-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Švėkšnos prostitucijos byla: po nuosprendžio drauges pardavinėjusios merginos glėbesčiavosi

Beveik pusantrų metų Klaipėdos apygardos teisme nagrinėta vadinamoji Švėkšnos specialaus ugdymo centro prostitucijos byla baigėsi kaltinamųjų, pardavinėjusių bendramoksles, džiaugsmu. Keturios merginos nuteistos lygtinai, paaugles pirkę vyrai taip pat gavo perpus mažiau, nei prašė prokuroras.
Į teismą atvyko tik keturi iš aštuonių kaltinamųjų Švėkšnos prostitucijos byloje
Į teismą atvyko tik keturi iš aštuonių kaltinamųjų Švėkšnos prostitucijos byloje / A.Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Į teisiamųjų suolą sėdo keturios savo bendraamžes pardavinėjusios buvusios centro auklėtinės ir keturi nepilnametes pirkę vyrai.

Byla beveik pora metų buvo nagrinėjama už uždarų durų.

Išklausyti nuosprendžio atvyko tik dvi kaltinamosios ir du mergaičių kūnus pirkę vyrai. Viena kaltinamoji pati neseniai tapo motina.

Į teismą – ašarodama, iš teismo – su šypsena

Penktadienį Klaipėdos apygardos teisme padėtas taškas didelio rezonanso sulaukusioje byloje.

Nuosprendžio paskelbimo teisiamos merginos laukė neramiai. Viena neslėpė ašarų.

„Bausmės buvo prašomos kur kas didesnės, dalies kaltinimų – kaip vaikų pirkimo ar pardavimo – teismas nepripažino. Čia kaltinamųjų kaltė neįžvelgta. Merginos teistos už nepilnamečių sąvadavimą, vyrai – už santykiavimą su nepilnametėmis“, – teigė Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Ruslanas Ušinskas.

Emilijai Galdikaitei skirta 3 metų ir 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, bausmės vykdymas atidėtas, ji įpareigota mokytis arba dirbti. Tokio pat dydžio bausmė skirta ir Gabijai Vasiliauskaitei.

Brigitai Kazlauskaitei skirta 2 metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymas taip pat atidėtas. Bendramokslei Ingai Erlingai Vilimavičiūtei skirta 1 metų laisvės atėmimo bausmė, vykdymas taip pat atidėtas metams.

Teisiamųjų suole sėdėjo ir keturi 31-54 metų vyrai, Švėkšnoje ieškoję „meilės“. Razmilas Fachrislamovas 2 metus turės praleisti atviroje kolonijoje.

Marius Kasputis – 3 metus pataisos namuose, tokia pati bausmė skirta ir Mariui Grigalavičiui. Andriui Stanslovaičiui – 4 metai ir 6 mėnesiai.

Visi kaltinamieji dar turės išnaudotoms merginoms sumokėti po 500 eurų, taip pat ir jų advokatui po 150 eurų.

Po posėdžio iš teismo salės visi pasišalino skubiai ir komentuoti sprendimo nei nuteistieji, nei advokatai nepanoro. Dvi merginos teismo fojė ėmė glėbesčiuotis – sprendimas aiškiai jas tenkino.

Seksas – ir už maistą

Skandalas Švėkšnos specialaus ugdymo centre, dabar pavadintame „Diemedžiu“, kilo 2014-ųjų gruodį, kai buvo paviešinta apie prekybą moksleivių kūnais. Išaiškėjo, kad šio centro auklėtinės vertė kitas už pinigus tenkinti atvažiuojančių vyrų seksualinius įgeidžius.

Kaltinimai šioje byloje pareikšti keturioms moterims ir keturiems vyrams. Visi keturi jie praeityje jau buvo teisti.

Teismų slenksčius jau daugiau nei metus minančios merginos dabar gyvena savarankiškai. Viena neseniai pati susilaukė vaiko.

Nustatyta, kad gyvendamos Švėkšnos ugdymo centre, jos trejus metus vyrams pardavinėjo šešias 14-17 metų bendramoksles. Už seksualines paslaugas buvo mokama po 15-16 eurų, kartais atsiskaitoma maistu, alkoholiu, cigaretėmis.

Vyrai teisme aiškino nežinoję, kad merginos – dar nepilnametės. Tačiau teisėsaugininkai suabejojo jų teiginiais – merginas jie neretai pasitikdavo prie ugdymo centro, todėl turėjo žinoti, kad šios –nepilnametės.

Vienas visos bylos nagrinėjimo metu atkakliai neigė.

Aukoms prireikė psichologų

Anot prokuroro R.Ušinsko, šią istoriją geriau perprasti padeda nerašytos globos namų taisyklės. Keturios kaltinamosios aiškiai buvo lyderės tarp merginų. Aukos tiesiog norėjo joms įsiteikti, kai kurios su vyrais turėjo santykiauti už skolas, pavyzdžiui, cigaretes, kitos tai darydavo ir neverčiamos.

Po šios istorijos aukoms prireikė psichologų. Kelios jų net atsidūrė psichiatrijos ligoninėje – istorija smarkiai traumavo. Jomis rūpinasi Lietuvos „Carito“ organizacija.

Vyrai į Švėkšną važiavo iš įvairių Lietuvos miestų – Šilalės, Klaipėdos, Šilutės. Vienas kito, bylos duomenimis, jie nepažinojo.

Nuosprendį prokuroras dar svarsto apskųsti, tokią teisę turi ir nuteistieji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius