TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Teisiamas inspektorius, už 1 000 eurų kyšį pasisiūlęs nematyti brakonierių tinklų

Gyvosios gamtos apsaugos inspektorių Vitalijų Gurską Kauno apygardos teismo suolan pasodino 2015 metų balandį prie Kauno marių įvykęs incidentas. Aptikęs neteisėtai pastatytus tinklus, gamtos sergėtojas paragino brakonierius už jų „nematymą“ ir grąžinimą jam duoti 1000 eurų kyšį.
Policijos radiniai
Brakonierių tinklai/ Asociatyvi nuotr. / Alytaus apskrities VPK nuotr.

42 metų Vitalijus Gurskas kaltinamas tuo, kad būdamas valstybės tarnautojui prilygintas asmuo, turėdamas neetatinio aplinkos apsaugos inspektoriaus įgaliojimus, 2015 m. balandį, vykdydamas aplinkosaugininko funkcijas, Kauno mariose rado neteisėtai pastatytus tinklus, vyrams paprašius juos grąžinti, jis pareikalavo 1 000 eurų kyšio už nepranešimą apie pažeidimą bei tinklų grąžinimą.

Brakonieriui kaltę 1000 eurų išsipirkti leidęs Kauno aplinkosaugininkas keliauja į teismą

Gruodžio 22 dieną Kauno apygardos teisme vykusiame pirmajame teisiamajame posėdyje, kaltinamasis pareiškė, jog byloje advokatas jam nereikalingas – ginsis pats. Teismo V.Gurskas paprašė liudytojais iškviesti kelis asmenis, kurie nebuvo apklausti ikiteisminio tyrimo metu, bei prie bylos medžiagos prijungti dvi žiniasklaidos publikacijas internete, kuriose aprašomos jo, neva, padarytos nusikalstamos veikos.

Šiuo metu kaltinamasis niekur nedirba – yra registruotas darbo biržoje. Turi specialųjį vidurinį išsilavinimą.

Teismas priėmė nutartį, neprijungti žiniasklaidos publikacijų prie bylos, nes jos neturi jokios įrodomosios reikšmės. 

Prokuroras pagarsino kaltinamąjį aktą. Jame teigiama, jog kaltinamasis 2015 metų balandžio mėnesį Kauno mariose, Rumšiškių įlankoje, aptiko ir paėmė šešis nelegalius žvejybinius tinklus. Vėliau, prie savo namų, tiesiogiai savo naudai pareikalavo 1 000 eurų kyšio. Už tai, kad nesurašys tinklų paėmimo dokumentų, juos grąžins pažeidėjams bei ateityje, aptikęs juos brakonieriaujant, nesurašys administracinės teisės protokolų.

Gegužės mėnesį V.Gurskas pranešė nukentėjusiesiems apie tinklų palikimo vietą (prie vieno kelio) ir taip juos neteisėtai grąžino. O birželį prie savo namų paėmė anksčiau prašytą kyšį. 

V.Gurskas savo kaltės teismui nepripažino.

Susikompromitavusiam inspektoriui gresia iki 7 metų nelaisvės.

Byloje padaryta pertrauka. Kitas posėdis įvyks po Naujųjų, sausio 20 dieną.

Šis inspektorius ir anksčiau buvo patekęs į skandalingą istoriją. 2013 metų lapkričio pabaigoje Kauno mariose buvo užklupti du vyriškai, nelegaliai žvejoję tinklais.

Pasikalbėjęs su vienu brakonieriumi, V.Gurskas reide dalyvavusiems kolegoms tuomet pareiškė, kad tai – savi žmonės, todėl juos reikia paleisti. Aplinkosaugininkas netgi pats išsivežė pažeidėjus savo automobiliu. Niekas neprieštaravo, nes jis vadovavo reidui. Paleidimo faktą tuomet patvirtino V.Gursko kolega, slapta nufotografavęs šiurkštų pažeidimą.

Nuotraukos pasiekė Aplinkos apsaugos agentūros Gyvūnijos naudojimo kontrolės skyrių, tačiau V.Gurskas iš pareigų nebuvo atleistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius