Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

11 dalykų, kuriuos žinome apie ieškomiausiu teroristu Europoje tapusį Salahą Abdeslamą

Savaitgalio reidai Briuselyje nepadėjo teisėsaugai sugauti ieškomiausiu Paryžiaus teroro aktų organizatoriumi tapusio Salaho Abdeslamo. Po Abdelhamido Abaaoudo mirties būtent šis 26 metų Belgijos pilietis tapo policijos taikiniu, rašo „The Independent“.
Salahas Abdeslamas
Salahas Abdeslamas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Štai 11 dalykų, kuriuos mes žinome apie S.Abdeslamą:

1. Jis užaugo Briuselio Molenbeko rajone. Ten du metus dirbo geležinkelio mechaniku, o vėliau, kartu su Paryžiuje susisprogdinusiu broliu Brahimu, valdė barą. „Les Beguines“ laisvai liejosi ne tik alkoholis. Broliai buvo įtariami prekiavę ir įvairiomis narkotinėmis medžiagomis. Draugų teigimu, Salahas mėgo rūkyti, gerti, linksmintis ir vieną po kitos keisti merginas.

2. Jis ne visada buvo islamo radikalas. Salahą pažinojusių asmenų pasakojimai rodo, kad radikaliuoju islamu jis susidomėjo tik prieš pat išpuolį Paryžiuje. Jo bičiulio Abdelio Ben Alalo teigimu, iki tol vaikinui žymiai labiau rūpėjo motociklai ir futbolas, o ne religija ir džihadas.

3. Jis visada buvo netoli džihadistų. Nepaisant to, kad S.Abdeslamas nesidomėjo religija, jį beveik visada supo islamo radikalai. Teigiama, kad jis buvo gerai pažįstamas ir su Paryžiaus atakų organizatoriumi Abdelhamidu Abaaoudu. Islamo religija jį galėjo patraukti tada, kai Salahui teko atlikti bausmę kalėjime po ginkluoto išpuolio.

4. Jis buvo apklaustas policijos po to, kai brolis bandė išvykti kautis į Siriją. 31 metų Brahimas Abdeslamas šiemet buvo sučiuptas Turkijoje, kai bandė išvykti į Siriją. Tuo metu buvo apklaustas ir jo brolis Salahas. Tiesa, jokie kaltinimai broliams nebuvo pateikti, nes nerasta įrodymų, kad jie norėtų jungtis prie „Islamo valstybės“ džihadistų.

5. Broliai aktyviai prisidėjo prie Paryžiaus atakų, kurių metu žuvo 130 žmonių. Brahimas Abdeslamas buvo vienas iš savižudžių sprogdintojų, o Salahas dalyvavo apšaudant kavinės lankytojus. Jaunėliui broliui pavyko pasprukti iš įvykio vietos, o vėliau ir pergudrauti jo ieškojusius pareigūnus.

VIDEO: Operacija Belgijoje: 19 reidų, 3 kratos, 16 sulaikytųjų

6. Pasprukti jam padėjo du bičiuliai. Belgijos piliečiai Hamza Attou ir Mohammedas Amri buvo tie bičiuliai, į kuriuos pagalbos kreipėsi Salahas. Būtent jie išgabeno iš Paryžiaus. Tiesa, įtariamųjų tvirtinimu, jie nežinojo apie S.Abdeslamo ketinimus ar jo ankstesnius nusikaltimus.

7. Jo pasprukimas nebuvo planuotas. Belgijos teisėsaugos šaltiniai užsiminė, kad S.Abdeslamo pabėgimas nebuvo planuotas veiksmas. Tai, kad vaikinas šiuo metu bėga nuo policijos pareigūnų kelia ir jo bendrų „Islamo valstybėje“ įsiūtį. Manoma, kad Salahas tiesiog išsigando mirties ir neatliko jam patikėto savižudžio sprogdintojo rolės.

8. Rugsėjo mėnesį jis lankėsi Austrijoje. Austrijos vidaus reikalų ministrė Johanna Mikl-Leitner atskleidė šalies transliuotojui ORF, kad S.Abdeslamas lankėsi Austrijoje. Šios valstybės žvalgybos pareigūnai šiuo metu bando nustatyti, koks buvo šios kelionės tikslas ir kas gali būti S.Abdeslamo pažįstami ar netgi bendrininkai.

9. Jis galėjo pabėgti į Vokietiją. Manoma, kad prasidėjus paieškoms Briuselyje, S.Abdeslamas galėjo sprukti į Vokietiją. Belgijos policija teigė netoli Lježo pastebėjusi labai greitai į Vokietijos pusę važiuojantį BMW, kuris nuskriejo E40 keliu. Specialiosios pajėgos bandė jį stabdyti prie Baršono, tačiau jiems nepavyko.

10. Jo šeima ragina Salahą pasiduoti. „Jau geriau matysime jį kalėjime, nei kapo duobėje“, – teigė Mohammedas Abdeslamas, terorizmu kaltinamo vaikino brolis. M.Abdeslamas, dirbantis Briuselio savivaldoje, taip pat  buvo sulaikytas policijos pareigūnų, tačiau jam kaltinimai nepareikšti.

VIDEO: Mohamedas Abdeslamas - terorizmu įtariamų Brahimo ir Salaho brolis

11. Jis vis dar laisvėje. Nepaisant sustiprintų saugumo pajėgų Belgijoje ir net 21 arešto, S.Abdeslamas vis dar lieka laisvėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius