-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Telefoniniai sukčiai žmones mausto siūlydami padėti susekti apgavikus

Patiklius piliečius maustantys telefoniniai sukčiai apsimeta policijos pareigūnais, praneša „TV3 Žinios“. Tokiems apgavikams per pastarąjį mėnesį jau pavyko apgauti keliolika panevėžiečių.
Telefoninis sukčius
Telefoninis sukčius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Į laidinį telefoną vienai panevėžietei skambinęs policininkas, kuris prisistatė Ramūnu Butkumi, pranešė gąsdinančią naujieną – neva sukčiai kėsinosi užgrobti jos pinigus.

„Sako, ar šneku su ponia Justina? Sakau, taip. Sako, čia skambina iš finansų departamento ar policijos, kodėl neatvykote penktadienį į policiją? Sakau, o kodėl turėjau? Sako, jums buvo išsiųstas laiškas, kad turite atvykti“, – pasakojo Justina.

Jauna moteris ne iš karto susigaudė, kad šių telefoninių pareigūnų atliekamas ikiteisminis tyrimas – tik graži, iš piršto laužta istorija. Atsikvošėjo Justina tik suvokusi, kad buvo savaitgalis – pareigūnai prašė elektroninės bankininkystės kodų, o kilus klausimui, kokia moters pavardė, nesugebėjo jos pasakyti.

„Sakau, gal geriau galit užblokuot, ir viskas. Išsiaiškinsiu. Ir viskas, tuo ir baigėsi, padėjo ragelį“, – teigė Justina.

Policijos pareigūnai sako, kad pinigus iš gyventojų viliojantiems kaliniams jau įprasta apsimesti policininkais, gydytojais ar tariamai į bėdą patekusiais giminaičiais.

Antai gydytoju apsimetęs sukčius iš panevėžiečio išviliojo beveik 2 tūkst. eurų. Iš kito tariamas policijos pareigūnas – per pustrečio tūkstančio eurų.

Tačiau sukčiai pastaruoju metu stengiasi prisigalvoti naujų vaidmenų ir istorijų. Štai dabar paskambinę telefonu sukčiai siūlosi susekti pačius save.

„Čia gudrybė buvo tokia, kad moteriai paskambinęs sukčius prisistatė giminaičiu. Moteris nepatikėjo, pinigų nedavė. Kitą dieną paskambino sukčiai jau su kita istorija – prisistatė policijos pareigūnais ir bandė išvilioti pinigus“, – teigė Panevėžio apskrities policijos atstovė Rasa Meištė.

Pareigūnai gyventojus ragina būti budriems ir neapsigauti, o svarbiausia – nepulti nieko pervesti ar diktuoti.

Į kalbas dėl tariamai sužalotos anūkės nesileidusi senolė kitą dieną skambinusiems sukčiams pakluso, kai jie pasiūlė padėti jai sugauti pačius jai skambinusius nusikaltėlius. Apgavikai pamokė moterį surinkti pinigus, juos pažymėti ir perdavus atėjusiam asmeniui laukti, kol kreipsis policija.

Deja, nepažįstamas jaunuolis iš senolės tik paėmė pinigus, o nusikaltėlių gaudymas tuo ir baigėsi. Apgauta senutė prarado daugiau kaip 400 eurų.

„Moteriai nekilo abejonių, nes juk policijos pareigūnai pasiūlė vykdyti tokią operaciją, kad moteris atliktų pavedimą“, – teigė R.Meištė.

Pareigūnai gyventojus ragina būti budriems ir neapsigauti, o svarbiausia – nepulti nieko pervesti ar diktuoti. Taip pat – apie naujus sukčiavimo būdus įspėti ne tik garbaus amžiaus giminaičius ar tėvus, bet ir vaikus.

Mat sukčiai Panevėžyje sugebėjo aplink pirštą apvynioti ir mergaitę. Viena namuose buvusi mažametė prigąsdinta sukčiams atidavė ne tik tėvų pinigus, bet ir papuošalus.

„Tėvams tiesiog reiktų pasikalbėti su savo vaikais, paaiškinti, kaip gali nutikti tokia situacija ir kaip elgtis – kad jokiu būdu negalima perduoti pinigų nepažįstamiems asmenims“, – tvirtino R.Meištė.

Policija pripažįsta, kad tikimybė atgauti prarastus pinigus labai menka. Pastaruoju metu suaktyvėję sukčiai vien Panevėžyje per mėnesį sugebėjo apgauti 11 žmonių, o pareigūnams pavyko ištirti vos vieną atvejį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius