo „kaip filme“.

Policija: tyrimas vyksta

Pastarosiomis savaitėmis 15min bent 4 sykius raštu (elektroniniu paštu) kreipėsi į Panevėžio apskrities VPK Komunikacijos poskyrį dėl šio moters užpuolimo tyrimo eigos ir rezultatų, tačiau tik vieną kartą (rugsėjo 26 d.) redakcija sulaukė lakoniško tokio turinio atsakymo: „Šiuo metu tyrimas yra atliekamas, aplinkybės aiškinamosios, nustatinėjami įtariamieji, tyrime dalyvauja ne vienas tyrėjas, kaip ir minėjote, atsakingas tyrėjas buvo pakeistas, bet tyrimas dėl to nesustabdytas, ikiteisminio tyrimo veiksmai atliekami ir toliau.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius