Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 18

Liepos mėnuo pasaulyje buvo vienas karščiausių per istoriją, bet Lietuvoje buvo vėsiau

2022 m. liepos mėnesio vidutinė oro temperatūra pasaulyje buvo 0,38 °C aukštesnė už 1991–2020 m. vidurkį, todėl globaliai praėjęs mėnuo buvo trečias šilčiausias (tarp liepos mėnesių) per visą stebėjimų istoriją. Tuo tarpu Lietuvoje ši liepa buvo šiek tiek vėsesnė už vidurkį, savo paskyroje „Facebook“ praneša Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.
Karštą vasaros dieną vilniečiai leido miesto paplūdimiuose
Karštą vasaros dieną vilniečiai leido miesto paplūdimiuose / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Žemesnė nei vidutinė temperatūra stebėta Indijos vandenyno vakaruose, nuo Afrikos Kyšulio iki Pietų Indijos, didelėje centrinės Azijos ir Australijos dalyje.

Europoje praėjęs liepos mėnuo buvo 0,72 °C šiltesnis už 1991–2020 m. vidurkį ir tapo šešta (kartu su 2006 m. liepa) šilčiausia liepa nuo tokių stebėjimų pradžios. Dėl užsitęsusios karščio bangos vakarinėje ir šiaurinėje žemyno dalyse buvo fiksuojami vietiniai meteorologijos stočių ir nacionaliniai rekordai.

Žemesnė nei vidutiniškai temperatūra vyravo juostoje nuo Islandijos, per vakarinę ir centrinę Skandinaviją, Baltijos šalis iki pat Kaspijos jūros.

Lietuvoje liepa buvo 0,6 laipsnio vėsesnė už 1991–2020 m. vidurkį. Šilčiausias mėnuo buvo pamaryje ir Kuršių nerijoje, kur išmatuotos truputį aukštesnės už vidurkį reikšmės. Bendrai imant, patekome į regioną kuris ilgų karščio bangų liepą išvengė.

Pažymėtina, jog šiuo metu mūsų planetą tebevėsina La Niña reiškinys Ramiajame vandenyje (viršutiniame žemėlapyje galite matyti mėlynai nuspalvintus didelius vandenyno plotus ties ekvatoriumi, kurie yra vėsesni nei vidutiniškai).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius