Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 20

Savaitgalį laukia paskutinės šiltos dienos: ateina tikras ruduo

Šį savaitgalį Lietuvos laukia paskutinis šilumos pliūpsnis. Anot Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikės Teresės Kaunienės, kitą savaitę besitraukiantis šiltasis atmosferos frontas „kaip su šluota iš panosės iš mūsų krašto iššluos šilumą“.
Ruduo Vilniuje
Ruduo Vilniuje / Alfredo Pliadžio nuotr.

Iš šiaurės vakarų prie Lietuvos artinantis šiltajam frontui naktį iš penktadienio į šeštadienį didės debesuotumas. Fronto genami debesys pirmiausiai pasieks vakarinį šalies pakraštį, tačiau iki ryto visa Lietuva bus uždengta debesimis. Kartu su keliaujančiais debesimis slinks ir lietus ir daugumoje rajonų, pradedant vakariniais, lis iki ryto.

Vakariniuose rajonuose visą naktį laikysis teigiama temperatūra, nuo 5 iki 7 laipsnių šilumos. Šilčiausia bus prie jūros, kur temperatūra pakils iki 10 laipsnių šilumos, o rytiniuose rajonuose labai sparčiai vės.

Temperatūra čia sieks 5 laipsnius šilumos, bet gali nukristi ir iki 2–4 laipsnių.

Alfredo Pliadžio nuotr./Ruduo Vilniuje
Alfredo Pliadžio nuotr./Ruduo Vilniuje

„Dirvos paviršiuje galimos šalnos – čia Vilniaus, Varėnos, Švenčionių rajonuose, šiame pakraštyje. Šalnos galimos apie vidurnaktį, bet paskui didės debesuotumas, tai tos šalnos bus trumpos ir kažko baisaus labai nepridarys, bet faktas, kad egzistuoja šalnų galimybė“, – pasakojo T.Kaunienė.

Naktį pūs nestiprus pietvakarių–vakarų vėjas, galintis sustiprėti tik pajūryje iki 12 metrų per sekundę.

Šeštadienio dieną šiltasis frontas jau pasieks rytinę šalies pusę. Vyraus nedidelis lietus, pasisukęs vėjas sustiprės iki 7–12 m/s visoje Lietuvoje, o pajūryje gūsiai gali pasiekti net 15 m/s.

„Diena bus gana debesuota, rytiniuose rajonuose pragiedrulių labai mažai, gal į vakarą tiktai, o vakariniuose rajonuose giedrytis pradės jau apie pietus, tai ir diena bus gražesnė, nors gana vėjuota“, – teigė sinoptikė.

Temperatūra šeštadienį priklausys nuo debesuotumo. Lietuvos rytuose vyraujanti temperatūra bus apie 13–14 laipsnių šilumos, galbūt pasieks ir 15 laipsnių, mat ten visą dieną bus debesuota, o šilčiau darysis tik link vakaro, pasitraukus debesims. Tuo metu vakaruose diena bus švelnesnė, vyraus 16–17 laipsnių temperatūra, tačiau pietų Žemaitijoje gali sušilti ir iki 18 laipsnių šilumos.

Bet čia pat ta šiluma ir pasitrauks, nes paskui atmosferos frontas kaip su šluota iš panosės iš mūsų krašto iššluos šilumą ir jau pirmadienį įsivyrauja visai žema temperatūra.

Sekmadienio naktis bus šiltesnė nei praėjusi, kadangi Lietuva vis dar bus ciklono šiltojoje dalyje. Kitaip nei šeštadienį, nenusimato šalnų, nors bus gana vėjuota – pūs 7–12 m/s vėjas. Vis dar bus gana debesuota, vyraus vakarų vėjas, o visoje šalyje temperatūra svyruos nuo 7 iki 12 laipsnių šilumos, prie jūros temperatūra gali siekti net 14 laipsnių.

Dieną iš šiaurės pradės leistis šaltas atmosferos frontas, vėjas suksis iš šiaurės, vyraus šiaurės vakarų, o vėliau ir šiaurės rytų vėjai. Vėjas bus smarkus, gali siekti net 15 metrų per sekundę.

Alfredo Pliadžio nuotr./Ruduo Vilniuje
Alfredo Pliadžio nuotr./Ruduo Vilniuje

Šiauriniuose rajonuose temperatūra sieks 15–17 laipsnių, o pietiniuose ir ypač pietvakariniuose rajonuose, kur švies daugiau saulės, gali spėti sušilti net iki 18, 19 ar net 20 laipsnių.

„Bet čia pat ta šiluma ir pasitrauks, nes paskui atmosferos frontas kaip kaip su šluota iš panosės iš mūsų krašto iššluos šilumą ir jau pirmadienį įsivyrauja visai žema temperatūra. Jau pirmadienį–antradienį daug kur tikėtinos šalnos, o ir naktys labai vėsios, dienos irgi nešiltos, temperatūra pirmadienį dar perkops per 10 visoj šaly, tarp 11–16, gal 11–15, o antradienį jau gali kai kur nesiekti tų dešimties laipsnių“, – pasakojo sinoptikė T.Kaunienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius