Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisėjų korupcijos skandalas: prieš sulaikymą advokatas lagamine rado pasiklausymo įrangą

Lietuvą supurtė korupcijos skandalas. Sulaikyti 8 teisėjai, 5 advokatai, iš viso – 26 asmenys. Prieš pat sulaikymą vienas iš advokatų Drąsutis Zagreckas bendravo su 15min ir papasakojo apie savo lagamine rastą pasiklausymo aparatūrą.
Drąsutis Zagreckas
Drąsutis Zagreckas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip pasakojo žinomas advokatas, prieš keletą dienų jis lankėsi Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime.

„Nuėjau į kalėjimą, peršvietė lagaminą rentgeno aparatu. Sako, kažkas tau įtaisyta portfelyje. Manęs su juo nepraleido. Aš lagaminą palikau saugojimo spintose“, – 15min antradienį pasakojo D.Zagreckas.

Grįžęs į kontorą jis savo lagaminą išardė. Po pamušalu rado sumontuotą pasiklausymo įrangą. „Trys akumuliatoriai, mikrofonas, laidai“, – radinį apibūdino jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Drąsutis Zagreckas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Drąsutis Zagreckas

Telefonu apie tai, kas galėjo įrangą sumontuoti, advokatas nebuvo linkęs kalbėti.

„Žinokit, daug kas galėjo įdėti. Neturiu supratimo. Na kažkas turėjo užeiti į kontorą, pasiimti portfelį, jį išardyti, įdėti aparatūrą“, – pasakojo jis.

Po to D.Zagreckas pakvietė užeiti pas jį į kontorą Žygimantų gatvėje ir žurnalistui parodyti radinį. Tačiau trečiadienio rytą sutartu laiku kontora buvo užrakinta, o advokato telefonas išjungtas.

Netrukus pasklido žinia apie 8 aukšto rango ir ilgametę patirtį turinčių teisėjų sulaikymą. Taip pat buvo sulaikyti 5 advokatai, vienas jų – būtent D.Zagreckas.

„Advokato kontoroje tiesiog vyko prekyba teisingumu“, – trečiadienį spaudos konferencijoje sakė Evaldas Pašilis.

Dirbo su rezonansinėmis bylomis

D.Zagreckas advokato praktika verčiasi jau du dešimtmečius, nuo 1998 metų. Jis gynė kaltinamuosius ne vienoje rezonansinėje byloje. Anksčiau jis yra dirbęs teisėju.

Prieš 15 metų jam teko atstovauti vienam iš „Vilniaus brigados“ vadeivų Igoriui Tiomkinui, kai jis 2004 metais išėjo iš kalėjimo anksčiau laiko, už grotų išbuvęs 9 metus.

Su didžiule narkotikų kontrabanda sulaikytas Tadžikistano pilietis Komildzhonas Umarovas nebuvo suimtas teisėjo Arūno Kisieliaus sprendimu. Paleistas į laisvę jis pradingo ir slapstosi iki šiol. Būtent D.Zagreckas gynė tadžiką.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tesiėjas Arūnas Kisielius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tesiėjas Arūnas Kisielius

Advokatas taip pat gynė vieną kaltinamąją Lietuvos krepšinio federacijos byloje, kurioje pernai spalį Vilniaus apygardos teisme visi kaltinamieji išteisinti.

Pastarąjį dešimtmetį advokatas taip pat pasirodė kaip kaltinamųjų gynėjas milijoninėje Vilniaus taksi aferoje, kur iš viso teisiami 27 asmenys ir 22 bendrovės. Ši byla vyksta iki šiol.

Jis gynė ir Rusijos pilietį Dmitrijų Ustinovą, apkaltintą prekybą ginklais. Lietuva jį galiausiai išdavė Jungtinėms Amerikos Valstijoms.

D.Zagreckas gynė ir vadinamąją „Mentų brigadą“, kurios vadeiva Marjanas Taraškevičius tituluojamas kontrabandos karaliumi. Ši byla iki šiandien narpliojama Vilniaus apygardos teisme.

Asmeninio archyvo nuotr./Marijanas Taraškevičius ir Vincentas Mačiulaitis
Asmeninio archyvo nuotr./Marijanas Taraškevičius ir Vincentas Mačiulaitis

Sulaikyti elitiniai teisėjai

Teisėsauga pranešė, kad skirtingomis korupcinėmis veikomis – kyšininkavimu, prekyba poveikiu, papirkimu ir piktnaudžiavimu įtariami 3 Lietuvos apeliacinio teismo teisėjai Viktoras Kažys, Konstantinas Gurinas ir Valdimaras Bavėjanas, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas, Vilniaus apygardos teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis, Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjas Arūnas Kaminskas, Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų teisėjas Gintaras Čekanauskas, Vilniaus m. apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys. Visi šie asmenys yra sulaikyti. Visi sulaikyti teisėjai turi 24-37 metų darbo patirtį.

15min montažas/Sulaikyti 8 teisėjai
15min montažas/Sulaikyti 8 teisėjai

Ikiteisminio tyrimo metu be teisėjų sulaikyti ir 5 praktikuojantys advokatai: Drąsutis Zagreckas, Romualdas Mikliušas, Giedrė Cimbolienė, Aivaras Surblys, Marius Navickas. Taip pat įtarimai pareikšti ir sulaikyti Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjo padėjėjas, teisininkai bei kiti asmenys.

Generalinė prokuratūra pranešė, kad sulaikytieji įtariami padarę apysunkius ir sunkius nusikaltimus bendrininkaujant ir veikiant organizuotose grupėse. Įtariama, kad už įvairius palankius teisėjų sprendimus galimai buvo žadėti ir mokėti kyšiai, kurių sumos svyruoja nuo 1000 iki 100 tūkst. Eur. Ikiteisminio tyrimo metu surinktais duomenimis, sutartų kyšių suma gali siekti 400 tūkst. Eur.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius