Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 22 /16:28

Tytuvėnų ansamblio gaisro byloje Pranas Jurkaitis nuteistas už šlapias malkas

Kelmės apylinkės teismas paskelbė nuosprendį Tytuvėnų vienuolyno gaisro byloje. Teismas milijoninės žalos reikalus atskyrė, sudarydamas ieškovams sąlygas išieškoti ją civilinio proceso būdu. Tytuvėnų pastoracinio centro direktorius Pranas Jurkaitis nuteistas lygtine laisvės atėmimo bausme vieneriems metams už krosnies kūrenimą šlapiomis malkomis ir signalizacijos atjungimą.
Pranas Jurkaitis
Pranas Jurkaitis / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Kelmės rajono apylinkės teismas paskelbė nuosprendį rezonansinėje byloje dėl Tytuvėnų Bernardinų vienuolyno palėpėje 2012 metais kilusio didžiulio gaisro.

Teismo salėje nuskambėjo itin švelnus nuosprendis kaltinamajam P.Jurkaičiui, buvusiam Tytuvėnų pastoracinio centro direktoriui.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Pranas Jurkaitis
Alvydo Januševičiaus nuotr./Pranas Jurkaitis

Jis buvo kaltinamas tuo, kad šildymo krosnis kūreno šlapiomis malkomis. Dėl to kamine susidarė suodžiai, kurie užsiliepsnojo. Šis kaltinimas teismo akimis nebuvo pats sunkiausias.

Daug sunkesnis kaltinimas susijęs su P.Jurkaičio tiesiogine atsakomybe.

Jis kaltintas tuo, jog, pastebėjęs suveikusią signalizaciją, ją tiesiog atjungė, o ne ėmėsi reikiamų veiksmų, sąmoningai rizikavo didžiulės vertės turtu.

Bylos nagrinėjimo metu P.Jurkaitis iš pradžių teigė atjungęs signalizaciją, o vėliau persigalvojo – tik perkrovė.

Teismas P.Jurkaičiui paskyrė vienerių metų lygtinę laisvės atėmimo bausmę, nes nematė prasmės griežtai bausti asmenį, kuris ne vienintelis gali būti kaltas dėl gaisro.

Taip pat teismas nematė prasmės visą žalą išieškoti iš kaltinamojo, nes liepsnų pridaryti nuostoliai viršija jo turimą turtą dešimtimis kartų.

Žalos išieškojimo reikalų teismas nesiėmė. Ieškovai galės to išsireikalauti atskiru teisiniu keliu. Bendra žala, kurią patyrė Kultūros paveldo departamentas ir Bažnyčia, siekia 3,4 milijono eurų.

Nuosprendį skųs

P.Jurkaičio advokatas Antanas Damulis teigė, kad nuosprendis neabejotinai bus skundžiamas, nes nebuvo nustatyta, kokio tiksliai drėgnumo malkomis buvo kūrenama.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Antanas Damulis
Alvydo Januševičiaus nuotr./Antanas Damulis

Advokatas taip pat pabrėžė, kad jo ginamasis teisme buvo prilygintas valstybės tarnautojui, nors tuo metu atostogavo.

Tuo tarpu teismas mano, kad nebuvo būtinybės malkų drėgmę matuoti specialiais aparatais. Papuvusios ir apledėjusios malkos negalėjo būti reikiamo sausumo.

Teismas taip pat pažymėjo, kad žmogus, kuris įeina į darbines patalpas ir, surinkdamas reikiamus kodus, atjungė gaisro pavojaus signalizaciją, negali vengti atsakomybės savo atostogų metu.

Kultūros paveldo departamento atstovas Svaigedas Stoškus mano, kad nuosprendis iš esmės teisingas. Jo nuomone, didžiulė žala negali būti išieškoma vien iš nuteistojo P.Jurkaičio.

Kultūros paveldo departamento nuotr./Tytuvėnų vienuolyno gaisre sudegusi monstracija
Kultūros paveldo departamento nuotr./Tytuvėnų vienuolyno gaisre sudegusi monstrancija

Prie gaisro prisidėjo nemažai tų, kurie organizavo netinkamą kūrenimą, ne pagal projektą įrengė dūmtraukius.

Atstovas pabrėžė, kad muziejuje sudegusios monstrancijos kiekviena verta šimtų tūkstančių eurų. Taip pat vertingi ir kiti eksponatai. Šventų paveikslų sidabriniai apkaustai, tikėtina, bus restauruoti.

Liepsnose pražuvo daugybė eksponatų

2012 metais per gaisrą buvo sugadinti vienuolyno ir Tytuvėnų Švenčiausios Mergelės Marijos bažnyčios pastatai, sunaikinti bei sugadinti Tytuvėnų Bernardinų vienuolyno ekspozicijos patalpoje buvę 60 eksponatų.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Tytuvėnų architektūrinis ansamblis
Alvydo Januševičiaus nuotr./Tytuvėnų architektūrinis ansamblis

Atliekant ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad gaisro išvakarėse buvo suveikusi priešgaisrinė signalizacija.

Tačiau buvęs Tytuvėnų piligrimų centro vadovas netinkamai atliko savo pareigas ir pažeisdamas teisės aktų nustatytas specialias elgesio saugumo taisykles, nepatikrino, kodėl suveikė signalizacija, ir ją išjungė.

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai ir prokurorai nustatė, kad gaisro priežastis buvo netinkamai eksploatuojamas pastato palėpėje įrengtas kieto kuro katilų dūmtraukis, kuriam įkaitus užsidegė medinės stogo konstrukcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius