-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ali Khamenei: Ukrainos lėktuvo katastrofa neturėtų temdyti Q.Soleimani aukos

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei netyčinį ukrainiečių keleivinio lėktuvo numušimą penktadienį pavadino „karčia katastrofa“, bet sakė, kad ji neturėtų temdyti per tikslinį JAV drono smūgį žuvusio įtakingo iraniečių generolo Qasemo Soleimani „aukos“.
Ali Khamenei
Ali Khamenei / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Lėktuvo sudužimas buvo karti katastrofa, ji persmelkė mūsų širdį, – sakė A. Khamenei. – Bet kai kas bandė... vaizduoti ją taip, kad būtų pamiršta didi [Q.Soleimani] kankinystė ir auka.“

Q.Soleimani, vadovavęs Revoliucinės gvardijos užsienio operacijų pajėgoms, žuvo sausio 3 dieną per JAV drono smūgį Bagdade.

„Mūsų priešai taip džiaugėsi dėl lėktuvo sudužimo, kaip mes liūdėjome... Džiaugėsi, jog rado kažką klausimams dėl Gvardijos, ginkluotųjų pajėgų ir sistemos kelti“, – sakė A.Khamenei.

Iranas praėjusią savaitę pripažino, kad galiojant aukšto laipsnio parengčiai po raketinių smūgių JAV taikiniams Irake sausio 8 dieną per klaidą numušė iš Teherano tarptautinio oro uosto pakilusį ukrainiečių lėktuvą. Lėktuvui sudužus žuvo visi 176 jame buvę žmonės, daugiausia iraniečiai ir kanadiečiai.

Balistinių raketų į JAV pajėgas Irake Iranas keliomis valandomis anksčiau paleido keršydamas už Q.Soleimani nužudymą ir tikėjosi amerikiečių kontratakos, kurios taip ir nebuvo.

Netyčinis keleivinio lėktuvo numušimas išprovokavo padrikų protestų Teherane ir kituose miestuose.

Girdamas Q.Soleimani, A.Khamenei sakė, kad jo veiksmai už Irano sienų buvo tarnavimas valstybės „saugumui“ ir kad žmonės pritaria „tvirtumui“ bei „pasipriešinimui“ susidūrus su priešais.

„Tie keli šimtai, kurie įžeidė generolo Soleimani atvaizdą, ar jie yra Irano liaudis? Ar ši milijoninė minia gatvėse?“ – klausė jis, tikriausiai paminėdamas pranešimus apie Q.Soleimani portreto suplėšymą per protestą Teherane, įvykusį kelios dienos po generolo laidotuvių, kuriose dalyvavo šimtai tūkstančių žmonių.

A.Khameinei apkaltino JAV „melavus“ pareiškimais apie paramą Irano liaudžiai.

Pasak jo, JAV prezidentas Donaldas Trumpas yra „klounas“, tik apsimetantis, kad remia Irano žmones. Net jei jis būtų su Irano liaudimi, tai tik tam, „kad smeigtų savo užnuodytu durklu“ jai į nugarą, sakė A.Khameinei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius