Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amerika dega: Mineapolyje įsiplieskę protestai dėl policijos brutalumo plečiasi

Jau ne tik Mineapolyje, kur afroamerikietis George'as Floydas mirė policijai jį areštuojant, plieskiasi audringi protestai prieš pareigūnų elgesį. Politikams bandant raminti žmones, demonstracijos tik plečiasi ir vietomis virsta plėšikavimais.
Protestai JAV dėl policijos areštuoto George'o Floydo mirties
Protestai JAV dėl policijos areštuoto George'o Floydo mirties / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Penktadienio vakaras iš pradžių buvo taikus tiek Mineapolyje, tiek Los Andžele, tiek Niujorke, tiek kituose miestuose. Bet nemažai demonstrantų vėliau ėmė siaubti gatves ir parduotuves.

Mineapolyje tūkstančiai protestuotojų nusprendė ignoruoti Minesotos valstijos sprendimą nuo 20 val. laikinai paskelbti komendanto valandą, Atlantoje buvo užpulta CNN būstinė, o Vašingtone demonstrantai buvo prisiartinę prie pat Baltųjų rūmų.

Detroite žuvo 19-metis, kai žmogus, prisiartinęs prie protestuotojų minios automobiliu, pradėjo į ją šaudyti. Los Andžele, Oklande, San Chose protestuotojai blokavo kelius, policija į juos leido ašarines dujas.

Niujorke įsiplieskė protestuotojų ir policininkų susirėmimai, buvo deginamos policijos mašinos.

Politikai vienas po kito jau ragina amerikiečius nesielgti taip, kaip buvo elgiamasi penktadienio vakarą. Pavyzdžiui, Mineapolyje buvo šaudoma į policijos pareigūnus.

„Mineapoli, žinau, kad jums pikta. Man irgi pikta. Bet mes, kaip miestas, galime elgtis geriau – nėra nieko garbingo miesto deginime ir plėšime. Reikia liautis“, – maldavo miesto meras Jacobas Frey, o Minesotos valstijos gubernatorius Timas Walzas pridūrė: „Gatvėse yra žmonių, kurie tik ir nori konflikto.“

„Scanpix“/AP nuotr./Protestai JAV dėl policijos areštuoto George'o Floydo mirties
„Scanpix“/AP nuotr./Protestai JAV dėl policijos areštuoto George'o Floydo mirties

Į Mineapolio gatves ruošiasi paleisti net 1,7 tūkst. Minesotos nacionalinės gvardijos narių.

Situacija vis dėlto tokia rimta ir įtempta, kad gali įsikišti net kariškiai – Pentagonas įsakė karo policijai būti pasiruošusiai keliauti į protestų vietas, jei prireiktų.

Kaip skelbia naujienų agentūra AP, tokie nurodymai penktadienį buvo perduoti po to, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas paprašė gynybos sekretoriaus Marko Espero imtis veiksmų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestai JAV dėl policijos areštuoto George'o Floydo mirties
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestai JAV dėl policijos areštuoto George'o Floydo mirties

Paskutinį kartą kariuomenė pilietinius neramumus Amerikoje malšino 1992 metais, kai Los Andžele juodaodį statybininką Rodnye Kingą prieš kameras sumušę policininkai buvo išteisinti ir mieste kilo didžiulės riaušės, kurios nusinešė 63 žmonių gyvybes.

Situacija Amerikoje artėja prie panašios. Neginkluotas G.Floydas pirmadienį buvo surakintas antrankiais ir paguldytas ant žemės, o baltasis policininkas kelias minutes keliu spaudė areštuoto vyro kaklą, nepaisydamas jo ir aplinkui buvusių žmonių maldavimų liautis.

Visa tai buvo nufilmuota, o vėliau pranešta, kad G.Floydas prie žemės buvo spaudžiamas net devynias minutes.

Protestuotojus ypač piktina tai, kad pareigūnai nėra sulaikyti – tiesa, G.Floydo kaklą keliu mygęs policininkas Derekas Chauvinas jau suimtas ir apkaltintas žmogžudyste.

Pastaraisiais mėnesiais protestų dėl policijos brutalumo JAV netrūko. Kovo mėnesį policija nušovė juodaodę Breonną Taylor, o vėliau į pensiją jau išėjęs policininkas ir jo sūnus Džordžijoje pradėjo šaudyti ir mirtinai sužeidė tiesiog bėgiojusį afroamerikietį Ahmaudą Arbery.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius