Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Esame ne piliečiai, o įkaitai“: iraniečiai išėjo į gatves dėl numušto Ukrainos lėktuvo

Iraniečiams piktinantis dėl Teherano numušto Ukrainos keleivinio lėktuvo, šalyje tris dienas vyko antivyriausybiniai protestai. Nors prie kritikos valdantiesiems prisijungė sportininkai, žurnalistai, menininkai ir paprastai režimą palaikantys konservatyvieji iraniečiai, nesitikima, kad protestai virs revoliucija.
Antivyriausybinis protestas Irane
Antivyriausybinis protestas Irane / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Žiūrėdami iš vakarietiškos perspektyvos, visada Irane ieškome revoliucinio momento“, – CNN sakė Irano ekspertė Sanam Vakil iš tyrimų centro „Chatham House“.

Pasak jos, Irane yra tik vienas lyderis, galintis įgyvendinti prasmingus pokyčius šalies politinėje sistemoje – ajatola Ali Khamenei.

„Irano režimas valdžioje jau pastaruosius 40 metų. Žinoma, jis galėtų žlugti, tačiau sunku tai numatyti be tam reikalingų elementų – organizuotos ir vieningos opozicijos“, – sakė S.Vakil.

Vytauto didžiojo universiteto (VDU) Regionistikos katedros profesorius, islamo tyrinėtojas Egdūnas Račius 15min teigė, esą būtų sunku įsivaizduoti, kad dėl lėktuvo numušimo Irane kiltų Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdį primenantis judėjimas.

VIDEO: Irane sudužus Ukrainos keleiviniam lėktuvui žuvo 176 žmonės

„Nes tam turėtų būti kažkoks ideologinis pagrindas. Matome, kad ilgą laiką visi mėginimai, kurių per pastarąjį dešimtmetį buvo bent apie tuziną, įžiebti kažką panašaus į 2011-ųjų Arabų pavasarį, baigėsi fiasko“, – teigė jis.

Pasak E.Račiaus, Irane nėra kritinės masės žmonių, kurie norėtų ir išdrįstų išeiti į gatves protestuoti. „Nekalbu apie tai, kad imtųsi ginkluoto pasipriešinimo, organizuotų sukilimą ir panašiai“, – sakė VDU profesorius.

„Kadangi trūksta kritinės masės, nėra lyderių, kurie norėtų iš esmės pertvarkyti sistemą. Yra žmonių, traktuojamų kaip reformatoriai, tačiau jiems šiuo metu yra skirtas namų areštas. Jie nėra tokie aktyvūs lyderiai, panašu, kad ir nenori tiek aktyviai įsitraukti“, – pridūrė jis.

Pasauliui nerūpi?

Tyrėja S.Vakil teigė, esą istorija rodo, kad Ali Khamenei gali jėga numalšinti protestus, kaip buvo pernai vykusių antivyriausybinių demonstracijų metu. Tiesa, šiuo metu Teherano reakcija į protestus stebima ir tarptautiniu lygiu, o JAV prezidentas Donaldas Trumpas įspėjo „nežudyti savo protestuotojų“, rašo CNN.

Ar akylas užsienio valstybių žvilgsnis į įvykius Irane gali pristabdyti smurtą prieš nepatenkintus iraniečius? E.Račius sako, kad šis klausimas rūpi vos kelioms valstybėms.

„Kai mes kalbame, kad pasaulis stebi, ką mes turime omeny? Jungtinę Karalystę, Prancūziją ir JAV? Ar Indiją, Braziliją, Kiniją, Rusiją, kurios yra tiek pat, o gal tam tikra prasme ir svarbesnės už JK ir Prancūziją?

Laimos Penekaitės nuotr. /Egdūnas Račius
Laimos Penekaitės nuotr. /Egdūnas Račius

Mes galvojame per liberaliųjų demokratijų prizmę, įsivaizduojame, kad visas pasaulis yra persmelktas tokiomis pat idėjomis ir vertybėmis, taip pat jaudinasi. Tačiau didžioji dalis pasaulio dėl to nesijaudina. Matome, kad Kinija apskritai laikosi labai nuošaliai“, – 15min sakė E.Račius.

Pasak profesoriaus, nėra kritinės masės ir iš pasaulio pusės. Jis atkreipia dėmesį, kad Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje nebuvo priimta jokių įpareigojančių rezoliucijų.

„Iranas kažkokį spaudimą jaučia, tačiau matėme, kaip buvo pasielgta su britų ambasadoriumi. Todėl, matyt, nelabai baiminasi spaudimo bent iš tų (Vakarų – red.) valstybių“, – pridūrė VDU profesorius.

15min primena, kad vėlai šeštadienį kelioms valandoms buvo sulaikytas JK ambasadorius Irane Robertas Macaire'as dėl dalyvavimo antivyriausybiniame proteste. Ambasadorius tikino manęs, kad tai bus renginys, skirtas pagerbti aviakatastrofos aukas.

CNN rašo, kad Ukrainos lėktuvo numušimas išprovokavo ir konservatyviųjų iraniečių, kurie paprastai palaiko vyriausybę, pasmerkimą.

Dešiniųjų naujienų agentūros „Tasnim“, susijusios su Revoliucine gvardija, vyriausiasis redaktorius Kianas Abdollah tviteryje kaltino Irano lyderius bandymais meluoti visuomenei.

„Mums visiems gėda prieš žmones“, – rašė K.Abdollah.

Politologė Ariane Tabatabai iš tyrimų centro „RAND Corporation“ sekmadienį tviteryje priminė masinius 2009-ųjų protestus Irane, vadinamus „Žaliąja revoliucija“.

„Žiūrėkite, labai vilioja tviteryje rašyti kiekvieną Irano protestų šūkį ir kalbėti, kaip jie iš esmės keičia situaciją. Tačiau esu pakankamai sena, kad būčiau išgyvenusi 2009-uosius, ir prisiminčiau girdėjusi daug šių šūkių Teherano gatvėse“, – rašė A.Tabatabai.

Pasitraukė žurnalistai

Į Ukrainos keleivinio lėktuvo numušimą reaguojama ne tik gatvėse. Kataro valstybės finansuojamas portalas „Al Jazeera“ cituoja garsius žmones socialiniuose tinkluose.

„Instagram“ valdančiuosius sukritikavo viena populiariausių Irano aktorių Taraneh Alidoosti.

„Ilgą laiką kovojau dėl šios svajonės ir nenorėjau to priimti. Nesame piliečiai. Niekada nebuvome. Esame įkaitai“, – rašė ji.

Irano tinklinio rinktinės kapitonas Saeedas Maroofas kritikavo „nekompetenciją“:

„Norėčiau galėti tikėtis, kai tai buvo paskutinė šių nekompetetingų asmenų apgavystės šou ir išminties trūkumo scena, tačiau žinau, kad ne“, – rašė jis socialiniame tinkle „Instagram“.

VIDEO: Paviešinti vaizdai, užfiksuoti iš įvykio vietos po Ukrainos oro linijų lėktuvo aviakatastrofos

Sportininkas rašė, kad, nepaisant fakto, jog po daugelio metų pastangų Irano rinktinė galės dalyvauti 2020-ųjų olimpinėse žaidynėse Tokijuje, „mūsų liūdnose ir viltį praradusiose sielose nebėra energijos švęsti“.

Dar du valstybinės televizijos laidų vedėjai išėjo iš darbo dėl melagingos informacijos apie aviakatastrofos priežastis.

Ukrainos tarptautinių oro linijų (MAU) laineris „Boeing 737-800“, turėjęs skristi į Kijevą, trečiadienį anksti ryte buvo numuštas vos pakilęs iš Teherano tarptautinio oro uosto. Žuvo visi 176 juo skridę žmonės – 167 keleiviai ir devyni įgulos nariai.

Iš pradžių Irano vadovybė neigė, kad orlaivį numušė raketa, tačiau šeštadienį pripažino, kad Irano karinės pajėgos jį numušė per katastrofišką klaidą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius