Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

30-ųjų Baltijos kelio metinių proga Honkongo protestuotojai kviečiami jungtis į gyvą grandinę

Už demokratiją pasisakantys Honkongo protestuotojai 30-ųjų Baltijos kelio metinių proga kviečiami susijungti į gyvą grandinę, praneša „Hong Kong Free Press“.
Honkongo protestuotojai
Honkongo protestuotojai / „Scanpix“/AP nuotr.

Pasak žiniasklaidos, „Honkongo kelio“ idėja pirmadienį gimė internetiniame forume „LIHKG“, kuriame diskutuoja už demokratiją pasisakantys protestuotojai. Tiesa, kol kas neaišku, kiek žmonių planuoja jungtis į gyvą grandinę.

Remiantis „LIHKG“ pateiktu planu, Honkongo protestuotojai kviečiami penktadienį 19 val. vietos laiku (14 val. Lietuvos laiku) rinktis ant šaligatvių palei tris pagrindines transporto linijas ir susikibus rankomis sudaryti gyvą grandinę.

Žurnalistas Mary Hui tviteryje rašo, kad grandinė turėtų siekti 32 km ilgį.

„Baltijos šalys parodė pasauliui, kad buvo vieningos. Honkongo gyventojai dabar taip pat yra vieningi. Visi penki mūsų reikalavimai turi būti išpildyti, ypač pagrindinis mūsų reikalavimas: visuotinė teisė į rinkimus“, – rašė idėją pasiūlęs internautas.

„Svarbiau tai, kad pritrauksime tarptautinės žiniasklaidos dėmesį, parodysime tarptautinei bendruomenei mūsų pasiryžimą ir vienybę kovojant už demokratiją. Pastumsime Honkongą į aukštesnę poziciją tarptautinėje darbotvarkėje, tikintis daugiau tarptautinės paramos“, – pridūrė jis.

Vienuoliktą savaitę Honkonge besitęsiančius protestus įžiebė įstatymo projektas dėl ekstradicijos į žemyninę Kinijos dalį supaprastinimo. Autonominis Honkongas visą Kinijos Liaudies Respublikos gyvavimo laikotarpį buvo saugus prieglobstis demokratinės politikos ir žmogaus teisių aktyvistams.

Plačiau apie protestų priežastis skaitykite čia.

Galiausiai įstatymo projektas buvo įšaldytas, bet protestuotojai reikalauja, kad jis būtų visiškai panaikintas. Taip pat reikalaujama, kad pastarieji protestai nebebūtų charakterizuojami kaip „maištas“, būtų paleisti visi suiimti protestuotojai, sudaryta nepriklausoma komisija, tirianti birželį prasidėjusius įvykius.

Praeitą savaitę Pekinui pasiuntus karius į pasienį su Honkongu, politologas Konstantinas Andrijauskas 15min teigė nematąs jokių protestų pabaigos ženklų.

Sekmadienį mažiausiai 1,7 mln. žmonių susirinko į dar vieną protestą Honkonge, praneša organizatoriai.

Pilietinių žmogaus teisių fronto atstovas Jimmy Shanas sako, kad į šį skaičių nepatenka žmonės, kuriems dėl intensyvaus eismo nepavyko atvykti į Viktorijos parką – vietą, kur prasidėjo mitingas.

Šis protestas gali būti didesnis už masinį mitingą birželį, kuriame, organizatorių teigimu, buvo 2 mln. žmonių.

1989 m. rugpjūčio 23 d., minint 50-ąsias Molotovo-Ribentropo pakto, panaikinusio Baltijos šalių nepriklausomybę, 650 km ilgio susikibusių žmonių grandinė sujungė Vilnių, Rygą ir Taliną.

Tuos, kurie prieš 30 metų dalyvavo Baltijos kelyje, kviečiame pasidalinti savo prisiminimais ir akimirkomis. Autentiškos istorijos padės jaunajai kartai neužmiršti svarbiausių mūsų istorijos įvykių.

Jaunoji karta 1989 metais vykusiame Baltijos kelyje dalyvauti negalėjo, tačiau 30-osios sukakties proga 15min pristato specialų Baltijos kelio žemėlapį, kuriame būsite pažymėtas ir taip išreikšite savo patriotiškumą. Pasikeitus laikams mums jau nereikia kovoti už laisvę, tačiau šiais laikais, nors ir virtualiai, vis dar aktualu išreikšti savo solidarumą, garsiai sakant, kad mums tai svarbu ir mums tai rūpi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius