Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Tragedija Vilniaus rajone: itin žiauriu pedagogų poros nužudymu įtariamą sūnų pareigūnai rado šokantį

Vis labiau aiškėja kraupaus nusikaltimo Vilniaus rajone, kur pirmadienį rasti nužudyti du garbaus amžiaus šviesuoliai, scenarijus. Nusikaltimo vietoje sulaikytas nužudytųjų sūnus elgėsi visiškai neadekvačiai, nors anksčiau į policijos akiratį nebuvo patekęs ir apskritai niekam rūpesčių nekėlė. Ekspertai nustatė, kad nusikaltimas įvykdytas išvakarėse, kai Lietuvoje buvo švenčiama Motinos diena. Pareigūnai į įvykio vietą praktikos sumetimais buvo atsivežę dvi studentes policininkes, tačiau pamatę padarinius, nutarė merginas skubiai išvežti.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

15min šaltiniai padėjo gana smulkiai sudėlioti Karužiškių viensodyje įvykusios tragedijos scenarijų. Tiek sveikatos priežiūros specialistus, tiek visko mačiusius policijos pareigūnus dviguba žmogžudystė privertė susiimti už galvų ir tik gūžčioti pečiais – užkirsti kelio tokiam įvykiui tikriausiai nebuvo jokių galimybių, o nusikaltimo padariniai itin žiaurūs.

„Net patyrusiems pareigūnams tokių žiaurių nusikaltimų pamatyti nedažnai pasitaiko“, – 15min prasitarė vienas teisėsaugininkų, dalyvavęs įtariamojo sulaikyme ir savo akimis matęs dvigubos žmogžudystės padarinius.

Viena auka lauke, kita viduje

Pranešimą apie du nužudytus žmones policija gavo pirmadienį 10 val. 43 min.

Bendruoju pagalbos numeriu pareigūnams paskambino vienas meistras, atėjęs tvarkyti Karužiškėse esančio namo.

Liudininkas pamatė, kad 72 metų sodybos šeimininkė guli lauke netoli nuo namo durų.

Kitą auką – 82 metų profesorių, pareigūnai kraujo klane rado gyvenamojo namo viduje.

Gyveno švariai ir toliau tvarkėsi

Atokiau įsikūrę kaimynai iškart papasakojo, kad šiame name tvarkingai gyveno buvusi mokytoja Teresa ir matematikos dėstytojas Edvardas Špilevskiai.

Apie jokius asocialumo požymius šiuo atveju kalbėti neįmanoma – atvirkščiai, pagyvenusi intelektualų šeima kruopščiai tvarkėsi buityje ir netgi stengėsi, kad kasdienės jų sąlygos dar labiau pagerėtų (apie tai byloja ir anksčiau renovuotas stogas, ir pastaruoju metu vykęs remontas).

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Įvykio vietoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Įvykio vietoje

Pagrindiniu įtariamuoju iškart tapo šeimininkų 34 metų sūnus.

Jau vėliau pareigūnai pasidomėjo, kad jokiuose teisėsaugos juoduosiuose sąrašuose šio vilniečio nėra. Apskritai pagal pareigūnų turimos duomenų bazės įrašus šio vyro biografija yra švari. Tik kaimynai žurnalistams yra prasitarę, esą vyras nevengdavo alkoholio, o išgėręs kartais sėsdavo prie vairo, tačiau policininkams, matyt, sugebėdavo neįkliūti.

Policija į pirminį pranešimą reagavo itin didelėmis pajėgomis. Nerimą kėlė ne tik pranešėjo minimo detalės, ką jis pamatė prie namo, bet ir faktas, kad įtariamasis vis dar yra viduje.

Didžiulės policijos pajėgos

15min šaltinių duomenimis, kai kurie ekipažai iš Vilniaus su švyturėliais tiesiog atskriejo – pareigūnai už kelių dešimčių kilometrų esančią įvykio vietą pasiekė maždaug per 15 minučių.

Iš viso į sodybą atvyko mažiausiai 10 policijos ekipažų su žymėtais ir nežymėtais tarnybiniais automobiliais.

Vieni ėmėsi nusikaltimo vietos apsaugos ir įkalčių rinkimo, kitų dar laukė esminė užduotis – neutralizuoti įtariamąjį.

Studenčių nutarė nešiurpinti

Kaip skelbta, nusikaltimas įvykdytas itin žiauriai, jo įrankiu galėjo tapti kastuvas, todėl ir įvykio vieta atrodė išties siaubingai.

Iškalbinga detalė: pareigūnai buvo atsivežę į įvykio vietą dvi praktikantes, kad būsimos policijos pareigūnės galėtų iš arčiau susipažinti su kriminalistų darbo virtuve. Tačiau patyrę policininkai nedvejodami nusprendė, kad tokia praktika merginoms būtų labiau žalinga nei naudinga. Policijos studentės pasodintos į tarnybinį automobilį ir nuvežtos atgal į policijos komisariatą.

Įtariamasis šoko ir angliškai dainavo

Vilniaus apskrities policijos platintame pranešime minėta, kad vyras buvo užsidaręs vonioje, sulaikomas priešinosi, todėl teko panaudoti elektros impulsinį prietaisą ir uždėti antrankius.

Sulaikymą vykdę pareigūnai 15min sakė, kad ši operacija nebuvo sunki, bet komplikuota dėl kitų niuansų.

Jis tarsi šoko ir dainavo. Angliškai niūniavo kažkokią dainelę, kartodamas žodį „Kingdom“, – pasakojo liudininkas.

„Jis elgėsi visai neadekvačiai. Agresijos nebuvo, jis tarsi šoko ir dainavo. Angliškai niūniavo kažkokią dainelę, kartodamas žodį „Kingdom“, – pasakojo liudininkas.

Išvežė ne į areštinę, o į ligoninę

Jo paties ir aplinkinių saugumo sumetimais, vyras buvo surakintas antrankiais ir paguldytas ant žemės. Specialiųjų tarnybų atstovai ilgai tarėsi, kaip elgtis su įtariamuoju – kur jį vežti ir kaip stabilizuoti jo būseną.

VIDEO: Kaip įtariama, žiauriai sūnaus išniekintus tėvų kūnus aptiko kaimynas

Galiausiai, maždaug po dviejų valandų, nutarta įtariamąjį kol kas palikti medikų globoje. Jis išvežtas į Naujojoje Vilnioje esančią psichikos sveikatos įstaigą, įtariamąjį tenka uoliai saugoti policijos pareigūnams.

Jau dabar neabejojama, kad vyro psichiką turės nuodugniai ištirti specialistai. Jei esminės faktinės įvykio aplinkybės pasitvirtins, o ekspertizės metu bus nustatyta, kad nusikaltimo padarymo metu įtariamasis nesuvokė savo veiksmų, bus konstatuota, kad už juos atsakyti jis negali. Tokiais atvejais asmuo net negali būti teisiamas, teismas tik gali paskirti jam priverčiamąsias medicinos priemones.

Kruvinas sekmadienio vakaras

Yra žinoma, kad pastaruoju metu vyras niekur nedirbo, tačiau gyvendavo Vilniuje, prestižiniame sostinės Antakalnio rajone. Teigiama, kad į Karužiškes aplankyti savo tėvų jis atvykdavo gana dažnai. Pažįstantieji vadina vyrą keistuoliu, tačiau dabar visi pripažįsta, kad pagrindo anksčiau izoliuoti jo nuo šeimos ar visuomenės nebuvo.

Pirminės apžiūros metu nustatyta, kad žmonių gyvybė buvo atimta maždaug prieš 14–16 valandų iki tol, kol aukas rado statybininkas.

Pas mamą ir tėvą vilnietis buvo atvykęs ir praėjusį savaitgalį. Pirminės ekspertizės įvykio vietoje metu nustatyta, kad žmonių gyvybė buvo atimta maždaug prieš 14–16 valandų iki skambučio numeriu 112.

Vadinasi, dviguba žmogžudyste yra paženklintas šventinio (Motinos dienos) sekmadienio vakaras, kruvini įvykiai čia galėjo dėtis apie 20 val.

Artimų kaimynų sodyba neturi, o vaizdą nuo kelio, esančio už pusšimčio metrų, užstoja medžiai ir krūmai. Beje, sužinoję, kad įtariamasis namuose tikriausiai praleido visą naktį ir turėjo nemažai „laisvo“ laiko, dvigubos žmogžudystės tyrėjai kruopščiai apžiūrėjo visą sodybą ir jos apylinkes: buvo patikrinta, ar kartais nėra daugiau nukentėjusiųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius