-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 28 /17:28

Orų prognozė: po savaitgalio šlapdribos Naujųjų naktį spustels šaltukas

Paskutinėmis gruodžio dienomis vyraujantys permainingi orai pradės ir Naujuosius metus. Sniegas, šlapdriba ir lietus keis vienas kitą, dėl svyruojančios temperatūros formuosis plikledžiai. Naujametę naktį Lietuva pradės šalčiu, tačiau ryte ir dieną sulauksime šilumos, sako Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikė Margarita Kirkliauskaitė.
Į Vilnių grįžta lietingi orai
Besitęsiantys permainingi orai / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Šeštadienio naktį rytinėje šalies pusėje tikėtina sulaukti daugiau šlapdribos ir lietaus. Kituose šalies regionuose lynos visai negausiai, o pajūryje ir Žemaitijoje nakties metu jau kritulių gali ir nebūti. Tačiau, anot M.Kirkliauskaitės, ten susidarys rūkai, kurie, traukiantis krituliams, persikraustys ir į rytinę Lietuvos dalį. Sinoptikė perspėja, kad dėl to daugelyje rajonų nakties metu iki ryto rūkas mažins matomumą.

Dieną šalies rytuose pasitrauks kritulių zona, atsiras ir nedidelių pragiedrulių. Temperatūra, tikėtina, kris iki 0 ar 1 laipsnio šalčio, kai kur gali būti silpnos pavienės lijundros, todėl susidarys sąlygos formuotis plikledžiui.

„Kituose šalies regionuose, nuo Kauno iki pajūrio, tai temperatūra išsilaikys silpnai teigiama, svyruos nuo 1 iki 4 šilumos. Vėjas pūs iš šiaurės vakarų, bus ne itin stiprus, o dienos metu pamažu suksis iš vakarų, pietvakarių ir stiprės iki apysmarkio. Daugelyje rajonų šeštadienio dieną ne itin gausiai lis, tik rytiniame pakraštyje į lietų gali įsimaišyti šlapdriba. Aukščiausia temperatūra dienos metu pasiskirsto nuo 1 iki 6 laipsnių šilumos“, – 15min komentavo M.Kirkliauskaitė.

Pasak sinoptikės, sekmadienį permainų ne itin daug, netgi naktis bus kiek šiltesnė. Daugelyje Lietuvos rajonų naktį vyraus nedideli, silpni, lietūs, dulksnos, kai kur gali įsimaišyti kelios snaigės tarp lietaus lašų. Dienos metu krituliai intensyvės, žadama šlapdriba, ypač antroje dienos pusėje. Naktį rytiniame šalies pakraštyje tikrai tikėtinas plikledis, nes temperatūra nakties metu svyruos nuo 0-4 laipsnių šilumos, o dieną – nuo 1-5 šilumos.

Plikledis formuosis ir naktį iš sekmadienio į pirmadienį: daugelyje temperatūra svyruos nuo -3 rytuose iki 2 šilumos vakaruose, negausiai snigs, galima šlapdriba. Paskutinę metų dieną virš Lietuvos vyraus vėsesnė orų masė, todėl temperatūra pakils tik vienu laipsniu. Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, dieną nei snigs, nei lis, tačiau vakarėjant prie pajūrio artės nauja kritulių zona.

Pirmą naujų metų dieną – šils

Naujųjų metų naktį, pasak M.Kirkliauskaitės, bus neigiama temperatūra: nuo 2-7 laipsnių šalčio, rytiniuose rajonuose šaltukas spustels iki 5-7 laipsnių šalčio, o prie jūros temperatūra bus švelnesnė. Dėl to ten iš pradžių snyguriuos, paskui bus šlapdriba, o ryte jau gali lynoti. Lietuvos rytuose dar, tikėtina, tuo metu snyguriuos. Pirmoje nakties pusėje visoje šalyje bus neigiama temperatūra, tačiau vėliau pamažu ji kils.

„Vidurnaktį, būtent naujųjų metų naktį, kritulių jau galima tikėtis vakariniuose ir centriniuose šalies regionuose. Ties pajūriu ir vakarų Žemaitija prognozuojami kiek intensyvesni krituliai, centriniuose – dar nedideli, o šalies rytuose yra tikimybė, kad naujuosius galime pasitikti be kritulių“, – perspėja sinoptikė.

M.Kirkliauskaitė sako, kad sausio 1 dienos ryte kritulių zona apims visą šalį. Sniegą pamažu keis šlapdriba ir lietus. Vakariniuose rajonuose lis, sustiprės vėjas: jis bus gūsingas, iki 15-17 m/s. Besibaigiant dienai lietus bus jau ir virš sostinės.

Sausį nenumatoma orų anomalijų

Vilniaus universiteto (VU) Hidrologijos ir klimatologijos katedros docentas Gintautas Stankūnavičius teigia, kad jau antrą naujų metų dieną sulauksime žiemiškų orų.

„Tačiau nuo sausio antros dienos dėl gilaus ciklono atkeliaujančio iš šiaurės vakarų – plūstels žiemiški orai su žvarbiu šiaurės vakarų vėju, vietomis su pūga. Kitos savaitės pabaigoje vėl numatomas atlydys“, – VU Hidrologijos ir klimatologijos katedros feisbuko paskyros pranešime cituojamas G.Stankūnavičius.

Jis priduria, kad sausio mėnesį Lietuvoje stiprių orų anomalijų nenumatoma, stipresnis šaltis (iki - 10 laipsnių šalčio ir žemiau) labiau tikėtinas pirmąjį sausio dešimtadienį, tačiau didesnio šilumos antplūdžio taip pat nelaukiama iki pat sausio pabaigos.

„Tai sudarys sąlygas išsilaikyti, arba iš naujo susidaryti sniego dangai ateinantį mėnesį – šiuo metu sniego beveik neliko pajūryje ir kai kuriuose pietiniuose rajonuose“, – teigia docentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius