-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alepe medžiojami civilius gelbėjantys „Baltieji šalmai“

Rugsėjo mėnuo „Baltiesiems šalmams“ turėjo būti geras, rašo „Time“ žurnalistas Jaredas Malsinas. Tačiau per vieną intensyviausių atakų per visus penkerius karo Sirijoje metus ši gelbėtojų organizacija tapo šalies prezidento Basharo al Assado pajėgų taikiniu.
„Baltieji šalmai“ Sirijoje
„Baltieji šalmai“ Sirijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Apie visame pasaulyje pripažintą sirų savanorių gelbėtojų grupę rugsėjo viduryje „Netflix“ pradėjo rodyti dokumentinį filmą. Organizacija yra pristatyta Nobelio taikos premijai, kuri bus įteikta kitą mėnesį. Apie šios grupės nuopelnus ir kodėl jai reikia skirti Taikos premiją viešai pasisakė daug įžymybių – pradedant George'u Clooney ir baigiant Justinu Timberlake'u.

VIDEO: Dokumentinis filmas apie „Baltuosius šalmus“

Rugsėjo 22 d. „Baltieji šalmai“ pelnė tarptautinį apdovanojimą „Už gerą gyvenseną“ („Right livelihood award“), vadinamą „alternatyviuoju Nobeliu“. Savanoriai buvo pagerbti už drąsą padedant Sirijos civiliams, gyvenantiems nuolat bombarduojamose vietose.

Pati organizacija skaičiuoja, kad nuo 2013 m. jiems pavyko išgelbėti apie 60 tūkst. žmonių.

Tačiau dabar patys „Baltieji šalmai“ yra tapę oro atakų taikiniais. Režimo pajėgų apsuptoje Alepo dalyje, kurią kontroliuoja sukilėliai, per vieną naktį buvo surengti antskrydžiai, per kuriuos buvo stipriai apgriauti mažiausiai trys grupės centrai. Daug jų transporto priemonių buvo sunaikintos. Stipriai apgriauta ugniagesių stotis. Net gelbėjimo centras, kuriame buvo filmuojamas „Netflix“ dokumentinis filmas, buvo sugriautas.

Tai, kad į „Baltuosius šalmus“ buvo taikomasi specialiai, rašo „The Daily Beast“ žurnalistas Michaelis Weissas. Jo šaltinių duomenimis, organizacijos vadovas Raedas al Salehas praėjusią savaitę buvo Niujorke ir JAV, Nyderlandų, Kanados, Jungtinės Karalystės diplomatams sakė, kad gauta informacijos apie rengiamą ataką prieš savanorių grupę. Po mažiau nei 48 valandų jo žodžiai išsipildė.

Bombardavimas buvo pats intensyviausias per kelis pastaruosius mėnesius. Tai – prezidento Basharo al Assado naujo puolimo plano dalis. Per tris dienas buvo numesta apie 150 bombų. „Žmonės verkia po griuvėsiais, bes negalime jiems padėti, nes neturime nė vieno automobilio“, – praėjusį penktadienį telefonu iš Alepo „Time“ žurnalistui sakė vienas iš grupės vadovų Ammaras al Selmo. Jo teigimu, trys iš keturių rytiniame Alepe esančių centrų buvo taip sugriauti, kad juose nebeįmanoma dirbti.

Prizai, pagyros, įžymybių parama – viso to negana, kad būtų išgelbėti tie, kurie patys yra pirmieji Alepo civilių gelbėtojai. Pradėję naują puolimą, Sirijos režimo kariai su Rusijos pajėgų pagalba atrodo specialiai taiko į „Baltuosius šalmus“, į infrastruktūros objektus, kurie yra gyvybiškai svarbūs maždaug 300 tūkstančių žmonių, gyvenančių apsuptyje Alepo rytinėje dalyje.

Naujas Alepo puolimas pradėtas rugsėjo 19-osios naktį, kai B.al Assado režimo kariuomenė paskelbė vos prieš savaitę prasidėjusių paliaubų pabaigą. Tą naktį Rusijos karo lėktuvai gausiai bombardavo sukilėlių kontroliuojamas teritorijas, tarp jų – ir Raudonojo Pusmėnulio humanitarinės siuntos konvojų į Vakarus nuo Alepo. Žuvo mažiausiai 12 žmonių, buvo sunaikinta išteklių, kurie turėjo padėti daugiau nei 70 tūkst. sirų.

Gydytojai ir medicinos darbuotojai yra išsunkti. Toks darbas yra už žmogaus galimybių ribų, – žinutėje rašė slaugė rytų Alepe.

Antskrydžiai rytiniame Alepe buvo negailestingi. Net ir jau penkerius metus karą kenčiantys gyventojai su šiurpu pasakojo apie apokaliptinius vaizdus, kai naikintuvai mėtė sprogmenis, kuriuos žmonės apibūdino kaip padegamąsias bombas ir bunkeriams griauti skirtus sprogmenis, kurie įlenda į žemę ir tada sprogsta. Nuotraukos ir vaizdo įrašai patvirtina liudininkų pasakojimus.

Buvo sunkiai apgadinti ir kiti civilinės inžinerijos objektai. Antskrydžio prieš pagrindinę siurblinę pasekmė – beveik du milijonai žmonių ir rytiniame, ir vakariniame Alepe liko be vandens, paskelbė Jungtinės Tautos.

„Tai katastrofa, – sakė Ahmadas Azizas, dirbantis „Didžiosios širdies“ pagalbos organizacijoje rytiniame Alepe. – Ligoninės pilnos sužeistų žmonių ir žuvusiųjų.“

Medikai sako nebeturintys išteklių susitvarkyti su vis didėjančiu sužeistųjų skaičiumi. Rytų Alepo ligoninės jau ir taip yra suniokotos per režimo ir Rusijos pajėgų rengiamus antskrydžius. Po praėjusios savaitės atakų aktyvistai išplatino nuotraukas iš vienos ligoninės – jose pacientai guli ant kruvinų pergrūsto kambario grindų.

„Gydytojai ir medicinos darbuotojai yra išsunkti. Toks darbas yra už žmogaus galimybių ribų“, – „Time“ žurnalistui žinutėje mobiliuoju telefonu rašė rytų Alepe slauge dirbanti Baraa Omar. Vien sekmadienį per atakas žuvo mažiausiai 23 žmonės.

Sekmadienį Niujorke buvo surengtas skubus Jungtinių Tautų Saugumo tarybos susitikimas. „Vietoj taikos, Rusija ir Assadas vykdo karą, – sakė JAV ambasadorė JT Samatha Power. – Vietoj gyvybiškai svarbios pagalbos siuntimo sirams, Rusija ir Assadas bombarduoja ligonines ir tuos, kurie pirmieji padeda aukoms.“

Rusijos ambasadorius JT Vitalijus Čurkinas teigė, kad Rusijos pajėgos nedalyvavo antskrydžiuose ir apkaltino ginkluotas opozicijos grupuotes paliaubų išardymu.

Ekspertai teigia, kad rytinio Alepo užėmimas tikriausiai bus lėtas ir labai žiaurus.

Atrodo, kad B.al Assado režimas yra pasiryžęs įsiveržti ir iš sukilėlių atimti rytinę Alepo dalį. Ši teritorija yra viena svarbiausių opozicijos kontroliuojamų vietų. Režimo pergalė čia būtų didelis smūgis sukilėliams. Alepas kadaise buvo didžiausias Sirijos miestas pagal gyventojų skaičių ir šalies ekonomikos širdis. Režimo išsilaikymo planuose Alepas užima svarbią vietą – B.al Assado pajėgos yra praradusios daug teritorijos visoje šalyje sukilėliams, kurdų ginkluotoms grupuotėms ir džihadistų kovotojams, tokiems kaip „Islamo valstybė“. Ekspertai teigia, kad rytinio Alepo užėmimas tikriausiai bus lėtas ir labai žiaurus.

Dabartinės žudynės rytų Alepe taip pat rodo, kad JAV diplomatinės pastangos dėl konflikto Sirijoje išsprendimo nedavė vaisių. Vašingtonas siekė deeskaluoti konfliktą bendradarbiaujant su Rusija. Paskelbus ilgai ir sunkiai siektas paliaubas, Maskva turėjo suvaldyti savo sąjungininką B.al Assadą, kad šis neatakuotų civilių teritorijose, kurias valdo sukilėliai. Susitarimas buvo laužomas besitęsiančiomis režimo atakomis, JAV taip pat per klaidą nukovė ne džihadistus, o Sirijos karius. Griuvus paliauboms, B.al Assado ir Rusijos pajėgos surengė seriją vienų didžiausių ir intentyviausių atakų per visą penkerius metus trunkantį karą.

Tokiomis sąlygomis savanoriai gelbėtojai dirba ir toliau. Penktadienį, kitą dieną po antskrydžių, sugriovusių Alepo gelbėtojų centrus, savanoriai vis tiek iš griuvėsių gelbėjo civilius. „Tokia dabar yra situacija. Nežinau, kas bus rytoj, – sakė vienas iš gelbėtojų. – Mes vis tiek dirbame. Iki mirties. Neturime kito pasirinkimo.“

Įspėjame – vaizdai šiame vaizdo įraše gali šokiruoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius