Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

A.Duda: jei baltarusiai būtų priversti eiti prieš kaimynus ukrainiečius, tai reikštų A.Lukašenkos režimo galą

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda interviu Ukrainos televizijai pareiškė manąs, kad iš Baltarusijos režimo galima tikėtis visko.
Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda
Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda / „Zuma press“/„Scanpix“

„Šiandien niekas neabejoja, kad šiuolaikinėje Baltarusijoje turime reikalų su režimu, iš kurio de facto galima tikėtis bet ko. Būtent taip dabar atrodo Baltarusija. Tačiau šis režimas taip pat žaidžia savo žaidimą. Nėra abejonių, kad A.Lukašenka stengiasi, jog V.Putinas nepriverstų Baltarusijos kariuomenės įžengti į Ukrainą, stoti į atvirą mūšį su Ukraina, nes, pirma, tai reikštų mirtį daugeliui baltarusių, kurie neturi jokios kovinės patirties ir staiga, prastai ginkluoti, susidurtų su ukrainiečiais, kurie kovoja jau daug metų ir yra labai pasiryžę ginti savo tėvynę“, – sakė A.Duda.

Jis pažymėjo, kad baltarusiai nenori kariauti, o jei būtų priversti eiti prieš kaimynus ukrainiečius, tai reikštų galutinį A.Lukašenkos režimo galą.

„Antra, baltarusiai nėra karinga tauta. Baltarusiai nenori kariauti. Todėl juos reikės priversti eiti prieš kaimynus ukrainiečius. A.Lukašenka puikiai žino, kad tai reikštų jo galutinį galą, nes tauta praktiškai, mano nuomone, tada eis prieš jį visa jėga. Tokia situacija jam gali būti visiškai nekontroliuojama.

Šiandien jis gali ją kontroliuoti teroru, šiandien jis verčia paklusti, pasmerkdamas protestuotojus ir tuos, kurie jam priešinasi, ilgiems įkalinimo metams. Tačiau viso to gali nepakakti, jei jis privers žmones eiti ir lieti kraują už reikalą, kurį jie laiko gėdingu“, – sakė A.Duda.

A.Lukašenka: Baltarusija prie Rusijos puolimo Ukrainoje prisidėtų tik užpulta

15min primena, kad praėjusią savaitę, autoritariškas Baltarusijos lyderis Aliaksandras Lukašenka patikino, kad jo šalis, kur yra dislokuota Rusijos karių, prie Maskvos puolimo Ukrainoje prisidėtų tik užpulta ukrainiečių kariuomenės.

„Kovoti drauge su rusais, iš Baltarusijos teritorijos esu pasirengęs tik vienu atveju: jei nors vienas karys iš [Ukrainos] ateis į mūsų teritoriją su ginklu, žudyti mano žmonių“, – Minske per retą spaudos konferenciją užsienio žiniasklaidai sakė A.Lukašenka.

„Tai taikoma [ir] kitiems mūsų kaimynams, – sakė A.Lukašenka. – Jei jie užpuls Baltarusiją, mūsų atsakas bus nuožmiausias. Nuožmiausias!“

Minskas pernai vasarį leido Kremliui pasinaudoti Baltarusijos teritorija užpuolant Ukrainą. Baltarusijoje taip pat yra dislokuota kažkiek Rusijos karių, bet A.Lukašenka žadėjo nesiųsti savo kariuomenės, kurią sudaro 60–70 tūkst. karių, per pietinę sieną į Ukrainą.

Vis dėlto auga susirūpinimas, kad Baltarusijos kariuomenė galėtų prisidėti prie rusų pajėgų Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius