Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas buvusį KGB darbuotoją pripažino kaltu dėl genocido A.Ramanausko–Vanago byloje

Kauno apygardos teismas ketvirtadienį priėmė apkaltinamąjį nuosprendį buvusiam KGB darbuotojui Ilja Vorobjovui, dalyvavusiam 1956 metais sulaikant partizanų vadą Adolfą Ramanauską–Vanagą ir nuteisė jį dviejų metų laisvės apribojimo bausme.
Adolfas Ramanauskas-Vanagas
Adolfas Ramanauskas-Vanagas / wikimedia.org nuotr.
Toks nuosprendis netenkino nė vienos pusės – nuosprendį skųsti žada ir nukentėjusiąja pripažinta A.Ramanausko dukra Auksutė Ramanauskaitė–Skokauskienė, ir I.Vorobjovas.

Prokurorė Auksė Lipkevičienė prašė I.Vorobjovą nuteisti septynerių metų laisvės atėmimo bausme. Ji teigė turinti susipažinti su teismo pateiktais argumentais, tačiau teigė, kad galimybė skųsti visuomet svarstoma.

„Tai neatitinka atliktų veiksmų, tai, kas padaryta. Reikia gerai įsiskaityti į sprendimą ir pagalvoti“, – BNS po nuosprendžio sakė A.Ramanauskaitė–Skokauskienė. Ji teigė, kad toks teismo sprendimas jos netenkina.

I.Vorobjovo advokatas Vytautas Sviderskis rėžė, kad toks teismo nuosprendis – „teismo ir viso Lietuvos teisingumo gėda“.

Teismo vertinimu, byloje pakako duomenų, įrodančių, kad I.Vorobjovas dalyvavo sulaikant partizanus. Teismas kritiškai vertino jo teiginį, kad apie partizanus nieko nebuvo girdėjęs.

Byloje pakako duomenų, įrodančių, kad I.Vorobjovas dalyvavo sulaikant partizanus.

Už genocidą numatoma tik laisvės atėmimo bausmė, tačiau teismas pasinaudojo Baudžiamojo kodekso straipsniu, leidžiančiu paskirti švelnesnę bausmę, jeigu numatytos bausmės paskyrimas aiškiai prieštarautų teisingumo principui.

Teismas motyvavo švelnesnės bausmės paskyrimą tuo, kad nuteistasis yra pensininkas, o nusikaltimas įvykdytas prieš daugiau kaip 50 metų, jis per tą laiką nepadarė kitų nusikaltimų. Be to, ypač užsitęsė procesas, trukęs daugiau kaip 20 metų. Atsižvelgta ir į tai, kad kaltinamojo vaidmuo nusikaltime buvo antraeilis.

Byloje nustatyta, kad I.Vorobjovas su kita kaltinamąja Jadvyga Kuprėniene, kurios byla dėl ligos yra išskirta, dalyvavo A.Ramanausko ir jo žmonos Birutės Mažeikaitės suėmimo operacijoje Kaune, vykdydami žvalgybą.

Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad sovietų vykdytus trėmimus ir represijas vykstant partizaniniam karui Lietuvos teismai gali prilyginti genocidui, įrodžius, kad šiais nusikaltimais siekta sunaikinti reikšmingą lietuvių tautos dalį.

Su sovietų okupacija Lietuvoje pokario metais kovojo apie 50 tūkst. partizanų, dar vadintų „miško broliais“.

Su sovietų okupacija Lietuvoje pokario metais kovojo apie 50 tūkst. partizanų, dar vadintų „miško broliais“.

Sovietų diktatoriaus Josifo Stalino valdymo metais pokariu žuvo daugiau kaip 21 tūkst. rezistentų, jų šeimų narių ir rėmėjų.

1956 metais suimtas vienas iš paskutinių partizanų vadų, buvęs mokytojas A.Ramanauskas-Vanagas, buvo nepaprastai žiauriai kankintas ir kitais metais sušaudytas.

Šis nuosprendis gali būti skundžiamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius