Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas nutraukė Seimo nario Žilinsko sugėrovo bylą

Vilnietis Markas Gurskis istorijoje su taksistu ir septyniais policininkais dėl senaties termino išvengė nuobaudos.
Rokas Žilinskas su bičiuliu Marku Gurskiu
Rokas Žilinskas su bičiuliu Marku Gurskiu (dešinėje) teisme. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Penktadienį Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas paskelbė nutarimą, kuriuo nutraukė administracinio teisės pažeidimo bylą Markui Gurskiui (gim. 1984 m.) sukakus senaties terminui.

M.Gurskis Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo 2009 metų gruodžio 4 dienos nuosprendžiu buvo nuteistas už policijos pareigūnų įžeidimą, jam skirta 5 200 litų bauda, tačiau buvo išteisintas dėl pasipriešinimo policijos pareigūnams bei viešosios tvarkos pažeidimo. Dėl šių veiksmų M.Gurskiui buvo iškelta administracinio teisės pažeidimo byla.

Administracinio teisės pažeidimo byla M.Gurskiui buvo iškelta dėl to, kad jis 2007 metų gruodžio 4 dieną, būdamas neblaivus, veikdamas su Seimo nariu Roku Žilinsku, įžūliais veiksmais demonstravo nepagarbą aplinkiniams bei pasipriešino iškviestiems policijos pareigūnams, nepakluso jų teisėtiems reikalavimams nusiraminti, stumdė policijos pareigūnus.

Penktadienį teismas, priimdamas nutarimą nutraukti administracinio teisės pažeidimo bylą, pabrėžė, kad nors Administracinių teisės pažeidimų kodekse (ATPK) įtvirtinti administracinės nuobaudos skyrimo terminai, įstatymų leidėjas, pasisakydamas dėl bendrojo administracinės nuobaudos skyrimo termino, nuobaudos skyrimo termino atsisakius pradėti ikiteisminį tyrimą, nutraukus baudžiamąjį procesą arba priėmus išteisinamąjį nuosprendį, plačiau nereglamentavo administracinės senaties instituto, kuriam suėjus administracinė teisena apskritai tampa negalima.

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo praktikoje minėta teisės spraga – nereglamentuotas administracinės senaties institutas – pildyta nagrinėjant konkrečias administracinių teisės pažeidimų bylas. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas yra pažymėjęs, kad „negalima teisinė situacija, kai laikas, per kurį gali būti taikoma atsakomybė už administracinį teisės pažeidimą, būtų ilgesnis už apkaltinamojo nuosprendžio padarius baudžiamąjį nusižengimą skyrimo terminą“; „senaties eiga sustabdoma tik dėl paties asmens priešingo veikimo teisei“.

Baudžiamasis kodeksas už baudžiamuosius nusižengimus numatė 2 metų senaties terminą, todėl, teismo nuomone, jis turi būti taikomas ir administracinio teisės pažeidimo byloje.

Teismas, išnagrinėjęs administracinio teisės pažeidimo bylą, daro išvadą, kad šioje byloje nėra objektyvaus pagrindo nukrypti nuo susiklosčiusios teismų praktikos, taip pat nenustatyta ir asmens, traukiamo administracinėn atsakomybėn, priešingo vengimo teisei, dėl kurio būtų sustojusi senaties eiga.

Šis nutarimas per 10 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, rašoma penktadienį teismo atstovo ryšiams su žiniasklaida ir visuomene Audrio Kutrevičiaus išplatintame pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius