Už konsumatorių vertimą dirbti prostitutėmis – kalėjimas trims panevėžiečiams

Panevėžio apygardos teismo nuosprendžiu prekyba žmonėmis, nelegalaus darbo užsienyje mūsų šalies gyventojams organizavimu, turto prievartavimu ir dokumentų pagrobimu kaltinti teisiamieji – dvi moterys ir vienas vyras – pripažinti kaltais ir nuteisti: šių nusikaltimų iniciatorės bei organizatorės Julija Lapūnienė ir Ingrida Ragėnaitė – aštuonerių metų laisvės atėmimu, jų bendrininkas Pavelas Vasilevskis – devynerių metų laisvės atėmimu.
Prostitucija
Asociatyvinė iliustracija / „Scanpix“ nuotr.

Šioje sudėtingoje ir dvejus metus teisme nagrinėtoje nusikaltimų žmogaus laisvei ir nuosavybei baudžiamojoje byloje, kurią perdavė nagrinėti Panevėžio apygardos prokuratūros ONKT skyriaus prokurorai, keturi asmenys buvo kaltinami prekyba žmonėmis, vaiko verbavimu, įgijimu, gabenimu, turto prievartavimu, neteisėtu asmens tapatybės dokumento įgijimu ir Lietuvos Respublikos piliečio kelionės į užsienį nelegaliai dirbti organizavimu.

Vieno teisiamųjų (Mariaus Dabravolsko) kaltei patvirtinti teisme pristigta įrodymų, kiti trys bendrininkai pripažinti kaltais. Pastarieji buvo kaltinami dėl keturių moterų pardavimo į prostituciją ir dėl vienos merginos kelionės į užsienį nelegaliai ten pasilikti ir dirbti organizavimo.

Vienai nukentėjusių merginų, Italijoje dirbusiai konsumatore, buvo pasiūlytas toks pat darbas Danijoje. Už jį buvo pažadėtas didesnis užmokestis. Vadinamosios klubo ar baro įvaizdžio merginos, padedančios klientams maloniai praleisti laiką, darbas sugundė ją ir jos draugę važiuoti į kitą šalį. Tačiau, kai merginos atvyko, joms buvo liepta teikti seksualines paslaugas.

Prieš ketverius metus vienai nukentėjusių merginų, Italijoje dirbusiai konsumatore, buvo pasiūlytas toks pat darbas Danijoje. Už jį buvo pažadėtas didesnis užmokestis. Vadinamosios klubo ar baro įvaizdžio merginos, padedančios klientams maloniai praleisti laiką, darbas sugundė ją ir jos draugę važiuoti į kitą šalį. Tačiau, kai merginos atvyko, joms buvo liepta teikti seksualines paslaugas. Po kelių dienų jos pabėgo į Lietuvą. Bendrininkai merginas surado ir pareikalavo atiduoti 2600 eurų arba surasti kitas dvi merginas, kurios sutiktų vykti į Daniją dirbti prostitutėmis. Jie liepė pasirašyti skolos raštelį, kaip užstatą paėmė tapatybės kortelę ir pagrasino susidoroti, jei nebus įvykdyti reikalavimai.

Valstybinį kaltinimą palaikiusio Panevėžio apygardos prokuratūros prokuroro teigimu, šiuos nusikaltimus pavyko atskleisti ir ištirti dėl to, kad dvi merginos, beieškodamos geresnio gyvenimo sau bei savo vaikams ir patekusios į prekeivių pinkles, išdrįso kreiptis į pareigūnus ir pranešti apie patirtus skaudžius išgyvenimus, grasinimus ir baimę dėl savo gyvybių.

Šioje byloje ikiteisminį tyrimą atliko Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnai, tyrimui vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Baudžiamasis kodeksas už Lietuvos Respublikos piliečių kelionių į užsienį nelegaliai ten jiems pasilikti arba palikti be pagalbos organizavimą numato laisvės atėmimą iki septynerių metų, už prekybą žmonėmis baudžiama laisvės atėmimu iki dešimties arba iki keturiolikos metų, primenama Panevėžio apygardos prokuratūros vyriausiosios specialistės komunikacijai Vidos Bielskytės antradienį paviešintame pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius