-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Airijos premjeras paragino popiežių užtikrinti teisingumą lytinio išnaudojimo aukoms

Airijos ministras pirmininkas Leo Varadkaras šeštadienį paragino į Dubliną istorinio vizito atvykusį popiežių Pranciškų imtis veiksmų siekiant užtikrinti teisingumą lytinio išnaudojimo ir prievartos aukoms. L.Varadkaras, kuris neslepia savo homoseksualumo ir yra tapęs Airijos visuomenės liberalėjimo simboliu, pareikalavo, kad „po kalbų sektų veiksmai“. 
Popiežius Pranciškus
Popiežius Pranciškus / „Scanpix“ nuotr.

Kalbėdamas Dublino pilyje susirinkusiai auditorijai, premjeras pavadino daugybę Airiją sukrėtusių skandalų „dėmėmis mūsų valstybės, mūsų visuomenės, o taip pat ir Bažnyčios istorijoje“.

„Daug reikia nuveikti siekiant teisingumo ir tiesos bei aukų ir ištvėrusiųjų išgijimo. Šventasis Tėve, prašau jūsų pasinaudoti savo pareigomis ir įtaka užtikrinanti, kad tai bus padaryta čia, Airijoje, ir visame pasaulyje,“ – sakė jis.

Šalia stovėjęs Pranciškus atsakė, kad „Bažnyčios valdžios nesugebėjimas... imtis priemonių dėl šių atgrasių nusikaltimų pagrįstai sukėlė pasipiktinimą ir tebėra skausmo ir gėdos šaltinis katalikų bendruomenei“.

„Aš pats jaučiuosi lygiai taip pat“, – pridūrė jis.

Pranciškus – pirmasis popiežius, atvykęs į katalikybės tvirtove anksčiau laikytą Airiją nuo 1979-ųjų, kai Jonas Paulius II per viešnagę šioje šalyje kreipėsi į pusantro milijono žmonių minią.

Tikimasi, kad Pranciškų dviejų dienų vizito Dubline ir šalies vakaruose esančioje Mėjo grafystėje metu lydės tūkstančiai žmonių.

Vis dėlto naujoji karta atsisako tradicinių moralinių įpročių: airiai pirmą kartą išrinko premjeru homoseksualumo neslepiantį politiką ir balsavo už abortų bei tos pačios lyties asmenų santuokų įteisinimą.

Kalbėdamas Dublino pilyje, Pranciškus užsiminė apie balsavimą už abortą. „Ar gali būti, kad auganti materialistinė „vienkartinių daiktų kultūra“ iš tiesų mus daro vis labiau abejingais neturtingiesiems ir labiausiai neapsaugotiems mūsų žmonijos šeimos nariams, tarp jų ir negimusiems kūdikiams?“ – klausė jis.

Šios savaitės pradžioje popiežius paskelbė viso pasaulio katalikams skirtą laišką, kuriame pažadėjo siekti ateityje užkirsti kelią „žiaurumams“, tačiau pripažino, kad jokios pastangos „nebus pakankamos siekiant ištaisyti padarytą skriaudą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius