Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valstybės pinigai taškomi dėl teisinio absurdo: teismai užversti nepilnamečių „zuikių“ bylomis

Iki šiol keleivių kontrolė pagavusi be bilieto važiuojantį nepilnametį per kelias minutes jam išrašydavo dešimties eurų nesiekiančią baudą ir jį paleisdavo. Tačiau šiandien situacija pasikeitusi – Administracinių nusižengimų bylas, kur figūruoja nepilnamečiai, privalo nagrinėti teismas, tad organizuojamas brangus teismo procesas. Vien Vilniuje tokių „zuikių“ bylų – šimtai.
Kontrolieriai kasdien pagauna dešimtis važiuojančiųjų be bilieto
Kontrolieriai kasdien pagauna dešimtis važiuojančiųjų be bilieto / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip 15min informavo įmonės „Susisiekimo paslaugos“ direktorė Modesta Gusarovienė, pirmąkart be bilieto įkliuvusiam nepilnamečiui skiriama 5 eurų dydžio bauda, o pakartotinai – 8 eurų.

Anksčiau keleivių kontrolė tiesiog surašydavo administracinio nusižengimo protokolą ir „zuikį“ paleisdavo.

Tačiau nuo 2017 m. įsigaliojęs Administracinio nusižengimo kodeksas (ANK) Lietuvoje iš esmės pakeitė situaciją – teismai privalo nagrinėti visas bylas, kur atsakomybėn yra traukiamas arba nukentėjęs nepilnametis.

Bylų – šimtai

Vien Vilniaus miesto apylinkės teismą užgriuvo nepilnamečių „zuikių“ bylos, kurie baudžiami pagal ANK 446 str. 4 d.

„Vien 2018 metų gruodžio mėnesį Vilniaus miesto apylinkės teisme gauta netoli 300 tokių bylų, o 2019 metų sausio mėnesį iki šiandien jau gauta virš 100 tokių bylų“, – situaciją komentavo šio teismo pirmininkas Marijus Kursevičius.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Marijus Kursevičius
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Marijus Kursevičius

Tokie bylų kiekiai – galvos skausmas teismui. Vien užmetus akį į teismų tvarkaraštį matyti, kad dabar bent pusė administracinių bylų Vilniuje – dėl ANK 446 str. 4 d. pažeidimo. O bylos nagrinėjimas teisme nėra pigus procesas.

„Tokie kiekiai bylų gana ženkliai apkrauna teismą, nors atsakomybė už šį nusižengimą nėra labai griežta – bauda nuo 16 iki 30 Eur, kuri nepilnamečiams dar mažinama per pusę. Tuo tarpu tokios bylos nagrinėjimo kaštai gana dideli ir, mano nuomone, ženkliai viršija skiriamos baudos dydį“, – kalbėjo M.Kursevičius.

Nėra skaičiavimų, kiek tiksliai valstybei kainuoja vienos tokios bylos nagrinėjimas.

Tačiau iliustratyvus yra proceso dalyvių skaičius: čia atvyksta ne tik pats nusižengęs jaunuolis su tėvais, teisėjas ir teismo sekretorė. Byloje taip pat turi dalyvauti "Susisiekimo paslaugos" atstovas, nepilnamečių teises atstovaujantis žmogus, darbo turi ir teisėjo padėjėjas bei teismo raštinės skyriaus darbuotojai.

Tokios bylos nagrinėjimo kaštai gana dideli ir, mano nuomone, ženkliai viršija skiriamos baudos dydį

Gilinsis į situaciją

15min pasidomėjo, ar įstatymų leidėjams ši situacija žinoma ir ar žadama ką daryti.

Visgi Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininkė Agnė Širinskienė sakė tik iš žurnalisto pirmą kartą apie tai išgirdusi.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

„Kai gauname iš teismų skundus, jei kas nors vyksta ne taip, kaip suplanuota, reaguojame jautriai. Bet iš jūsų pirmo išgirdau apie tokią problemą, kad yra tų jaunųjų „zuikių“ taip masiškai patenkančių į teismus. Mes tikrai tą dalyką pasižiūrėsime“, – patikino TTK pirmininkė.

Anot jos, jeigu bus įmanoma šią situaciją pataisyti, numatant tam tikras išlygas, taip ir bus padaryta.

„Be abejo, reiks išsiaiškinti, kodėl atsirado tas pakeitimas ir kodėl toks sprendimas buvo priimtas, ar tai nėra susiję su vaiko teisių apsaugos standartais“, – kalbėjo A.Širinskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius