Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujasis JAE prezidentas susitiko su E.Macronu

Pasaulio lyderiams plūstant į Abu Dabį pagerbti mirusio Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) prezidento Khalifos bin Zayedo al Nahyano, naujasis JAE prezidentas šeichas Mohamedas bin Zayedas al Nahyanas sekmadienį susitiko su Prancūzijos valstybės vadovu Emmanueliu Macronu.
Emmanuelis Macronas ir Mohamedas bin Zayedas al Nahyanas
Emmanuelis Macronas ir Mohamedas bin Zayedas al Nahyanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prancūzijos prezidentu šį mėnesį perrinktas E.Macronas šeichui Mohamedui išreiškė užuojautą dėl jo netikro brolio šeicho Khalifos mirties.

Ankstesnis JAE prezidentas mirė penktadienį po ilgos ligos.

Sekmadienį ir pirmadienį į Abu Dabį, naftos turtingų JAE sostinę, taip pat turėtų atvykti Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas, JAV viceprezidentė Kamala Harris, JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas bei Izraelio prezidentas Isaacas Herzogas.

Dėl šeicho Khalifos ligos JAE ilgą laiką faktiškai valdęs šeichas Mohamedas naujuoju prezidentu buvo išrinktas šeštadienį, septynių šalies emyratų valdytojams vienbalsiai pritarus jo paskyrimui.

Šeichas, dažnai vadinamas tiesiog MBZ, vadovavimą šaliai perėmė po to, kai šeichui Khalifai 2014 metais po insulto buvo atlikta operacija ir jis pasitraukė iš visuomenės akiračio. Šeicho Khalifos mirties priežastis nebuvo paskelbta.

Šeštadienį užuojautą išreiškė virtinė aukštas pareigas užimančių asmenų, įskaitant prezidentus ir monarchus iš Egipto, Irako, Jordanijos, Omano ir Tuniso, taip pat faktinį Sudano lyderį.

Saudo Arabijos sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas, faktinis Saudo Arabijos lyderis ir artimas šeicho Mohamedo šalininkas, paskambino pasveikinti naujojo JAE prezidento, o Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi tviteryje pagyrė jį už „dinamišką ir vizija pagrįstą vadovavimą“.

Ir E.Macronas, ir B.Johnsonas Abu Dabyje lankosi jau antrą kartą per kelis pastaruosius mėnesius.

JK premjeras šalyje viešėjo kovą, tačiau tąkart jam nepavyko įtikinti JAE ir Saudo Arabijos padidinti naftos gavybos, nors Rusijos pradėtas karas Ukrainoje rinkose sukėlė tikrą sąmyšį.

E.Macronas gi JAE lankėsi gruodį ir tąkart šalis pasirašė 14 mlrd. eurų vertės sutartį dėl 80 naikintuvų „Rafale“ įsigijimo.

Tuo tarpu JAE santykiai su Jungtinėmis Valstijomis tapo įtempti, kai JAV prezidento postą užėmė Joe Bidenas. Dvi šalys viena kitai turi priekaištų dėl artimų Abu Dabio santykių su Rusija ir dėl Vašingtono atnaujintų branduolinių derybų su Iranu, kurį Persijos įlankos šalys jau ilgą laiką kaltina chaoso regione kurstymu.

Turtingi JAE yra iškilę kaip vienas iš persitvarkančių Artimųjų Rytų lyderių. Šalis užmezgė ryšius su Izraeliu ir prisijungė prie Saudo Arabijos vadovaujamo karo prieš Irano remiamus sukilėlius Jemene.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius