Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žmogžudysčių rekordininkas Sigitas Gaidjurgis Aukščiausiajame Teisme įrodė, kad neprivalo atlyginti moralinės žalos aukų artimiesiems

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) patvirtino, jog S.Gaidjurgio ir jo bendrų padarytų nusikaltimų metu galiojęs Civilinis kodeksas (CK) neturtinės žalos atlyginimo nenumatė.
Sigitas Gaidjurgis
Sigitas Gaidjurgis / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT), palikdamas S.Gaidjurgiui paskirtą bausmę už 16 žmogžudysčių kalėti iki gyvos galvos, panaikino nuosprendžio dalį dėl neturtinės žalos atlyginimo nukentėjusiems.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus kolegija konstatavo, kad nusikaltimai –tyčiniai nužudymai, už kuriuos buvo priteista neturtinė žala, buvo padaryti 1997-1999 metais. Tuo metu galiojo 1964 m. Civilinis kodeksas CK, kuris prievolės atlyginti neturtinę žalą tokiu atveju dar nenumatė.

Šiandien paskelbtame kasaciniame sprendime pažymima, kad 2001 m. liepos 1 d. įsigaliojo naujasis CK. Jame nustatyta, kad civilinis įstatymas ir kiti civilinius santykius reglamentuojantys teisės aktai negalioja atgaline tvarka. Todėl, anot LAT, pirmosios instancijos teismo sprendimas nukentėjusiųjų ieškinius dėl neturtinės žalos priteisimo patenkinti yra nepagrįstas.

Kaip ir S.Gaidjurgiui (gim. 1958 m.), nuosprendžių dalys dėl neturtinės žalos nuketėjusiems atlyginimo panaikintos ir Renatui Šadeikiui bei Virginijui Baltušiui.

Kitų nuteistųjų Armino Graužinio, V.Baltušio ir Marius Martijošiaus kasacinius skundus teismas atmetė, motyvuodamas, kad prieš tai bylą nagrinėję teismai esminių proceso pažeidimų nepadarė, taip pat nebuvo pažeista nekaltumo prezumpcija, jų teisė į gynybą, nepagrįsti ir kasatorių teiginiai dėl teismo šališkumo.

Šis Lietuvos Aukščiausiojo Teismo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas, pažymima LAT atstovės ryšiams su visuomene Živilės Jokimaitės-Dolgich ketvirtadienį išplatintame pranešime.

15min.lt primena, kad nusikalstamo susivienijimo nariai dar Vilniaus apygardos teismo 2006 m. sausio 16 d. nuosprendžiu buvo nuteisti už keliolikos asmenų nužudymus, gyvenamųjų ir poilsio namų, kitokių patalpų, laivo „Meridianas“ Klaipėdoje, Šiaulių ir Kauno policijos komisariatų, automobilių aikštelių sprogdinimus, neteisėtą ginklų laikymus ir pan.

Daugiausiai nusikaltimų padarę S.Gaidjurgis, M.Marijošius buvo Vilniaus apygardos teismo nuteisti kalėti iki gyvos galvos, V.Baltušis, kuris nusikaltimuose dalyvavo nepriklausydamas šiam nusikalstamam susivienijimui, – 18 metų laisvės atėmimo, A.Graužinis – 8 metams laisvės atėmimo. A.Graužinis buvo pripažintas kaltu dėl nužudymo slėpimo, žmogaus sužalojimo, dviejų asmenų laisvės atėmimo.

V.Baltušiui skirtą bausmę Lietuvos apeliacinis teismas pernai sugriežtino – vietoj anksčiau skirtų 18 metų nelaisvės jam skirtas laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

A.Graužinis (gim. 1960 m.), kuriam ankstesniu nuosprendžiu buvo skirta 8 metų laisvės atėmimo bausmė už nužudymo slėpimą, žmogaus sužalojimą, dviejų asmenų neteisėtą laisvės atėmimą Apeliaciniame teisme irgi sulaukė griežtesnio įvertinimo – jis kalės 9 metus.

Renatas Šadeikis (gim. 1970 m.) ir Artūras Damkus (gim. 1969 m.) pirmosios instancijos teisme buvo nuteisti atitinkamai 6 metams ir 2 mėnesiams ir 7 metams ir 2 mėnesiams laisvės atėmimo. Jiems bausmės apeliacinės instancijos teisme liko nepakeistos.

Vilniaus apygardos teismo 2006 m. nuosprendžiu 5 metams nelaisvės buvo nuteistas ir Benas Juodris (gim. 1979 m.), bet jo atžvilgiu nuosprendis niekada nebuvo skundžiamas.

Visi nuteistieji laisvės atėmimo bausmėmis iki gyvos galvos kalės kalėjime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius