-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 28

Po driežažmogių ir COVID-19 pandemijos sąmokslo teorijų skleidėjas ėmėsi klimato kaitos

Pagarsėjęs sąmokslo teorijų skleidėjas, buvęs britų futbolininkas Davidas Icke, anksčiau platinęs melagienas apie pasaulį slapta valdančius driežažmogius, teigęs, kad COVID-19 pandemija neegzistuoja, dabar ėmė tvirtinti, kad nėra ir klimato kaitos. Nors konspiracijos teorijų kūrėjas skleidžia atvirą melą ir dezinformaciją, vis dar atsiranda juo tikinčių interneto vartotojų.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Vyro biografijoje nurodoma, kad 1990 m. jis lankėsi pas ekstrasensą, kuris pasakė esą jis – ryšininkas su dvasių pasauliu.

O jau po metų D.Icke pareiškė, kad yra Dievo sūnus, t. y. kaip Jėzus.

Tarp sąmokslo teorijų, kurias skleidžia D.Icke, pasitaiko tikrai keistų.

Jo manymu, driežažmogiai valdo žmoniją, o visas pasaulis tėra holografinė iliuzija.

Jis teigė, kad pavidalą gebantys keisti ropliažmogiai įgyja žmonių formą, siekia politinės galios ir manipuliuoja masėmis.

Anot sąmokslo teorijų kūrėjo, daugelis pasaulio lyderių yra ropliažmogiai arba yra jų valdomi.

Anksčiau jis yra tvirtinęs, kad karališkoji JK šeima yra tarpdimensiniai driežai.

Dėl nuolat platinamos dezinformacijos apie koronavirusą sąmokslo teorijų kūrėjo paskyros socialiniuose tinkluose „Twitter“ ir „Facebook“ buvo panaikintos.

Prisiminė protestuotojus

Savo vedamoje žinių laidą primenančioje tinklalaidėje „Ick'onic news“ D.Icke šaipėsi iš grupės protestuotojų, bandžiusių atkreipti dėmesį į klimato kaitos problemas.

Grupė aktyvistų prisiklijavo prie „Porsche“ salono grindų Vokietijoje ir pažadėjo ten likti tol, kol nebus patenkinti jų reikalavimai vyriausybei dekarbonizuoti Vokietijos transporto sektorių.

9 aktyvistų grupė, pasivadinusi „Scientist Rebellion“, klijais prilipdė savo rankas prie „Autostadt“ muziejaus šiauriniame Volksburgo mieste, Vokietijoje, grindų – taip jie praleido apie parą.

Kai kurie aktyvistai paskelbė bado streiką, o kiti skundėsi, kad muziejaus darbuotojai nesuteikė jiems indų, kuriuos jie galėtų panaudoti vietoj tualeto, kol yra prisiklijavę prie grindų.

Siekė atkreipti dėmesį į katastrofišką padėtį

Nors D.Icke šaipėsi iš protestuotojų ir tvirtino, kad klimato kaitos nėra, iš tiesų tai milžiniška problema, su kuria pastaruoju metu susiduria visa Žemės planeta.

Dėl natūralių priežasčių (Saulės radiacijos, ugnikalnių ir pan.) planetos temperatūra 1890–2010 m. pakilo vos 0,1 °C. Dėl žmogaus veiklos ji kyla 0,2 °C per dešimtmetį greičiu. Praėjęs dešimtmetis buvo šilčiausias nuo orų stebėjimo pradžios – vidutinė temperatūra 2019-aisiais, palyginti su priešpramoniniais laikais, buvo aukštesnė 1,1 °C.

Jei šis skaičius pasiektų 2 °C, baiminamasi stipraus neigiamo poveikio gamtai, žmonių sveikatai ir gerovei. Dėl to tarptautinė bendruomenė pripažįsta būtinybę neleisti vidutinei temperatūrai pakilti daugiau nei 1,5 °C.

NASA duomenimis, vidutinė temperatūra per kiek daugiau nei šimtmetį pakilo jau 1,18 °C.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Žmonių klimatas“ – eisena Niujorke
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Žmonių klimatas“ – eisena Niujorke

Klimato kaita egzistuoja

„Žmonės daro vis didesnę įtaką klimatui ir Žemės temperatūrai, degindami iškastinį kurą, kirsdami miškus ir užsiimdami gyvulininkyste, – tvirtina Europos Komisija (EK). – Tai gerokai padidina šiltnamio dujų kiekį atmosferoje, palyginti su tuo, kuris atsiranda natūraliai, kartu sustiprina šiltnamio efektą ir pasaulinį atšilimą.“

Ekspertų teigimu, pagrindinė klimato pokyčių priežastis yra vadinamasis šiltnamio efektas. Kai kurios atmosferoje esančios dujos veikia lyg šiltnamio stiklas – sulaiko Saulės šilumą ir neleidžia jai grįžti į kosmosą, dėl to temperatūra planetoje po truputį kyla.

Dalis tų dujų susikaupia natūraliai, tačiau kai kurių koncentracija auga dėl žmogaus veiklos, ypač anglies dvideginio, metano, diazoto oksido / monoksido (vadinamųjų juoko dujų), fluorintų dujų.

Jos susidaro deginant anglis, naftą ir gamtines dujas, kertant miškus (žaliuodami galėtų sugerti anglies dvideginį), dėl gyvulininkystės (karvės ir avys, virškindamos maistą, išskiria itin daug metano), trąšų, net dėl vandens garų.

Dėl įvairių žmonių atliekamų veiksmų susidaręs anglies dioksidas yra didžiausias pasaulinio šilimo kaltininkas. 2020 m. jo koncentracija atmosferoje, palyginti su priešpramoniniais laikais (iki 1750 m.), buvo 48 proc. didesnė.

Metanas daro gerokai stipresnį poveikį nei anglies dvideginis, bet jis atmosferoje išlieka trumpiau. Diazoto oksidas atmosferoje kaupiasi dešimtmečius ar net šimtmečius.

Dėl natūralių priežasčių (Saulės radiacijos, ugnikalnių ir pan.) planetos temperatūra 1890–2010 m. pakilo vos 0,1 °C, tvirtina mokslininkai.

Šiuo metu klimatas dėl žmogaus veiklos šyla 0,2 °C per dešimtmetį greičiu. Praėjęs dešimtmetis buvo šilčiausias nuo orų stebėjimo pradžios – vidutinė temperatūra 2019-aisiais, palyginti su priešpramoniniais laikais, buvo aukštesnė 1,1 °C.

Jei šis skaičius pasiektų 2 °C, baiminamasi stipraus neigiamo poveikio gamtai, žmonių sveikatai ir gerovei. Dėl to tarptautinė bendruomenė pripažįsta būtinybę neleisti vidutinei temperatūrai pakilti daugiau nei 1,5 °C.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius