Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Analitikai: daugiausiai atvykusių ukrainiečių – iš Kyjivo, Dnipro sričių

Daugiausiai į Lietuvą nuo karo pasitraukusių ukrainiečių kilę iš Kyjivo bei Dnipro sričių, neįprastai daug atvykėlių buvo gimę šalies pietryčiuose ir pietuose, skelbia Statistikos departamento duomenų analitikai.
Karo pabėgėliai iš Ukrainos
Karo pabėgėliai iš Ukrainos / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Kaip teigiama departamento atstovų paskyroje Valstybės duomenų analitika, praėjusio savaitgalio duomenimis, atvykusieji iš Kyjivo ir Dnipro sričių sudaro atitinkamai 5,7 tūkst. ir 4,9 tūkst. arba 15 ir 13 proc. visų karo pabėgėlių.

Vis dėlto pažymima, kad šios dvi sritys pagal gyventojų skaičių yra didžiausiųjų trejetuke, todėl bent jau dėl šiaurinės Kyjivo srities tokia tendencija yra natūrali, priešingai nei dėl pietrytinio Dnipro ir dar dviejų sričių, kuriose driekėsi susirėmimų fronto linija ar kurios tapo intensyvių Rusijos atakų taikiniu.

„Iš Mykolajivo, Žytomyro ir Dnipropetrovsko (Dnipro) atvyko dvigubai daugiau, nei būtų galima tikėtis iš tokio populiacijos dydžio sričių“, – teigia analitikai.

Jų pateiktos analizės duomenimis, iš Mykolajivo srities atvyko apie 2,3 tūkst. gyventojų, nors vertinant srities gyventojų skaičių, pagal proporcijas tikėtasi nepilno tūkstančio pabėgėlių. Tuo metu iš Žytomyro atvyko beveik 2,15 tūkst. žmonių, kai tikėtasi 1,05 tūkst., iš minėto Dnipro – 4,9 tūkst., nors tikėtasi 2,75 tūkst.

Analitikai taip pat akcentuoja, kad į Lietuvą atvyko sąlyginai nedaug pabėgėlių, gimusių vakarinėje Ukrainos dalyje – tai siejama ir su sąlyginai mažesniu bendru pabėgėlių srautu iš šalies vakarų, taip pat ir su tuo, kad dalis tokių pabėgėlių, tikėtina, labiau rinkosi kaimynines šalis – Lenkiją, Slovakiją, Vengriją, Rumuniją.

Pažymima, kad tarp karo pabėgėlių sąlyginai nedaug gimusių Luhansko, Donecko, Krymo srityse, kurių gyventojai Rusijos bei jos remiamų separatistų karinę agresiją patyrė jau prieš aštuonerius metus bei, tikėtina, spėjo pasitraukti anksčiau į kitus Ukrainos regionus.

„Taip pat sąlyginai nedaug atvyko iš centrinės Ukrainos, nes ji mažiau nukentėjo nuo rusų atakų“, – teigia analitikai.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Ukrainiečių pabėgėliai glaudžiasi stotyje
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Ukrainiečių pabėgėliai glaudžiasi stotyje

Taip pat pastebima, kad sąlyginai nedaug atvyko gimusiųjų Odesos ir Chersono srityse.

Vis dėlto analitikai pažymi, kad nedidelė dalis duomenų buvo sunkiai vertinama, kadangi Migracijos departamento darbuotojai vietovės pavadinimus veda rankiniu būdu, todėl, pavyzdžiui, netgi vien Kyjivo vietovardis įrašytas daugiau nei 20-čia skirtingų variantų.

Analitikai vertino duomenis iki balandžio 16-osios, tačiau tai didelės įtakos bendrai tendencijai neturėjo, kadangi pastarąją savaitę pabėgėlių registruota mažiau nei 2 tūkstančiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius