Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Teismas ketvirtą kartą atsisakė į laisvę paleisti su Kauno „daktarų“ grupuote siejamą „Džempį“

Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmai atsisakė tvirtinti Pravieniškių pataisos namų–atvirosios kolonijos lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijos nutarimą patvirtinti lygtinį paleidimą su Kauno „daktarų“ grupuote siejamam Rolandu Zaveckui, pravarde „Džempis“, neatlikus 2 metų 9 mėnesių 19 dienų laisvės atėmimo bausmės, – skelbiama teismo pranešime spaudai.
Kalinių perkėlimas Pravieniškių pataisos namuose
Pravieniškių pataisos namai / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Nuteistajam likusi dar pakankamai didelė neatliktos laisvės atėmimo bausmės dalis – 2 metai 9 mėnesiai 19 dienų. Per trumpas paskirtos bausmės atlikimas asmeniui gali suformuoti klaidingą nuostatą dėl pernelyg švelnaus baudžiamumo už pavojingą visuomenei veiką ir gali būti viena iš prielaidų nusikalsti ateityje“ – rašoma teismo nutartyje.

Primename, kad R.Zaveckas Klaipėdos apygardos teismo 2013 metais nuteistas 14 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausme už dalyvavimą nusikalstame susivienijime, verslininko Sigito Čiapo ir jo vairuotojo Vinco Varno nužudymą ir kitų nusikaltimų padarymą.

Teismas, išnagrinėjęs pateiktą nutarimą bei asmens bylos medžiagą, įvertinęs Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijos pateiktus pagrindus ir motyvus, konstatavo, kad nutarimas yra nepakankamai pagrįstas, jame nėra tinkamai įvertinta nuteistojo R.Zavecko asmenybės charakteristika, jo padaryto nusikaltimo pobūdis, paskirtos bausmės dydis ir elgesys bausmės atlikimo metu.

Byloje esančių teigiamai charakterizuojančių nuteistąjį aplinkybių teismui nepakako padaryti išvadai, kad nuteistasis toliau gali būti taisomas neizoliuotas nuo visuomenės, o paties nuteistojo nuomonė ir noras būti paleistam iš pataisos namų, teismo neįpareigoja priimti jam palankų sprendimą. Atsižvelgus į visas šias aplinkybes, teismas padarė išvadą, jog nors nuteistasis ir daro pažangą mažinant nusikalstamo elgesio riziką, tačiau ši pažanga dar nėra pakankama lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos taikymui, todėl teismas nutarė šiuo metu nuteistajam lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos netaikyti.

Pasak teismo, R.Zaveckas bausmę atlieka lengvojoje grupėje už nusikaltimus žmogaus gyvybei, žmogaus sveikatai ir visuomenės saugumui. Teisminio nagrinėjimo metu nuteistasis kaltės nusikalstamų veikų padaryme nepripažino.

R.Zaveckas Klaipėdos apygardos teismo 2013 metais nuteistas 14 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausme.

Teismas nustatė, kad nuteistasis bausmės atlikimo metu tris kartus pažeidė nustatytos tvarkos ir režimo reikalavimus, už ką vieną kartą baustas drausmine nuobauda, kas, teismo nuomone, rodo jo neigiamą požiūrį į nustatytų taisyklių ir reikalavimų laikymąsi, taip pat leidžia abejoti pakankama pažanga mažinant polinkį nusikalsti.

Iš nuteistojo ir kitų nuteistųjų solidariai priteisti 80 886,52 Eur civiliniai ieškiniai. Atlikdamas laisvės atėmimo bausmę, nuteistasis nesistengė atlyginti priteistų civilinių ieškinių ir šiuo metu yra atlyginęs tik nedidelę jų dalį, t. y., 377,46 Eur.

Pažymėtina, kad Pravieniškių pataisos namų–atvirosios kolonijos Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisija į Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmus su nutarimais patvirtinti lygtinį paleidimą su Kauno „daktarų“ grupuote siejamam R.Zaveckui kreipėsi jau ketvirtą kartą, tačiau visi nutarimai dėl lygtinio paleidimo taikymo buvo atmesti.

Nutartis per 7 dienas nuo nutarties nuorašo įteikimo dienos gali būti skundžiama Kauno apygardos teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius