Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 svarbūs dalykai iš Donaldo Trumpo ir Vladimiro Putino pokalbio

Antradienio vakare JAV prezidentas Donaldas Trumpas telefonu kalbėjosi su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu. Abiejų šalių lyderių pokalbio buvo nekantriai laukiama – bet koks D.Trumpo kontaktas su Maskva yra įdėmiai stebimas po kilusių įtarimų dėl glaudžių naujojo JAV prezidento komandos ryšių su Kremliumi.
Donaldas Trumpas kalbasi telefonu su Vladimiru Putinu
Donaldas Trumpas kalbasi telefonu su Vladimiru Putinu / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Oficialūs Baltųjų rūmų ir Kremliaus pranešimai apie pokalbį atskleidė labai mažai, tačiau „Foreign Policy“ rašo, kad tai, kas nutylėta, yra bene taip pat svarbu, kaip tai, kas pasakyta.

Apie ką jie sakė kalbėję:

Siriją. Baltųjų rūmų pranešime teigiama, kad D.Trumpas ir V.Putinas sutarė, jog „kančia Sirijoje tęsiasi per ilgai“. Skelbiama, kad jie diskutavo apie „saugių“ arba „deeskalacijos“ zonų įkūrimą šalyje, kad taip būtų padėta civiliams. Baltieji rūmai taip pat pranešė, kad į kitą savaitę Astanoje, Kazachstane, vyksiantį naują taikos derybų dėl Sirijos raundą bus siunčiamas JAV atstovas. Šias derybas rengia Rusija, Iranas ir Turkija. Kremliaus pranešime rašoma, kad vienas svarbiausių dalykų – Rusijos ir JAV bendradarbiavimas „kovoje su tarptautiniu terorizmu Sirijos krizės kontekste“.

Vladimiras Putinas ir Donaldas Trumpas.
Vladimiras Putinas ir Donaldas Trumpas.

Šiaurės Korėją. Didžiausia geopolitinė problema per šimtą pirmųjų D.Trumpo dienų – Šiaurės Korėja – užsispyrėliškai toliau vykdo branduolinių ginklų programą ir išbandinėja naujas raketas, nepaisydama perspėjimų. Kremliaus pranešime teigiama, kad V.Putinas paragino išlaikyti savitvardą ir pabrėžė diplomatinio sprendimo svarbą.

JAV pranešime apie tai neužsiminta, tačiau Rusija paskelbė, kad D.Trumpas ir V.Putinas liepos mėnesį planuoja susitikti Hamburge.

Baltųjų rūmų pranešime apie Šiaurės Korėją parašytas tik vienas sakinys: „Galiausiai, jie kalbėjosi apie tai, kaip geriausia spręsti labai pavojingą situaciją Šiaurės Korėjoje.“ Pagrindinis Šiaurės Korėjos ryšys su išoriniu pasauliu yra Kinija, tačiau Pchenjanas palaiko ekonominius ryšius ir su Rusija. Anksčiau Šiaurės Korėja Rusiją net įvardijo draugiškiausia savo sąjungininke.

Jų susitikimą Hamburge. JAV pranešime apie tai neužsiminta, tačiau Rusija paskelbė, kad D.Trumpas ir V.Putinas liepos mėnesį planuoja susitikti Hamburge. Anot Kremliaus, abiejų šalių vadovai sutarė ir toliau kalbėtis telefonu, tačiau aptarė ir tai, kad atvykę į G20 susitikimą Vokietijoje jie surengs asmeninį susitikimą.

Apie ką jie nesakė kalbėję:

Ukrainą. Ukrainos tema įtartinai buvo nepaminėta nei Baltųjų rūmų, nei Kremliaus pranešimuose. Rusijos aneksuotas Krymas ir karių pasiuntimas į Rytų Ukrainą yra didžiausia problema Maskvos ir Vakarų santykiuose – už tai Rusijai yra paskelbtos ir sankcijos.

Tai, kad Ukraina nėra paminėta Baltųjų rūmų pranešime, gali reikšti keletą dalykų. D.Trumpas gali Šiaurės Korėją ir Siriją laikyti didesnėmis problemomis dvišaliuose santykiuose. Arba administracija (kuri yra anksčiau išreiškusi abejonių dėl JAV įsipareigojimų Ukrainai) gali būti linkusi nustumti šį klausimą į šalį tam, kad galėtų glaudžiau bendradarbiauti su Maskva dėl kitų dalykų.

Bet ką, kas susiję su žmogaus teisėmis. Kitas svarbus dalykas, kuris įtartinai nepaminėtas JAV pranešime – Rusijos kišimasis į JAV prezidento rinkimus, įtarimai dėl homoseksualų persekiojimo ir žudymo Čečėnijoje, susidorojimas su gėjų teises gynusiais protestuotojais Sankt Peterburge, susirinkimų laisvės varžymas, pilietinės visuomenės gniaužimas. Šiais klausimais D.Trumpo administracija visiškai tylėjo.

Tačiau tai, ko nepadarė D.Trumpas, padarė Vokietijos kanclerė Angela Merkel. Antradienį Sočyje susitikusi su V.Putinu ji tiesioginiame eteryje išsakė visus priekaištus Rusijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius