Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

72 neapykantos valandos JAV: trys kraupūs nusikaltimai ir trys paniekos kupini įtariamieji

72 valandas Amerika gyveno siaube – pirmiausia du žmonės nužudyti parduotuvėje. Kone savaitę šalį terorizavo paštu sprogmenis siuntinėjęs asmuo, o šeštadienį sinagogoje pamaldų metu nužudyta 11 žmonių. Visus šiuos nusikaltimus vienija neapykanta, rašo CNN.
Policija prie „Tree of Life“ sinagogos, Pitsberge
Policija prie „Tree of Life“ sinagogos, Pitsberge / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tik pagalvokite apie praėjusią savaitę Amerikoje.

Praėjusį trečiadienį baltaodis žmogus nužudė du afroamerikiečius parduotuvėje po to, kai nesėkmingai bandė įsiveržti į juodaodžių bažnyčią.

Penktadienį buvo sulaikytas žmogus, įtariamas išsiuntęs 13 bombų prezidento Donaldo Trumpo kritikams.

Šeštadienio rytą vyras, šaukdamas „Visi žydai turi mirti“ sinagogoje Pensilvanijoje nužudė 11 žmonių.

Visi šie incidentai įvyko per 72 valandas ir visus juos vienija neapykanta.

„Tai yra siaubinga, siaubinga, kas šiuo metu vyksta su neapykanta mūsų šalyje ir visame pasaulyje“, – šeštadienį žurnalistams sakė JAV prezidentas Donaldas Trumpas, pasmerkęs antisemitinį aktą sinagogoje.

Mirtys parduotuvėje

Kruvinoji savaitė JAV prasidėjo dviejų žmonių nužudymu. Pirmiausia Gregory Bushas bandė patekti į juodaodžių baptistų bažnyčią. 51 metų vyrui į vidų pakliūti nepavyko, mat durys buvo užrakintos.

Tada jis nuvyko iki „Kroger“ parduotuvės, kur nužudė du žmones, abu buvo afroamerikiečiai. Viena auka – 69 metų Maurice'as Stallardas, kuris parduotuvėje buvo su savo 12 metų anūku. Antroji auka – 67 metų Vickie Jones, kurią G.Bushas nužudė stovėjimo aikštelėje, kai bėgo iš parduotuvės.

„Scanpix“/AP nuotr./Gregory Bushas
„Scanpix“/AP nuotr./Gregory Bushas

„Man yra bloga, man plyšta širdis ir yra pikta. Aš taip jaučiuosi po bet kokio smurto ir žiaurumo protrūkio“, – sakė Luisvilio (Kentukyje) meras Gregas Fisheris.

G.Bushas yra sirgęs psichinėmis ligomis, grasinęs rasiniu pagrindu. Taip pat jis turi turtingą nusikaltimų istoriją, įskaitant smurtą namuose.

Vyras yra sulaikytas, jis kaltinamas neapykantos nusikaltimu.

Teroras paštu

Kai Kentukyje buvo nušauti du žmonės, tauta pradėjo nerimauti dėl keistų paštu siunčiamų paketų.

Pirmasis buvo aptiktas pirmadienį milijardieriaus George'o Soroso namuose. Žvalgyba trečiadienį pranešė dar apie du įtartinus siuntinius, vienas jų buvo adresuotas buvusiam JAV prezidentui Barackui Obamai, o kitas – buvusiai JAV valstybės sekretorei Hillary Clinton.

Į dienos pabaigą aptikti dar 4 siuntiniai – vienas jų buvo skirtas CNN biurui Niujorke, ir dėl jo reikėjo evakuoti visą „Time Warner Center“ pastatą.

Dar du siuntiniai buvo rasti penktadienį. Tą pačią dieną sulaikytas 56 metų vyras iš Floridos Cesaris Sayocas. Pareigūnų teigimu, iš viso jis išsiuntė 14 bombų (kiti šaltiniai mini 13 jų). Nė viena jų nesprogo, tačiau sprogmenys buvo tikri.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Cesaris Alteri Sayocas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Cesaris Alteri Sayocas

Prokuroras C.Sayoco laiškus pavadino „politiniu smurtu“, o D.Trumpas išpuolius – terorizuojančiais. Kodėl formaliai vyras neapkaltintas terorizmu, skaitykite čia: Kodėl 13 bombų paštu išsiuntęs įtariamasis JAV neapkaltintas terorizmu?

C.Sayocas savo pažiūras viešai demonstravo. Jo baltas automobilis buvo apklijuotas D.Trumpą palaikančiomis žinutėmis, taip pat buvo lipdukas „CNN Sucks“ (CNN užknisa).

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Cesario Sayoco autobusiukas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Cesario Sayoco autobusiukas

Skerdynės sinagogoje

Šeštadienio rytą į Pitsbergo sinagogą įsiveržė ginkluotas vyras ir šaukdamas „Visi žydai turi mirti“ nušovė 11 žmonių, dar daugiau jų sužeidė, išpuolio metu žuvo ir keturi pareigūnai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Policija prie „Tree of Life“ sinagogos, Pitsberge
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Policija prie „Tree of Life“ sinagogos, Pitsberge

„Absoliuti tragedija. Šie bejausmiai smurto protrūkiai neapibūdina to, kas mes, amerikiečiai, esame“, – sakė Pensilvanijos gubernatorius Tomas Wolfas.

Įtariamasis šaulys 46 metų Robertas Bowersas socialiniuose tinkluose dažnai reiškė savo neapykantą žydams.

Prieš pat šaudynes viename socialinių tinklų jis parašė, kad negali sėdėti nuošalėje ir stebėti, kaip yra skerdžiami „jo žmonės“. „Prisukite savo optiką, aš einu“, – rašė jis. Pareigūnai tyrimo metu analizuoja ir vyro įrašus socialiniuose tinkluose.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Robertas Bowersas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Robertas Bowersas

JAV generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas sakė, kad R.Bowersas yra kaltinamas įvykdęs nusikaltimą neapykantos pagrindu ir jam gali grėsti mirties bausmė.

„Neapykanta ir smurtas religijos pagrindu neturi vietos mūsų visuomenėje. Šie nusikaltimai mūsų visuomenėje yra smerkiami ir yra visiškai priešingi šios tautos vertybėms“, – sakė JAV generalinis prokuroras.

Sekmadienio gedulas

D.Trumpas apie Pitsbergo žudynes žurnalistams sakė, kad tai yra „baisus, baisus dalykas“. „Twitteryje“ jis dalijosi užuojautos žinutėmis „Visa Amerika gedi“, taip pat „Ši piktybiška antisemitiška ataka yra nusikaltimas prieš žmoniją. Aš paskatinsiu visus dirbti kartu, kad iš pasaulio ištrauktume antisemitiškus nuodus. Mes privalome susivienyti ir nugalėti neapykantą“.

J.Sessionsas pažadėjo „pasitelkti visą įstatymo galią prieš tuos, kurie pažeis Amerikos žmonių pilietines teises.“

Prie sinagogos šeštadienį gedėti aukų ir parodyti solidarumą vietos žydams susirinko šimtai žmonių.

„Mes turime kur kas daugiau bendro nei skirtumų, ir tokia naktis kaip ši yra laikas tai prisiminti“, – sakė prie sinagogos atvykęs Jeremy Blanche-Schwartzas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius