Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Al Jazeera“ žurnalistė žuvo nuo Izraelio ugnies – nepriklausomo tyrimo pirminės išvados

Izraeliui ir palestiniečiams ginčijantis dėl televizijos „al Jazeera“ žurnalistės Shireen Abu Akleh žūties aplinkybių tyrimo, kelios nepriklausomos grupės pradėjo atskirus tyrimus, o viena jų, remdamasi atvirų šaltinių informacija, pareiškė, kad pirminės išvados atitinka įvykį mačiusių palestiniečių liudijimus, jog reporterė žuvo nuo Izraelio ugnies.
Izraelio kariai Vakarų Krante
Izraelio kariai / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Šio tyrimo rezultatai gali padėti suformuoti tarptautinę nuomonę, kas atsakingi už Sh.Abu Akleh žūtį, juolab jeigu Izraelio kariuomenės oficialus tyrimas nebus paspartintas.

Palestiniečių ir amerikiečių žurnalistė Sh. Abu Akleh, 25 metus dirbusi „al Jazeera“, žuvo praeitą trečiadienį, nušviesdama Izraelio karių reidą Dženino pabėgėlių stovykloje okupuotame Vakarų Krante. Ši reporterė buvo gerai žinoma arabų pasaulyje dėl reportažų apie palestiniečių gyvenimo sunkumus, dešimtmečius tęsiantis Izraelio kontrolei.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas sekmadienį sakė pasikalbėjęs su Sh.Abu Akleh šeima ir išreiškęs užuojautą bei pagarbą jos darbui. Diplomatijos vadovas pridūrė, kad būtina „nedelsiant ir patikimai“ ištirti žurnalistės mirties aplinkybes.

Palestiniečių pareigūnai ir įvykių liudininkai, įskaitant kartu buvusius žurnalistus, sakė, kad Sh. Abu Akleh žuvo nuo karių kulkų. Izraelio kariuomenė iš pradžių sakė, kad reporterę galėjo nušauti palestiniečių kovotojai, bet vėliau nuo šios pozicijos atsitraukė ir dabar teigia, kad moteris galėjo žūti nuo atsitiktinės izraeliečių ugnies.

Izraelis ragino surengti bendrą tyrimą su palestiniečiais. Pareigūnai pažymėjo, kad kulka turi būti išanalizuota balistikos ekspertų, nes tik tokiu būdu galima prieiti tvirtą išvadą. Palestiniečių pareigūnai savo ruožtu sakė nepasitikintys Izraeliu ir pakvietė prie tyrimo prisidėti kitas šalis.

Žmogaus teisių grupės taip pat pabrėžia, kad Izraelio reputacija dėl anksčiau vykdytų tyrimų, susijusių su įtariamais jo saugumo pajėgų nusikaltimais, yra prasta.

Tuo metu kelios tyrėjų ir žmogaus teisių grupės pradėjo atskirus tyrimus dėl Sh.Abu Akleh žūties.

Praeitą savaitgalį Nyderlanduose įsikūręs tarptautinis tyrėjų konsorciumas „Bellingcat“ paskelbė iš socialinių tinklų surinktų vaizdo ir garso įrašų analizę. Ši medžiaga buvo gauta tiek iš palestiniečių, tiek iš Izraelio kariuomenės šaltinių. Analitikai sutelkė dėmesį į įrašų padarymo laiką ir vietą, šešėlių išsidėstymą ir šūvių garso analizę.

Grupė nustatė, kad toje vietoje buvo tiek ginkluotų palestiniečių, tiek Izraelio karių, bet surinkta medžiaga paremia liudininkų parodymus, kad Sh.Abu Akleh nušovė izraeliečiai.

„Remiantis tuo, ką galėjome išnagrinėti, IDF (Izraelio gynybos pajėgos) buvo artimiausioje pozicijoje, ir Abu Akleh buvo aiškiausioje jų matymo linijoje“, – sakė analizei vadovavęs tyrėjas Giancarlo Fiorella..

„Bellingcat“ yra viena ir gausėjančių grupių, pasitelkiančių „atvirų šaltinių“ informaciją, pavyzdžiui, socialiniuose tinkluose paskelbtus vaizdo įrašus, apsaugos kamerų įrašus ir palydovines nuotraukas įvykiams atkurti.

G.Fiorella pripažino, kad analizė negali būti visiškai patikima neturint tokių įrodymų kaip kulkos, karių naudoti ginklai ir palydovinės vietos nustatymo sistemos duomenų apie Izraelio pajėgų buvimo vietas. Vis dėlto jis pažymėjo, kad papildomi įrodymai paprastai pagrindžia pirmines išvadas ir beveik niekada jų nepaneigia.

Izraelio žmogaus teisių grupė „B'Tselem“ taip pat atlieka atskirą tyrimą. Šios grupės analizė praeitą savaitę buvo svarbus veiksnys, paskatinęs kariuomenę atsisakyti pirminių teiginių, kad dėl reporterės žūties atrodo atsakingi ginkluoti palestiniečiai.

Izraeliečių teiginys buvo grindžiamas vienu socialinės žiniasklaidos vaizdo įrašu, kuriame matyti, kaip palestinietis kovotojas šaudo Dženine, o kiti pribėgę kovotojai pareiškia, kad jie pašovė karį. Kariuomenė pažymėjo, kad tądien jokie kariai nenukentėjo, todėl kovotojai galbūt turėjo galvoje Sh.Abu Akleh, dėvėjusią apsauginį šalmą ir neperšaunamą liemenę.

Tačiau vienas „B'Tselem“ tyrėjas, apsilankęs įvykio vietoje, nustatė, kad minėti palestiniečiai kovotojai buvo maždaug už 300 metrų nuo vietos, kur buvo pašauta Sh.Abu Akleh ir kad jie buvo už kelių skersgatvių bei sienų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius